Svetski dan sigurnosti pacijenata – 2022. godine

Svetska zdravstvena organizacija je 2019. godine 17. septembar proglasila Svetskim danom sigurnosti pacijenata. Ove godine je tek četvrta godina kako se obeležava ovaj dan, ali su već mnoge zdravstvene institucije širom sveta shvatile koliko je važan.

Svetski dan sigurnosti pacijenata

Cilj ovog dana je da se na svetskom nivou podigne svest o tome koliko je sigurnost pacijenata važna, a koliko se zanemaruje. Aktivnosti koje se sprovode u sklopu obeležavanja Svetskog dana sigurnosti pacijenata trebalo bi da promovišu sigurnost samih pacijenata, ali i pravo na kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu zaštitu u celom svetu.

Svetska solidarnost

Svetski dan bezbednosti pacijenata poziva na svetsku solidarnost i usklađenu akciju svih zemalja i međunarodnih partnera radi poboljšanja bezbednosti pacijenata.

Ovaj dan ima za cilj da okupi pacijente, porodice, negovatelje, zajednice, zdravstvene radnike, lidere zdravstvene zaštite i kreatore politika i zakona kako bi pokazali posvećenost bezbednosti pacijenata.

Svetski dan sigurnosti pacijenata 2022. godine

Svake godine ovaj svetski dan ima određenu temu na koju se stavlja fokus. Prošle godine tema je bila „Reagujte za siguran i dostojanstven porođaj“, dok je ovogodišnja „Bezbednost lekova“.

Lekovi su najrasprostranjenija stavka u zdravstvenoj zaštiti, a šteta koju izazivaju čini najveći deo ukupne štete koja se može sprečiti zbog nebezbedne nege.

Zbog nepropisne upotrebe lekova i nebezbedne nege pacijenti mogu osetiti značajan ekonomski i psihološki teret.

Cilj ovogodišnje teme je da se podigne svest o tome koliko je pitanje lekova zaista opterećujuće i koliko je bitno prepoznati značaj i složenost prevencije posledica i smanjenja štete u vezi sa lekovima i njihovim korišćenjem.

Svetski dan sigurnosti pacijenata

Bezbednost lekova

Ove godine apel je stavljen na dve ključne grupe ljudi.

Zdravstvene radnike i negovatelje, koji bi trebalo da urade sledeće pre nego što pacijentu daju lek:

 • Dobro se upoznaju sa lekom;
 • Provere da li lek odgovara terapiji koju pacijent prima;
 • Provere na koji je način najbolje dati lek;
 • Provere koja je bezbedna doza leka;
 • Saznaju kada je poslednji put pacijent uzeo taj lek;
 • Upoznaju pacijenta sa lekom i terapijom i provere da li je pacijent to razumeo.

Na pacijente, koji bi trebalo da obrate pažnju na sledeće ukoliko primaju određenu terapiju:

 • Na vreme i dozu kada su uzeli lek poslednji put;
 • Na to čemu taj lek služi;
 • I na to da je uvek u redu pitati svog lekara ili zdravstvenog radnika ako postoje neke nedoumice.

Neverovatna statistika

Verovatno nikada niste razmišljali o ovome jer živimo u svetu gde je korišćenje lekova postalo mehanička radnja i nešto o čemu se ne razmišlja. Upravo se zato javljaju brojne greške, što zdravstvenih radnika i negovatelja, što pacijenata, koji veoma često lekove uzimaju na svoju ruku.

 • Šteta od lekova čini 50% ukupne štete koja se može sprečiti u medicinskoj nezi.
 • 42 milijarde američkih dolara ukupne zdravstvene potrošnje širom sveta može se izbeći ako se spreče greške u lečenju.

Interesantna tradicija

Iako je ovaj svetski dan relativno mlad, već je napravljena jedna izuzetno interesantna tradicija koja treba da podigne svest na svetskom nivou.

Zgrade, znamenitosti i spomenici širom sveta bili su osvetljeni narandžastom bojom poslednje tri godine na Svetski dan bezbednosti pacijenata. I ove godine tradicija se nastavlja tako što će u Švajcarskoj, u Ženevi, ženevska fontana Jet d’Eau biti osvetljena 17. septembra.

Poznata fontana u Ženevi će proslaviti Svetski dan bezbednosti pacijenata ove godine osvetljavanjem spomenika kako bi se podigla svest o potrebi bezbednosti lekova i promovisala njihova bezbednija upotreba. Upravo zbog ove tradicije jedna od parola je „Pomozite da ova godina bude svetlija nego ikada!

NEWSLETTER

Moj Wiener portal