Najbolje dijete u 2022. godini

Koje su najbolje dijete u 2022. godine a koje najpopularnije?  Neka dijeta može biti izuzetno popularna, ali da je uticaj na zdravlje pod velikim znakom pitanja. 

Zato pogledajmo šta je aktuelno u 2022. godini i šta je u trendu a šta donosi rezultate.

najbolje dijete

 Držanje dijete nije uopšte lak proces, a nije lako ni odabrati dijetu, posebno kada postoji toliko različitih stilova i modela ishrane. 

Ako ste do sad probali da držite neku od dijeta, razmislite da li ste bili zadovoljni rezultatima. Ako niste, razlog tome je verovatno što niste izabrali onu „pravu“ – onu koja odgovara baš vama.

Generalno možemo reći da se današnje dijete mogu podeliti na one zdrave i popularne. Nije neophodno da najbolje dijete budu i popularne i obratno.

Zbog toga smo Vam  pripremili tekst sa najboljim dijetama u 2022. godini, onim koje pružaju dobre rezultate, ali i onim koje nisu baš tako dobre (pre svega sa zdravstvenog stanovišta) a daju dobre rezultate (uglavnom na kraće staze).

Neka vam ove informacije posluže kao vodič da, kada budete spremni, znate koju dijetu bi bilo zgodno da započnete, kako biste izgubili sve one kilograme koje ste „tu i tamo“ nakupili.

Najbolje dijete koje će pomoći da izgubite kilograme zdravo

Sledeće dijete su idealne za gubitak neželjenih kilograma, ali ono što ih čini najboljim je činjenica da se kilogrami neće vratiti ako se pridržavate plana ishrane. 

Takođe, ove dijete su veoma dobre i za sveukupno zdravlje pa se preporučuju i kao način ishrane, a ne samo za gubitak kilograma.

1. Mediteranska dijeta – broj 1 na listi za najbolje dijete

Mediteranska dijeta je sa razlogom na prvom mestu liste za najbolje dijete. Ovaj način ishrane se bazira na unosu velikih količina povrća, svežeg voća, integralnih žitarica, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, maslinovog ulja, orašastih plodova i mahunarki.

Ono što ovu dijetu čini posebnom je to što smete da pijete i kvalitetno crveno vino, ali i da jedete određene mlečne proizvode.

Izbor kvalitetnih i zdravih namirnica je ključan u ovoj dijeti i to je upravo razlog zašto ćete lako smršati i ostaviti nepoželjne kilograme u lavirintima sećanja.

Takođe, ono što je bitno kod ovog načina ishrane, je da izbacite svu prerađenu hranu, slatkiše i grickalice iz upotrebe.

Uz pomoć Mediteranske dijete ćete se osećati odlično kako fizički, tako i psihički. A najbolje rezultate ćete dobiti ako budete kombinovali ovu dijetu sa  fizičkom aktivnošću.

2. Vegetarijanska dijeta

Ako možete da izbacite meso iz svoje ishrane, ova dijeta je pravi izbor za vas. Vegetarijanska dijeta se bazira na bogatoj i zdravoj ishrani i unosu puno voća, povrća, kvalitetnih žitarica i proteina koji se nalazi u povrću.

Ova hrana ima značajno manje kalorija i masti nego meso, pa ćete tako lako izgubiti kilograme, ali i biti siti.

Vegetarijanska dijeta je odlična ukoliko želite da poboljšate svoje zdravlje, izgubite višak kilograma bez bojazni da će se isti vratiti.

Ovaj način ishrane se povezuje i sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao i rizika od nastanka raka.

3. Najbolje dijete – Fleksitarijanska dijeta 

Ako Vam je problem da kompletno izbacite meso iz svoje ishrane, onda Fleksitarijanska dijeta može biti odličan izbor za vas.

Ovaj način ishrane vam dozvoljava da jedete male količine crvenog mesa, ribe ili piletine i ćuretine.

Uz pomoć ovog načina ishrane lako ćete istopiti nagomilane masne naslage, a nećete morati da se odreknete svoje omiljene hrane.

Fleksitarijanska dijeta je kao što joj i ime kaže vrlo fleksibilna i savršena je za vas ako ste do sad imali problem da pratite striktne dijete.

Uz gubitak kilograma dobićete i mnoge pogodnosti za svoje zdravlje, kao što je smanjenje krvnog pritiska i smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tipa 2.

I ono što je najbitnije kilogrami se neće vratiti ako budete poštovali plan i program i izbacili sve nezdrave namirnice iz svoje ishrane.

4. Najbolje dijete – Periodični post 

Periodični post odnosno Intermittent fasting već godinama drži jedno od vodećih mesta u svetu dijeta i zdrave ishrane. Ovo nije tipična dijeta iz razloga što ne postoje određene namirnice koje bi trebalo da izbacite iz ishrane ili uključite u istu.

Periodični post se bazira na tome kada, odnosno u kom vremenskom periodu konzumirate hranu.

U većini slučajeva se ljudi odlučuju za periodični post tokom kog se jede 8 sati u toku dana, a posto 16 sati. To znači da u periodu od 8 sati, bilo kada u toku dana možete da jedete šta god hoćete i koliko god hoćete, ali se tokom 16 sati morate suzdržavati od hrane. U periodu kada ne jedete hranu dozvoljeno je i preporučuje se da pijete dosta vode, a možete piti i čaj ili limunadu. Iako je dozvoljeno da jedete šta god želite ipak je bitno da je ishrane izbalansirana i da se ne preteruje ni u čemu.

A zašto je ovaj način ishrane toliko dobar kada je u pitanju skidanje kilograma? Zato što se u periodu dok ne jedete hranu pokreće se metabolički proces koji se zove autofagija. Ovaj proces razgrađuje i uklanja stare ćelijske komponente koje prave mogu praviti problem, a samim tim pokreće i  razgradnju nakupljenih masnih naslaga. Što je duži period posta to se lakše autofagija pokreće.

Najbolje dijete

1.

Mediteranska dijeta.

2.

Vegetarijanska dijeta.

3.

Fleksiterijanska dijeta

4. 

Periodični post

Popularne, ali…

1.

Mesna dijeta

2.

Paleo dijeta

3.

Keto dijeta

4.

Atkinsonova dijeta

5.

Whole30 dijeta

Najbolje dijete

Popularne dijete koje baš i nisu tako dobre

Naredne dijete su bile izuzetno popularne u toku 2022. godine, ali i nisu baš tako dobre po zdravlje.

Osim toga, iako su dobre za brzo skidanje kilograma, u većini slučajeva se kilogrami isto tako brzo i vrate. Praktično – trud uzalud.

1. Mesna Dijeta – ne spada u najbolje dijete ali…

Ovaj način ishrane je vrlo popularan kod muškaraca, koji su i inače poznati kao ljubitelji mesa. Ishrana je najviše bazirana na konzumaciji mesa, jaja, kao i masnih sireva.

Mesna dijeta će vam pomoći da brzo skinete kilograme, ali uopšte nije zdrava niti dobra na duge staze.

Ova dijeta nije dobra jer unosite previše masti u svoj organizam, što dovodi do povećanja holesterola.

Takođe ne unosite namirnice koje su zdrave, kao što su povrće i voće.

2. Paleo dijeta

Paleo dijeta je godinama svuda u svetu bila toliko popularna da su je mnoge poznate ličnosti praktikovale.

Ideja ove dijete je, kao što joj i samo ime kaže, da se hranimo onim namirnicama koje su bile dostupne u davno u prošlosti.

Paleo dijeta podrazumeva ishranu namirnicama koje su bile normalne u životima naših predaka, ali i izbegavanje namirnica koje su danas popularne.

Koliko god ova dijeta zvučala primamljivo jer podrazumeva izbacivanje šećera, kafe, alkohola, suhomesnatih i prerađenih namirnica, ona zahteva i izbacivanje mnogobrojnih nutritivno bogatih i bitnih namirnica. Oni koji žele da probaju Paleo dijetu bi trebalo da izbace iz ishrane sve proizvode od žitarica, mlečne proizvode, kao i mahunarke.

Ovo je još jedna od prilično restriktivnih dijeta, pa bi je stoga trebalo izbegavati.

3. Keto Dijeta – ni ona nije primer najbolje dijete

Jedna od najpopularnijih dijeta širom sveta, pa i kod nas je upravo Keto dijeta. Mnogi se kunu da treba da spada u najbolje dijete i da je svakako treba držati ako želite da izgubite kilograme brzo. Ali ono što i nije tako idealno je to što ne postoje dokazi da je ova dijeta zdrava i dobra.

Ono što je sigurno je da ćete izgubiti kilograme brzo, ali i teško. Kada kažemo teško, mislimo da je STVARNO teško ispoštovati ovakav plan ishrane.

A onog momenta kada pogrešite ispadate iz ketoze i sve ono što ste u prethodnom periodu radili biva uzalud i kilogrami se vraćaju.

Takođe ljudima je najlakše da jedu hranu koja je (pre)bogata mastima, pa ovakav način ishrane obično ispadne jako nezdrav.

4. Atkinsonova dijeta – prilično daleko od najbolje dijete

Ova dijeta je slična prethodnoj jer je ovo još jedan sistem ishrane bez ugljenih hidrata. Razlikuje se od Keto dijete samo po tome što Atkinsonova dijeta dozvoljava unos više proteina, a Keto zabranjuje.

Kao i većina dijeta bez ugljenih hidrata masti se tope, kilogrami spadaju, ali ovakav način ishrane nije dobar na duže staze.

Mnoge zdrave namirnice nisu dozvoljene i postoji rizik od negativnih uticaja na vaše zdravlje.

5. Whole30 Dijeta

Whole30 dijeta i nije tako loša, jer se konzumira dosta svežeg voća i povrća, takođe se izbacuju slatkiši, grickalice i alkohol. Ali isto tako nije ni sjajna opcija, jer se izbacuje i dosta namirnica koje su korisne, kao što su mahunarke, mlečni proizvodi i pune žitarice.

Upravo zbog toga ova dijeta je veoma teška za držanje, a i kad završite sa njenim praćenjem (ukoliko je bila Vaš izbor), vrlo je verovatno da ćete se vratiti na stari način ishrane.

A sa starim načinom ishrane vraćaju se i stari kilogrami. Ili novi… Tako se može reći da Whole30 dijeta ne spada u najbolje dijete.

Zaključak

Kao i kod svakog držanja dijete i posebnih načina ishrane najbitnije je da nađete balans i ono što najbolje odgovara vama i vašem organizmu. Stoga pre započinjanja bilo kakve nove dijete najbolje bi bilo da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom ili nutricionistom, kako biste našli dijetu koja najviše odgovara vama i vašim potrebama, a da vam ne ugrozi zdravlje.

Praktično – najbolje dijete su one koje „rade“ za vas – ne obazirite se previše na tuđe rezultate već – eksperimentišite. Naravno, uz pomoć stručnog lica.

OZNAKE: dijeteishrana

NEWSLETTER

Moj Wiener portal