Hoću da budem princeza!

Sećate li se da ste još kao male sanjale da jednog dana postanete princeza? Vremenom ste izgubile volju, što zbog mame i tate koji su želeli da budete doktorka ili prvog dečka koji se pokazao kao nepodoban kralj ili zato što živite u Srbiji i u regionu  u kome nema aristokratskog plemstva.

Sve to nema veze sa idejom o princezi. Možete itekako postati princeza. Videste li nedavni super projekat Megan Markle? Lepa, mulatkinja, vrcava, glumica, razvedena, 33 godine, ni nalik princezi Dajani, čednoj, mladoj, pravoj aristokratkinji. Ona je sve ono što engleska kruna ne podnosi. Ali, ona je pobednica i ode ona sa svojim princom u hladnoću Kanade, koja je samo usputna stanica ka Americi u kojoj vladaju zakoni rada i društveni život koje ona jako dobro poznaje. Svoja na svome, princ Hari na njenoj tacni.

Nije ona jedina obična građanka koja je uspela da se plemstvu nametne. Tu je večno citirana Vojvotkinja od Vindzora, alijas Valis Simpson, raspuštenica od 42 godine zbog koje je jedan kralj izgubio glavu. Doduše, danas se spekuliše da je Edvard VIII bio naklonjen nacistima te su ga brže-bolje uklonili s trona. Ali Valis je znala da iskoristi situaciju.

Biti lepa, biti starija… svejedno

Farah Diba, lepa studentkinja arhitekture, predstavljena je, u iranskoj ambasadi u Parizu, iranskom Šahu Rezi Pahlaviju koji je želeo da osigura potomstvo jer iz predhodna dva braka nije imao sina. Njihovo venčanje je bilo kao iz „Bajki iz 1001 noći“. Farah će mužu dati sina i još troje dece.

Toliko dijamanata, dragog kamenja, brilijanata svih vrsta, niko do tada nikad nije video. To će biti prevaziđeno na krunisanju na kome će buduća carica nositi haljinu modnog kreatora Iv Sen Lorana. Bila je viša od svog muža pa je on, kažu, nosio cipele s duplim petama. Kad su ih fotografisali ili je jedno od njih dvoje sedelo ili bi se car popeo na viši stepenik. Farah je baš bila tolerantna supruga.

Godina 1972: Nemica Silvija Somerlat upoznala je svog princa Karla na Olimpijadi u Minhenu na kojoj je radila kao hostesa. Kasnije je kralj pričao da su „kliknuli“ na prvi pogled i da ga je njen čvrst karakter trgnuo iz severnjačke letargije. Starija je od svog muža 3 godine. Danas je Silvija kraljica Švedske. Dolazila je u Beograd na 60. rođendan princa Aleksandra Karađorđevića. Do nje novinari nisu mogli doći jer bi se uvek isprečio njen ađutant. Za razliku od nje, kralj je razgovarao sa svima i rado komentarisao boravak u Beogradu.

Palestinka Ranija rođena je u Kuvajtu i ima diplomu Poslovne škole. Na jednoj od plemićkih večera, upoznala se s princom Abdulahom, sinom kralja Huseina. Danas je modna ikona i kraljica Jordana.

Tu je i Argentinka Maksima Zoregeta koja se s princom od Holandije upoznala davne 1999. godine u Sevilji. Nije ništa znala o njegovom plemićkom poreklu jer se on predstavio samo kao „Aleksandar“. Javnost je bila podeljena oko njene udaje za princa jer je njen otac bio ministar u diktatorskoj vladi. Ali, hrabro Aleksandrovo srce odolelo je svim napadima i danas je Maksima kraljica Holandije!

Waity Katy – Strpljiva Kejti

Španska  kraljica Leticija upoznala je princa Felipea kada je on obilazio TV mrežu CNN u kojoj je radila kao novinarka. Kćer novinara i medicinske sestre, već razvedena, znala je kako da ga privuče: kažu da ga uopšte nije gledala i pravila se kao da je on ne interesuje. Danas ona je kraljica i žena koja inicira moderan stil oblačenja.

Plivačica Šarlen Vitstok upoznala je svog princa na mediteranskim plivačkim takmičenjima Mare Nostrum u Monaku. Ova olimpijska plivačica (2000) odbijala je da govori francuski jezik, ali pošto je i princ Alber govorio engleski lepo su se sporazumeli. Alber je bio sportista, vozio je bob i učestvovao na zimskoj Olimpijadi u Albervilu. Ona danas i dalje pliva i mnogo se ne obazire na prinčevski protokol Monaka.

A Kejt? Svog princa je upoznala na studijama, postala princeza, grofica od Velsa, sigurno je da će jednog dana postati kraljica. Kejt i Vilijam su se nekoliko puta razdvajali jer je princ Vilijam držao do toga da pre ženidbe upozna sve čari života običnog građanina. Zato je dobila nadimak Waity Katy – Strpljiva Kejti.

Jednom prilikom, kada su Vilijam i ona raskinuli, ona se hrabro (i namerno) na studentskoj reviji mode prošetala pistom – polugola. Izgleda da je to bio prelomni trenutak u njihovim odnosima: momci poludeše za njom ali i Vilijam.

Noblesse olige (Plemstvo obavezuje)

Ako ćemo pravo i mi imamo jednu običnu građanku koja je postala princeza: Katarina Batis, Grkinja koja je već bila udata i iz prvog braka ima dvoje dece, 1984. godine udala se za našeg prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića. Neko kaže da su odlučila njegova tri sina koji su imali nepune dve godine kada se njihova majka preudala. Sinovi, po kraljevskom pravu, ostaju kod oca. Kažu da se Katarina na divan način odnosila i brinula o njima i da je bilo sasvim prirodno da se uda za našeg princa.

I šta sad možemo poručiti običnim građankama po pitanju udaje za princa?

Pošto već niste plemenitog roda, a kod nas takvih, osim duhovnih, nema, idite u inostranstvo gde je veća mogućnost da upoznate momka ove vrste. Budite zanimljivo „opasne“ i ne brenujte ga mnogo ako u društvu naletite na njega. Kupajte se na pomodnim plažama, šarmirajte celo društvo, obožavajte decu, završite pristojan fakultet, budite glumica s jakom voljom…

Mada, pitam se, ako ste stvarno takvi onda vam i ne treba plemić. Biti princeza je težak i okrutan posao: znajte da ćete svaki dan imati poprilično dosadan posao koji nameću prinčevske titule: obilazak raznih škola, bolnica, sportskih hala, konjskih trka, upoznavanje sa sijaset nepoznatih osoba, rečju, uvek na usluzi naroda. Prigodno obučene jer haljina ne sme da bude isuviše kratka, isuviše dekoltovana, niti izazovna. Ne smete da sedite prekrštenih nogu. Ne smete da u javnosti zagrliti svog princa, ne daj Bože da ga poljubite. Uvek nasmejani i kad niste dobro raspoloženi, ni kada ste bolesni. Noblesse oblige.

Vaš lični život bio bi u drugom planu… A šta je s vašom slobodom?

Odgovor vam je dala najnovija obična princeza: Megan Markl!

Za KrugZdravlja.rs
Jelena Kaličanin
Poznavalac prilika na evropskim dvorovima, novinarka, prevodilac i arhitekta

 

 

OZNAKE:

NEWSLETTER

Moj Wiener portal