Volim čaj i rado ga pijem

Da li ste znali da se na svetu najviše pije – čaj! Da, dobro ste pročitali: ni kafa ni Koka-Kola, već čaj. Čak i u zemlji kafe, Brazilu, ova providna tekućina više se pije od njihove čuvene kafe. Zašto, ne može se lako objasniti.

Čaj tuče kafu na mnogo načina. Stariji je of kafe oko 3.000 godina. Zna se da je pod vladavinom kineskog cara Šen Nunga nazivan „Božanskim isceljivačem“. U Evropu je stigao tek oko desetog veka i to u državu Jemen.

Takođe se zna da je Indija drugi na svetu proizvođač čaja, iza Kine, upravo s „kraljičinim“ čajevima Assam i Darjeeling. A Japanci imaju poslovicu koja kaže da čovek koji ne unosi u sebe čaj, ništa ne zna o istini i lepoti.

Engleska kraljica Elizabeta pije čaj Assam i Earl Grey. Ako ćemo pravo i ja pijem istu vrstu, ali se moj čaj zove Golden Mountain, sladak voćni crni čaj iz čuvene pariske radnje Freres Mariage. Pijem ga ujutru i uveče, ali se nametne i stara dobra kamilica.

Ko pije najviše čaja?

Ne znam zašto svi misle da Englezi najviše piju čaj kada prednjače Irci. Ipak statistika kaže da Englezi dnevno popiju 165 miliona šolja čaja. Kako li su to izračunali?

Nekada su u Engleskoj ljudi imali samo dva obroka dnevno. Grofica od Bedforda je rešila da popodne uz čaj nešto pregrize. Počela je da poziva prijatelje na čašicu čaja i ogovaranja, ostalo je istorija.

Kažu da, kako je osoba postajala bogatija, tako je pila lake čajeve…dok su crni čajevi pripadali plebsu.

Englezi su takođe doprineli da se čaj pije s mlekom. Zašto ? Otkrili su da su zbog vreline čaja pucale tanane porcelanske šolje i eto ideje za dodavanje malo mleka. Štaviše, mleko može da smanji gorčinu pojedinih čajeva; ovo je zgodno ukoliko se ne koristi šećer.

Zar glumci piju čaj?

Pitali su američkog režisera Rojsa Dadlera da li u filmovima glumci piju pravi čaj. „Piju i čaj, a ponekad i tečnost slične boje. Kada piju alkohol u prozirnoj čaši, zapravo je to ledeni čaj. Dosta se jede i pije tokom snimanja scena koje traju mesecima, zato je za njih čaj osveženje koje im pomaže da izdrže mnogobrojno ponavljanje istih kadrova.

Ni pozorište ne može bez čaja. Slavni Dragoslav Mihajlović napisao je dramu „Protuve piju čaj“ u kojoj glumci, već godinama, ispijaju ovu tekućinu, kao i u komediji „Čaj od jasmina“.

Filmofili su imali prilike da vide glumce u filmovima sa šoljom čaja u ruci: Doris Dej u filmu „Čaj za dvoje“; pevačicu Šer i Damu Džudit Benč u filmu „Čaj s Musolinijem“; videli smo Šona Konerija u filmu „Dr.No“ kako pije čaj iz šolje dok su mu ruke vezane lisicama; glumac Kevin Spejsi poručuje: „Najbolje što za mene možete učiniti je da me pozovete na ledeni čaj.“

Negde na internetu postoji slika Mika Džegera na kojoj pije čaj: „Dobio sam gadne navike. Pijem čaj u 3!“ Džimi Hendriks je pio čaj Apple Cinnamon Black Tea.

Listići čaja mogu da se koriste u razne svrhe. Glumac Lajam Nison je, dok je ostavljao duvan, koristio cigarete u kojima je bila kamilica.

Zašto čaj:

1.

Čaj je lakše pripremiti od kafe.

2.

Pojačava koncentraciju.

3.

Pomaže de se brže zaspi.

4.

Dobar je za održavanje kose.

5.

Pomaže varenju.

Nestrpljiva sam, ali…

Imala sam priliku da naručim čaj u pariskom hotelu „Bristol“ dok sam intervjuisala generalnog direktora Pjera Feršoa. Prođe pet, deset, petnaest minuta… Ne donose čaj. Posle dvadesetog minuta pomislila sam da im je usluga na jadnom nivou.

Međutim, istina je bila u tome da je u hotel došla grupa kineskih specijalista da poduči osoblje kako se kuva „pravi“ čaj. Verovali ili ne, toliko je bio dobar, specijalnog ukusa i mirisa, da još i danas osećam na nepcima njegov buke. Dobro, dobro, buke je za vino, ali ne znam kako se to kaže za čaj!

Kako rekoh, u ispijanju čaja prvi su Irci, zatim Englezi… ali na ovoj listi uopšte ne verujem da ću naći Srbiju. Ima ona svoju specijalnu vrstu pravog čaja-rakiju (vruća)!

I ne zaboravite da se šolja čaja drži isključivo s tri prsta.

Noblesse oblige!

Jelena Kaličanin

P.S. Čovek dođe kod lekara i kaže da kadgod pije čaj, zabole ga oči. Doktor mu donese šolju čaja i zamoli ga da ga popije… Kada je završio, doktor mu preporuči:„Od sada kada pijete čaj, izvadite kašiku iz šolje!

OZNAKE: