Detoksikacija organizma – istina ili mit?

Nakon nekoliko meseci ishrane prilično kaloričnim i „teškim” namirnicama vreme je da se probudimo iz zimskog sna i promenimo svoju ishranu kako bi ispratila novo godišnje doba. Praznici su prošli i pravo je vreme da se uradi detoksikacija organizma!

Plan ishrane koji obećava detoks trebalo bi da pomogne organizmu da izbaci sve toksine koji su se nagomilali u organima i krvi.

Detoksikacija organizma

Ljudsko telo već ima organe (pre svega jetra i bubrezi) koji vredno rade na detoksikaciji organizma, pa neki stručnjaci smatraju da nije potreban nikakav detoks.

Ipak, mnogi se neće složiti s ovom tvrdnjom. U današnje vreme, kada većina ljudi jede mnogo prerađene hrane, s mnogo štetnih aditiva, detoksikacija organizma i više je nego neophodna jer ljudski organizam nije sposoban da se sam dovoljno „očisti”.

Upoznaćemo se s procesom detoksa organizma i time šta on podrazumeva i da li je zaista neophodan.

Šta je detoks?

Detoks organizma može se postići primenom kratke dijete (ne duže od 7 dana) čiji je cilj da se u organizam ne unose novi toksini, kao i da se organizam očisti od postojećih nagomilanih toksina.

Ne postoji univerzalni detoks, niti bi trebalo da on bude isti za sve. Postoje različite vrste detoksa, a u većini slučajeva ovaj proces sastoji se od perioda posta, kao i striktne dijete u kojoj je dozvoljena konzumacija samo određenih vrsta voća i povrća, kao i čajeva i vode.

PREPORUKA: How2Fit je prva dostava celodnevnih, zdravih obroka u Srbiji! Vaš pouzdan partner u očuvanju dobrog zdravlja uz uštedu vremena potrebnog za pripremanje zdravih obroka.

U poslednjih nekoliko godina postali su popularni i detoksi koji isključivo podrazumevaju konzumaciju voćnih sokova i vode.

Smatra se da će detoksikacija organizma doprineti sledećem:

 • organi se odmaraju tokom perioda posta,
 • stimuliše se jetra kako bi izbacila toksine iz organizma,
 • poboljšava se cirkulacija i
 • toksini se eliminišu kroz stolicu, urin i znoj.

Mnogi tvrde da detoks dijete mogu pomoći u rešavanju brojnih zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, problemi s digestivnim traktom, autoimune bolesti, zapaljenja, alergije, nadutost i hronični umor.

Ipak, postojeće studije, kojih inače ima vrlo malo, na temu detoksa organizma nemaju dovoljno informacija kako bi se ove tvrdnje smatrale naučno dokazanim.

Voće i zdravi smutiji u flašicama

Najčešći načini detoksikacije

 • Post od 1 do 3 dana;
 • Konzumacija isključivo sokova od voća i povrća, smutija, vode i čaja;
 • Konzumacija isključivo određenih vrsta tečnosti kao što su slana voda ili sok od limuna;
 • Izbegavanje hrane koja u sebi sadrži teške metale i alergene;
 • Korišćenje laksativa i
 • Kompletno izbacivanje alkohola, kafe, cigareta i rafinisanog šećera.

Koliko je detoks organizma efikasan?

Osećaj koji donosi detoks organizma drugačiji je od osobe do osobe i zavisi od fizičkog stanja pojedinca, zdravstvenog stanja, ali  i prethodnog načina ishrane.

Mnogi pojedinci svedoče kako su se tokom perioda detoksa, kao i posle, osećali mnogo energičnije i fokusiranije. A zbog takvih rezultata ovakve dijete postale su i popularne. Osobe se osećaju poletnije, lakše, ali i srećnije.

Zašto je to tako? U većini slučajeva se to dešava jer se iz ishrane izbacuju nezdrava i prerađena hrana, prerađeni šećeri, alkohol i cigarete, kao i druge štetne i nezdrave namirnice.

Naravno, postoje slučajevi kada su se osobe osećale malaksalo i umorno dok su bile na detoksu.

Kako ovakva vrsta dijete utiče na gubitak kilograma?

Mnogi se okreću detoksu organizma upravo zato što žele da izgube višak kilograma. Nažalost, ovakva vrsta dijete nije najodrživiji način za gubitak kilograma. Moguće je izgubiti nekoliko kilograma tokom procesa, jer se ne unose ugljeni hidrati, a i gubi se dosta nagomilane vode iz organizma.

Ipak, kilogrami koji se izgube obično se vrlo brzo vrate, jer se većina okrene starom načinu ishrane.

Detoks organizma uz pomoć tečnosti

Moguća korist od detoksa organizma

Ako osoba konzumira previše nezdrave hrane, namirnice s aditivima, teškim metalima i različitim drugim hemikalijama, organizam ne može postići da se sam očisti, čak i ako organi vredno rade. Stoga povremeni detoks organizma može biti dobar izbor.

Detoks vam može doneti sledeće dobrobiti:

 • ishranu zasnovanu na hranljivim i celovitim namirnicama,
 • izbegavanje hrane koja u sebi sadrži teške metale,
 • izbegavanje prerađene hrane,
 • gubitak kilograma,
 • povećan unos vode u organizam,
 • smanjen stres i opuštenost i
 • poboljšanje sna.

Neželjeni efekti detoksa organizma

Tokom detoksa organizam se nalazi u kalorijskom deficitu, koji može izazvati umor, razdražljivost i loš zadah.

Često praktikovanje detoksa može izazvati hroničan manjak energije, kao i  nedostatak određenih vitamina i minerala, ali i disbalans elektrolita.

Osobe koje nikako ne bi trebalo da praktikuju detoks ovog tipa su sledeće:

 • deca i adolescenti,
 • stariji ljudi,
 • neuhranjeni,
 • trudnice i majke koje doje,
 • dijabetičari i
 • osobe s poremećajem u ishrani.

Zaključak

Ne postoji čarobni štapić koji će vam poboljšati zdravlje za nekoliko dana, kao ni onaj koji će vam pomoći da skinete neželjene kilograme za samo nekoliko sati. Isto tako, ne možete očekivati od detoksa organizma da vam reši hronične probleme koje možda imate.

Detoks organizma može biti koristan za osobe koje se izuzetno nezdravo hrane i žele da pređu na zdraviju ishranu, a pre toga bi želele da se oslobode toksina koje njihovo telo, nažalost, ne može samo izbaciti.

Za sve ostale detoks može, ali i ne mora biti koristan. Najbolje i najodrživije rešenje je da se okrenete zdravoj ishrani, bogatoj celovitim i nutritivno hranljivim namirnicama, a izbacite iz ishrane prerađenu hranu punu aditiva i prerađenih šećera.

Ako se odlučite za detoks bilo koje vrste, najpre se konsultujte sa svojim izabranim lekarom. Detoksikacija organizma zna nekada da bude i stresna i zato su razgovor i preporuke stručnjaka neophodne!