Oktobar – Mesec svesnosti o raku dojke 2021.

Kao i svake godine, ružičasti oktobar podseća nas da u životu nije sve tako ružičasto i da ne možemo život uvek gledati kroz ružičaste naočare, ali da ipak moramo ostati pozitivni.

Oktobar je obojen u ružičastu boju i širom sveta se obeležava kao mesec svesnosti o raku dojke.

Ova opaka bolest svake godine prevremeno odnese hiljade života žena u čitavom svetu. Zato je bitno da se ujedinimo i proširimo svest o raku dojke, posebno sada u vreme pandemije virusa kovid 19, kada se žene sve ređe odlučuju da idu na preventivne preglede.

I, naravno, da pružimo podršku svim hrabrim ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću i onima koje su se uspešno izborile. I da nikada ne zaboravimo one koje nisu uspele da pobede rak dojke.

Rak dojke – Šta je to?

Kada normalne ćelije u tkivu dojke promene svoju funkciju i počnu da uništavaju tkivo koje je zdravo, tada se u tkivu formira zloćudni tumor, odnosno rak dojke.

Kada postoji veći rizik za nastanak raka dojke:

  • Ako su žene u porodici imale rak dojke: bake, mame, tetke ili sestre;
  • Ako su žene rađale posle 30. godine ili uopšte nisu rađale;
  • Ako su žene imale prvu menstruaciju pre 12. ili poslednju posle 50. godine.

Često se dešava da se zloćudni tumor sa dojke proširi i na ostale delove tela i organe, kao što su kosti, pluća, jetra, a u nekim slučajevima i mozak.

Rak dojke jeste najčešći zloćudni tumor koji se razvija kod žena, ali on nije isključivo „žensko” oboljenje. Iako je u pitanju mali procenat, dešava se i da muškarci obole od raka dojke.

Simptomi

Jedan od najčešćih simptoma raka dojke je primetan čvor na dojci, koji može biti bolan na dodir, ali i bezbolan.

Drugi simptomi koji se javljaju su različite promene na dojkama ili bradavicama. Čvor koji se javlja na dojci žene obično mogu i same da primete i napipaju, ali ako se to i desi, ne mora da znači da je u pitanju rak dojke, jer može biti i samo benigna promena.

Zato je bitno raditi redovne samopreglede dojki i bradavica, jer tako možete na vreme primetiti promene, bilo benigne ili maligne i spasti sebi život.

Ako primetite bilo kakvu promenu na dojci ili bradavici, prilikom samopregleda ili slučajno, obavezno se odmah javite izabranom lekaru.

Preventivni pregledi su najznačajniji

Kao što smo napomenuli, samopregledom možete same sebi spasti život i zato je bitno da ga redovno radite.

Samopregled dojki i bradavica lako možete uraditi kod kuće i on podrazumeva pregled dojki rukama na vrlo jednostavan način. Takav pregled je najlakše raditi ispred ogledala i poželjno ga je raditi svaki mesec.

Samopregled je izuzetno značajan, ali on sam nije dovoljan. Potrebno je redovno ići i na preventivne preglede kod lekara.

Preventivni pregled uključuje pregled ultrazvukom, koji je vrlo jednostavan i bezbolan. Ovaj pregled je takođe i bezopasan, pa ga mogu raditi i trudnice.

Devojke koje su starije od dvadeset godina potrebno je da obave pregled dojki ultrazvukom na svake tri godine, a ženama koje imaju više od četrdeset godina preporučuje se da taj pregled rade jednom godišnje.

Tužna statistika

Godišnje u svetu mnoge žene izgube bitku protiv ove opake bolesti.

  • U toku života 1 od 8 žena dobiće dijagnozu raka dojke.
  • Godine 2018. u svetu je registrovan 2,1 milion novih slučajeva raka dojke kod žena, a čak 600.000 slučajeva završilo se smrću.
  • U Srbiji svake godine oko 5.000 žena oboli od raka dojke, a oko 1.700 umre.
  • Veća stopa obolevanja od raka dojke, kao i stopa umiranja u Srbiji registrovana je u Vojvodini.

Budimo svesni i odgovorni

Hajde da se zajedno borimo protiv ove opake bolesti i hajde da zajedno širimo svest o njoj, pogotovo u ova teška vremena.

Nemojte dopustiti da zbog trenutne zdravstvene situacije u zemlji ne odete na redovni preventivni pregled, jer je rano otkriven rak dojke moguće izlečiti.

Ohrabrite žene iz svog okruženja da redovno obavljaju samopreglede i podsetite i pitajte svoju drugaricu, mamu, tetku, sestru kada su poslednji put bile na preventivnom pregledu. I ako je potrebno, ponudite se da zajedno odete na pregled, jer – zajedno smo jači.

OZNAKE:

NEWSLETTER

Moj Wiener portal