Divertikulitis i ishrana: šta jesti, a šta izbegavati (uz trodnevni plan obroka)

Divertikulitis je stanje koje se manifestuje upalom ili infekcijom divertikula, malih kesica koje se formiraju duž zidova creva. Simptomi mogu uključivati bol u stomaku, mučninu, povraćanje i zatvor, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u olakšanju simptoma i sprečavanju pogoršanja ovog stanja.

[Detaljan opis ovog stanja pročitajte u našem članku Divertikulitis: simptomi, uzroci, lečenje i komplikacije.]

Ako se borite sa ovim problemom, ishrana bi u početku trebalo da podrazumeva samo bistre, lako svarljive tečnosti, kao što su pileća supa, bistri voćni sokovi, nezasalađeni kompot od jabuka i suvog grožđa (samo tečnost). Ovakva ishrana pomaže da se smire creva i održava ih u stanju mirovanja, smanjujući stvaranje fecesa.

Kako se stanje poboljšava, ishrana treba da pređe sa tečne na kašastu, a zatim, ukoliko se dobro podnosi, na čvrstu. U ovoj fazi je važno ponovo uključiti hranu bogatu vlaknima i piti mnogo vode kako biste sprečili nove epizode divertikulitisa.

Hrana koju treba jesti

Kada se javi divertikulitis, vaša ishrana treba da se zasniva na hrani s malo vlakana koja se lako vari. Prva 24 sata treba da se držite tečne dijete, uključujući sveže ceđeni bistri voćni sok, pileću supu, vodu i umirujuće čajeve poput čaja od kamilice ili lipe.

Kako se simptomi poboljšavaju, možete početi da uključujete pire od voća i povrća, poput supa od bundeve, celera i slatkog krompira, kao i kuvano povrće poput tikvica ili patlidžana. U ovoj fazi možete dodati pirinčanu kašu, jogurt i žele bez šećera. Ove dijete se treba pridržavati još 24 sata.

Konzumiranje želatina (proteina životinjskog porekla koji pomaže u želiranju i poboljšanju varenja) i želea napravljenog od njega pomaže u smirivanju creva, jer su lako svarljivi i ne iritiraju digestivni sistem. Primer upotrebe: Pomešajte želatin bez šećera sa svežim sokom od jabuke (ili bistrim sokom drugog slatkog voća), ohladite i servirajte kao lagani desert, koji ne opterećuje creva.

Kada bol nestane i rad creva se vrati u normalu, možete postepeno dodavati čvrstu hranu poput kuvanog pirinča, pirea od krompira, testenine, belog hleba i običnog keksa. Jaja, ribu i mlečne proizvode takođe možete uključivati postepeno.

Hrana koju treba izbegavati

Prilikom lečenja pogoršanja divertikulitisa treba izbegavati hranu koja može izazvati veću upalu. Evo spiska namirnica koje treba izbegavati:

  • Šećer i slatkiši: bombone, sladoled, kolači itd.;
  • Hrana bogata vlaknima: sirovo povrće, voće, semenke i cele žitarice;
  • Crveno meso i prerađevine: govedina, svinjetina, kobasice;
  • Hrana koja izaziva gasove: mleko, jaja, orašasti plodovi, luk, krompir, špargle, brokoli, kupus;
  • Određena pića, kao što su gazirani napici i alkohol;
  • Prerađena i pržena hrana, poput gotovih i smrznutih jela, supa, pice, grickalica, pomfrita i umaka.

Ishrana nakon upale

Nakon što se upala smiri, postepeno u ishranu uvodite hranu bogatu vlaknima. Počnite sa jednom voćkom ili malo povrća dnevno, pa postepeno povećavajte unos vlakana iz voća, povrća i celih žitarica. Takođe, potrebno je povećati unos vode na najmanje dva litra dnevno.

Vlakna i dovoljno tečnosti su ključni za izbegavanje zatvora i omekšavanje stolice, što smanjuje rizik od nove upale ili infekcije divertikula.

Pored vlakana, važno je u ishranu uključiti i probiotike, namirnice koje sadrže korisne mikroorganizme za zdravlje creva. Probiotici pomažu u poboljšanju imunološkog sistema, sprečavaju upale i infekcije creva, a i smanjuju šanse za buduće pogoršanje.

Plan ishrane

Sledi primer četvorodnevnog plana ishrane koji je pogodan za poboljšanje stanja osoba koje imaju divertikulitis:

1. dan

  • Doručak: sveže ceđeni sok od jabuke
  • Jutarnja užina: sveže ceđeni sok od kruške + šolja čaja od lipe
  • Ručak/večera: pileća supa sa naseckanom piletinom
  • Popodnevna užina: šolja želea bez šećera + šolja čaja od kamilice

2. dan

  • Doručak: pirinčana kaša + šolja soka od jabuke
  • Jutarnja užina: šolja želea bez šećera
  • Ručak/večera: supa od pasiranog povrća
  • Popodnevna užina: šolja čaja od kamilice + šolja soka od breskve

3. dan

  • Doručak: pirinčana kaša + šolja soka od breskve ili drugog slatkog voća
  • Jutarnja užina: kuvana kruška sa jednom kašičicom cimeta (po želji)
  • Ručak/večera: 90 g naseckane piletine + 4 kašike pirea od bundeve + kuvani spanać + kuvana jabuka
  • Popodnevna užina: jogurt

4. dan

  • Doručak: šolja obranog mleka + beli hleb sa sirom rikota + šolja soka od narandže
  • Jutarnji užina: obični krekeri
  • Ručak/večera: 90 g ribe na žaru + 4 kašike pirinča + salata od brokolija i šargarepe + kašika maslinovog ulja + banana
  • Popodnevna užina: jabuka

Količine mogu varirati u zavisnosti od starosti, pola, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja. Preporučuje se konsultacija sa lekarom ili dijetetičarom kako biste dobili plan ishrane prilagođen vašim potrebama i stanju.

Zaključak

Uprkos izazovima koje donosi divertikulitis, uz pravilnu ishranu i disciplinu moguće je držati simptome pod kontrolom i smanjiti rizik od budućih epizoda.

Prilagođavanje ishrane kroz faze oporavka, postepeno uvođenje vlakana, kao i konzumiranje dovoljno tečnosti ključni su koraci ka stabilizaciji stanja i poboljšanju zdravlja creva.

Redovno praćenje saveta lekara i nutricioniste može vam pomoći da očuvate dugoročno zdravlje i smanjite rizik od komplikacija.

OZNAKE: crevadijetadivertikulitisishranaprobioticiupalavlakna

NEWSLETTER