Znate li kako se hrani plemstvo?

Uvek sam se pitala kako plemstvo, carevi, kraljevi, vojvode, grofice itd… sveta, izdržavaju tolike količine hrane, s obzirom na veoma česte obaveze koje uključuju ručkove i večere. Nisu ni predsednici država, ni mnogi drugi viđeniji ljudi, u boljem položaju…

Smatra se da se najmanje 50% poslova rešava uz kafu, tokom ručkova i večera, zabava. Šta činiti kada ovakvi susreti učestaju i to danas kada se smatra kulturom biti „šlang“ ili „fit“?

Majka me je davno posavetovala da pre svakog odlaska na ovakve susrete, jedem kod kuće! Tako ću u gostima minimalno jesti i ostaviti utisak fine plemkinje, štaviše održati svoju „liniju“. Savet je možda danas zastareo jer se unapred zna šta koji uvaženi gost sme, želi ili voli da jede. Ali, probajte…

Jedem da bi živela

Najveće zabrane i vrhunska etikecija izmišljene su na dvoru britanske kraljice Elizabete. Iako ima 93 godine ona je veoma čvrsta dama. Primanje mnogobrojnih važnih ličnosti na ručkove ili večere zahteva minuciozno brojanje kalorija i veliku pažnju na putovanjima po celom svetu.

Priča se da kraljica nije baš luda za hranom i da je na snazi njeno pravilo: „Jedem da bi živela“ što govori da joj ona nije prioritet. Svake nedelje joj odnesu na proveru crvenu knjigu menija koja ona pregleda i precrta sve što joj se ne dopada. Njen dan počinje svežim čajem Earl Grey u porculanskoj šolji, bez šećera i mleka, zatim odmah prelazi na žitarice i sveže voće. Ručak je jednostavan: riba  na žaru s tikvicama ili nekim drugim povrćem. Svako popodne pije čaj u 17 sati; tu su i sendviči s krastavcem, dimljenim lososom, jajima, majonezom ili šunkom sa senfom. Inače, pravilo nalaže da se šolja mora držati isključivo palcem i kažiprstom.

Jednom prilikom radnik je demontirao sto u Bakingemskoj palati kada mu je postavljeno pitanje da li želi čaj: „Hoću. Dve kocke šećera. Radnički čaj. Ne želim nijednu ludost od porculana i sve te tacne, kao kada sam zadnji put ovde pio čaj!“ reče on ne okrećući se. Kada mu je glas rekao da je čaj gotov on je odbrusio: „Stavi na ovaj sto!“ Mogu da zamislim njegovo iznenađenje kada je pred sobom ugledao glavom i bradom kraljicu Elizabetu!

Začin bogova!

Za večeru Elizabeta voli goveđe filete, divljač (fazan) ili losos s njene lične farme koja se nalazi u sklopu njenih imanja u Sandrigamu ili Barmoralu na severu Škotske; takođe joj odgovara galski odrezak poslužen s umakom od pečuraka uz malo viskija. Kraljica je čokoholičarka, voli hranu u kojoj ima čokolade, naročito pitu sa ovom slatkom napasti. Mislim da ne treba da napominjem da su svi njeni obroci u vrlo malim količinama.

Protokol kaže da se ostaci hrane ne bacaju već se čuvaju za sutrašnji obrok. Takođe se priča da više voli da štedi na hrani, zauzvrat da kupuje sedla za svoju ergelu. Kraljici i njenoj porodici zabranjeno je da jede jastoge, rakove, kozice zbog straha od trovanja (jedino njen sin princ Čarls ruši ove zabrane jer je veliki ljubitelj ostriga). Bilo bi vrlo nezgodno da se neko iz kraljevske porodice otruje tokom proputovanja kroz razne zemlje. Najveća zabrana stoji za „začin bogova“ – beli luk! Jasno mi je zašto. Za razliku od nje, njen muž princ Filip ima običaj da zaluta u bakingemsku kuhinju (koja se nije promenila od kada je 1800. godine počela da radi) i zameni svoj sa obrokom posluge.

Ukoliko vam se, nekim slučajem, desi da vas kraljica pozove na ručak ili večeru i ukoliko sedite s njene desne strane ona će prvo s vama da započne razgovor, a nešto kasnije i sa osobom koja sedi s njene leve strane. Ako primetite da je spustila svoju tašnu na zemlju (poseduje preko 200 tašni „Launer“) prestanite da je gnjavite razgovorom koji ona smatra nezanimljivim. Kada stigne do svog poslednjeg zalogaja u tanjiru, ona odlaže nož i viljušku kako bi dala vremena ostalima da završe obrok. Naime, zlatno pravilo je da kada ona ustane od stola svi ostali moraju da ustanu, završili ili ne sa svojim jelom. Kraj obroka!

Kažu da kraljica obožava jagode, ali ako ih posluže u januaru, ona će reći: “ Nemojte se usuditi da mi ponudite genetski modifikovane jagode!“  Jasno je da kraljica ne pije „česmovaču“.

Uloga džina Dubonnet

Zna se da su kraljičina omiljena pića koktel Dubonnet koji je volela i njena kraljica Majka. Ne pije vina. Dnevno pije četiri čašica džina što je 28 nedeljno! Da li je to mnogo za vremešnu osobu? Britanska Nacionalna zdravstvena služba (National Helath Service) odredila je da jedinica čistog alkohola koju dnevno popije odrasla osoba iznosi 10ml ili 8 grama. Savetuje se da muškarci i žene ne piju više od 14  jedinica nedeljno (što je jednako 6 piva prosečne jačine ili 10 malih čaša vina male jačine). Prema ovom računu džin od 35ml sadrži 4 jedinice čistog alkohola. Draga dama, dakle, popije 5,6 jedinica dnevno što je, priznajem, sasvim penzionerski i u redu.

Ako ste pomisli da se kraljevska porodica hrani nekim bizarnim sastojcima, prevarili ste se. Njena snajka Kejt, vojvotkinja od Kembridža, voli isceđen sok od voća i povrća, ali i čašicu Džek Danijelsa.

Novopečeni mladoženja princ Hari više je voleo viski i engleski džin, ali se posle venčanja s Megan Markl prebacio na zdrave zelene sokove. Njegova draga pije isključivo italijansko vino iz Toskane, Tignanello.

Očigledno je da kraljevska porodica voli domaću, zdravu hranu; ponekad, za ručak jedu sendviče i često sami kuvaju kao sav normalan  svet.

Uostalom, svi ste primetili da je kraljica Elizabeta u svojoj 93. godini još uvek aktivna, puna entuzijazma te možemo da zaključimo da tome očigledno doprinosi i zdrava ishrana. Ako želite da jedete i pijete poput kraljice sve se svodi na nekoliko stvari: jedite laku hranu, jedite čokoladu što češće i držite čašu džina u ruci!

Za Krug Zdravlja
Jelena Kaličanin
Poznavalac prilika na evropskim dvorovima, novinarka, prevodilac i arhitekta

OZNAKE:

NEWSLETTER

Moj Wiener portal