Svetski dan davalaca krvi 2024: Spasite život, donirajte krv

Svetski dan davalaca krvi, koji se obeležava 14. juna od 2004. godine, predstavlja globalnu priliku za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi i podizanje svesti o potrebi za sigurnom i dostupnom krvlju. Ove godine tema je posvećena tome koliko su redovne donacije krvi i krvne plazme važne, a slogan je „Daj krv, daj plazmu, deli život, deli često”.

Svetski dan davalaca krvi

Zašto baš 14. jun?

Svetski dan davalaca krvi obeležava se 14. juna jer je tog dana rođen Karl Landštajner, austrijski biolog koji je otkrio krvne grupe kod ljudi. Njegovo otkriće ABO sistema krvnih grupa predstavljalo je revoluciju u medicini i omogućilo sigurne transfuzije krvi. Za ovo značajno otkriće Landštajner je dobio Nobelovu nagradu 1930. godine.

Zbog čega je ovaj dan važan?

Transfuzije krvi su ključne za lečenje pacijenata sa različitim zdravstvenim stanjima, uključujući one sa teškim povredama, komplikacijama tokom porođaja, ali i pacijenata koji su podvrgnuti hirurškim intervencijama ili lečenju od raka.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), godišnje se izvrši preko 118 miliona transfuzija krvi širom sveta. Redovne donacije krvi su od vitalnog značaja za osiguravanje stabilnih zaliha krvi i krvnih komponenata koji su neophodni za hitne slučajeve i svakodnevne medicinske tretmane.

Statistika i zanimljivosti

  • Svaka donacija krvi može spasti do tri života. Tokom jedne godine globalna mreža dobrovoljnih davalaca krvi pomaže u spasavanju miliona života.
  • Prema podacima SZO, potreba za krvlju je konstantna, ali se tokom leta i praznika beleži pad u donacijama, što može izazvati nestašicu u kritičnim trenucima.
  • U nekim zemljama manje od 50% potrebne krvi dolazi od dobrovoljnih davalaca, dok u razvijenim zemljama ta brojka prelazi 80%.
  • Kvna grupa O je univerzalni donor za crvene krvne ćelije i čini oko 38% svetske populacije, dok je AB univerzalni primalac i najređa krvna grupa.

Dan davalaca krvi u Srbiji

U Srbiji se transfuziološka služba razvila nakon Drugog svetskog rata, a pedesetih godina prošlog veka započela je plodonosna saradnja sa Crvenim krstom, koja traje i danas. Ona se bazira na promociji davanja krvi i regrutovanju novih davalaca.

Prvi davalac krvi u Srbiji je Budimir Gajić, solunski borac koji je 1916. godine dao krv za nepoznatog ranjenika, što je postavilo temelje za bezbedne transfuzije u zemlji.

Svetski dan davalaca krvi

Ključne aktivnosti

Svetski dan davalaca krvi 2024. ima više ciljeva:

  1. Podizanje svesti o važnosti davanja krvi i plazme, posebno za pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzija. U mnogim gradovima širom sveta, uključujući i najveće: Njujork, London i Tokio, biće organizovane akcije davanja krvi i edukativne radionice.
  2. Izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi, koji nesebično doprinose spasavanju života. Učestvujte u lokalnim događajima i ceremonijama zahvalnosti u svojoj zajednici.
  3. Promocije redovnih donacija kako bi se obezbedile stabilne zalihe krvi i krvnih komponenata cele godine. Biće pokrenute kampanje na društvenim mrežama i medijima da bi se podstakla redovna donacija krvi.

Ko sve može biti davalac krvi?

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava, punoletna osoba ne starija od 65 godina. Osoba koja želi da donira krv mora imati najmanje 50 kg i telesnu temperaturu nižu od 37 °C u trenutku vađenja krvi. Hemoglobin mora biti iznad 135 g/L za muškarce i 125 g/L za žene. Period između davanja krvi mora biti najmanje tri meseca za muškarce i četiri meseca za žene.

Kako možete doprineti?

  1. Postanite redovni davalac: Redovne donacije krvi pomažu u održavanju stabilnih zaliha krvi i krvnih komponenata, što je ključno za hitne slučajeve i svakodnevne medicinske tretmane.
  2. Informišite se i širite svest: Edukujte sebe i druge o značaju dobrovoljnog davanja krvi i učestvujte u kampanjama na društvenim mrežama kako biste inspirisali druge da postanu davaoci.
  3. Učestvujte u lokalnim događajima: Pridružite se lokalnim akcijama davanja krvi i pomozite u organizaciji događaja za podizanje svesti o potrebi za sigurnom krvlju. Posetite najbližu bolnicu ili centar za transfuziju krvi da biste se informisali o mogućnostima davanja krvi u svom gradu.

Zaključak

Svetski dan davalaca krvi prava je prilika za sve nas da se uključimo u akcije koje će pomoći u spasavanju života i osiguranju stabilnih zaliha krvi za buduće generacije. Dajući krv, dajemo život i podržavamo zdravlje svoje zajednice.

Svaka donacija je dragocena i može napraviti ogromnu razliku u životima pacijenata širom sveta. Pridružite se globalnom pokretu i postanite redovni davalac krvi – vaša krv može spasti život.