8 načina da za 3 minuta poboljšate život

Ako sumnjate da 3 minuta mogu da promene nešto značajno u vašem životu, onda prilično grešite. U stvari, probajte i sami procenite.

Postavite male promene kao izazov ili test i u želji da ih dokažete ili opovrgnete – jednostavno krenite. Nije bitno da li je vaš motiv želja za dokazivanjem teorije ili inat –  svejedno probajte!

Ali, da ne gubimo vreme, počnimo sa predlozima šta sve možete da uradite za TRI minuta i da za par nedelja osećate promenu na bolje u različitim segmentima života.

3 minuta

1. Napravite dnevni plan obaveza i aktivnosti

Ako niste stekli naviku da pravite dnevnu listu aktivnosti, krajnje je vreme da to uradite.  Ta lepa navika ne oduzima mnogo vremena (3 minuta je dovoljno), a pomaže vam da budete dobro organizovani i efikasni.

Svoju listu svakodnevnih obaveza dopunite podacima o vremenu i roku do kada ćete navedeni zadatak uraditi.

Koliko puta vam se dogodilo da na kraju dana pogledate svoj plan aktivnosti i shvatite da je ostalo nekoliko neurađenih poslova, a listu već treba dopuniti novim obavezama?

Dodavanjem vremenske odrednice ćete preokrenuti eventualnu odbojnost ili nejasnoću oko nedovršenog posla, u spremnost i odlučnost da ga uradite do kraja. Iznenadiće vas osećaj olakšanja i zadovoljstva koji ćete nakon obavljenog posla osetiti.

2. Očistite radni sto

Sklonite nered  i očistite sto i/ili radnu površinu na kojoj radite. Za to vam opet treba – svega 3 minuta!

Čovek je  vizualno biće i treba da zna da će nered na radnom stolu uzrokovati i veliki mentalni nered. Iako ste možda osoba kojoj nered ne smeta, potrudite se da sredite svoj radni prostor. Dobićete osećaj lakoće rada, veće produktivnosti i efikasnosti sve to kao rezultat sređenog i očišćenog radnog prostora.

3. Odvojite tri minuta za vežbu disanja

Podesite tajmer na 3 minuta. Zatvorite oči, udišite i izdišite kroz nos.  Dok dišete, usmerite pažnju na pokretanje grudi ili stomaka (zavisno od toga na koji način dišete), na zvuke i mirise u prostoru u kome se nalazite.

Kada čujete tajmer, lagano okrenite glavu u stranu tri puta u levo i tri puta u desno, podignite ruke iznad glave i polako se protegnite, spustite ruke pored tela, nasmešite se i lagano otvorite oči.

Ova vežba je odlična za mentalno resetovanje (tonira vagus nerv) i možete je uraditi ujutro ili u toku dana kada se umorite.

4. Svakog dana ostavite mobilni telefon da se duže „odmara“

Obrišite sa telefona sve aplikacije koje već imate na laptopu ili desktop računaru. O da, mislimo se na Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter…

Odvojite vreme da ih pogledate sa računara. To će vas sačuvati zavisnosti od društvenih mreža koju telefoni svojom neprekidnom dostupnošću podstiču i „hrane“, a da ne primetite da vas iscrpljuju i  smanjuju produktivnost.

Sigurno ćete naći više razloga zašto ne bi trebalo da ostavite telefon na „odmoru“ – ipak budite pošteni prema sebi i dobro razmislite koliko su vaši razlozi jaki i opravdani. U većini slučajeva samo su dobri izgovori za skrivenu zavisnost od telefona.

Ohrabrujemo vas da sprovedete eksperiment jednu sedmicu i utvrdite kako ćete se osećati i kakav efekat će to imati na posao i na vaše opšte stanje.

5. Pre odlaska na spavanje, zapišite jedan bitan cilj za naredni dan 

To može biti šetnja ili trčanje posle posla, ili završetak važnog segmenta nekog projekta, hobija ili pisanja bloga.

Ako naredni dan bude jedan od onih kad stvari ne idu po planu, kada se dosta kasni, odlaže i otkazuje, okrenite se zapisanom cilju i uradite ga. To će pomoći da se vratite u pravi fokus, osetite da ste nešto uradili i zaokružili i bićete spremni za nove pobede.

satovi 3 minuta

6. Svakoga dana naučite jednu korisnu stvar o svom telu i zdravlju bez obzira na to čime se bavite

Ne postoji dovoljno jak izgovor koji bi mogao da vas oslobodi odgovornosti koju svaki čovek treba da ima za sopstveno zdravlje. Upoznajte svoje telo da biste ga cenili i voleli. I, naravno, na pravi način brinuli o njemu.

Izvora je mnogo: Mediji, knjige, razgovor sa osobom koja više zna od vas… Par minuta razgovora o specifičnoj temi –  i za mesec dana već ćete imati malu riznicu informacija koje će vam služiti svakoga dana.

7. Jutro je važan deo dana. Iskoristite jutarnji zamah, a ako ga do sada niste imali – stvorite ga

Ako ste ujutro mamurni, mrzovoljni ili besni verovatno je iza vas burna noć – višak jake hrane, alkohola ili drugih stimulansa.

Najbolji način da se pokrenete i razbudite je jednostavna vežba trčanja u mestu. Naravno, za nju je dovoljno svega tri minuta!

Počnite vežbu kao da brzo hodate, a zatim lagano trčite u mestu – radite vežbu tempom koji vam odgovara.

8. Birajte doručak koji će pokrenuti vaše telo i vaš mozak

Ako ste osoba koja preskače doručak jer „nemate vremena“ ili „niste gladni“ potrošite 3 minuta i pojedite nešto ujutru.

Vaše telo je izašlo iz post moda u kojem je bilo tokom noći i vašem mozgu je potrebna hrana da ga pokrene. I ne, kafa se NE računa. Pod laki jutarnji obrok mislimo na jabuku, parče tosta sa džemom od šljiva ili možda malu kašu od ovsenih pahuljica. Vaš mozak će vam biti zahvalan, a mentalna bistrina na nivou.

Ukoliko je moguće, mini doručak uvedite u dnevnu rutinu jer je izuzetno bitan i odličan je uvod u produktivan dan!

Zaključak

Ne potcenjujte 3 minuta! Previše bitnih stvari može da se uradi u tom kratkom vremenskom roku. Stvari koje će vam pomoći da se bolje osećate, ali i da vidite sopstveni napredak na različitim poljima.

Neka vam poslovica: Mali potoci čine veliku reku – bude ideja i vodilja. I zgrabite vaših 3 minuta!

OZNAKE:

NEWSLETTER

Moj Wiener portal