Kako da vam praznici i slavlja ne presednu

Da, znamo da ste preterivali u hrani i piću za Novu godinu – da ste sebi dali malo oduška posle naporne 2020. godine. Takođe znamo da ste doneli neke važne odluke koje ćete sprovoditi jer Nova godina je idealno vreme za novi početak

Ipak, koliko je sve to realno? Koliko ste puta sebi rekli da ćete od prvog januara krenuti sa vežbanjem, zdravijom ishranom, boljom brigom o sebi? Dobro, možda ne od prvog, ali odmah posle Božića ili Srpske nove godine? Hajde, prisetite se. I koliko puta ste ispunili ta obećanja koja ste sebi dali? Verovatno nikad.

Praznici su samo – praznici

Koliko god da su praznici i slavlja idealno vreme za druženje i uživanje sa porodicom, nikako ne bi trebalo da budu period kada ćete zapustiti sebe, svoje telo, ishranu i zdravlje.

Prvi januar je samo još jedan datum u godini i ne bi trebalo da se na njega oslanjate kao na ključnu tačku kada su u pitanju novi počeci. Ako želite da počnete nešto novo, da izgradite novu rutinu ili da počnete da se hranite zdravije, počnite odmah. Nemojte dozvoliti da vas praznici (niti bilo šta drugo) u tome sputavaju.

Mit o praznicima odoleva vremenu i svom svojom snagom odaje utisak da je novogodišnje praznike i druga slavlja ponekad teško preživeti, jer kao da se neumerenost u svemu podrazumeva.

Zato smo odlučili da vam predstavimo načine kako da slavlja učinite drugačijim – kako da vam praznovanje ne presedne.

Ne prejedajte se

Ovo je lakše reći nego uraditi, zar ne?

Toliko ukusne hrane oko vas prosto mami da je odmah pojedete ne razmišljajući o danu posle toga. Znamo kako je to, ali, na sreću ili na žalost, o sutrašnjem danu se mora razmišljati. Zašto da prejedanjem mučite svoje telo i pretvarate praznike i slavlja u nešto što oni po svojoj suštini nisu?

Prejedanje i unošenje previše kalorija će vas učiniti tromim, pa čak i mrzovoljnim. A to znači da će vam nakon slavlja biti teže da se vratite u svoju rutinu, da se vratite na posao puni elana ili da počnete sa vežbanjem.

Zato razmislite da li je par sati/dana gastronomskog zadovoljstva dovoljna kompenzacija za dane neprijatnosti i po neki kilogram viška?

Ključ je u balansu i umerenosti, a ne u mučenju svog tela.

Ne preterujte sa alkoholom

Sa praznicima i proslavama (koje će ove godine biti održavane preko Zoom-a) ruku pod ruku idu i veće količine alkohola nego inače. I da, jedna čaša kvalitetnog vina, povremena zdravica vam ne mogu škoditi, ali preterivanje može.

Ali praznici su idealno vreme da se zanesete pa popijete koju čašu više.

Da li ste znali da alkoholna pića imaju izuzetno veliku kalorijsku vrednost? Sigurno znate. I verovatno mislite da najveću kalorijsku vrednost imaju pića kao što su kokteli, koji u sebi imaju puno šećera ili likeri i slično.

Varate se, jer što je veći procenat alkohola u nekom alkoholnom piću to ono ima više kalorija. Tako da, onaj ko vam je rekao da vodka ima malo kalorija jer je jednostavno i bezbojno piće – slagao vas je.

Pored kalorija koje unosite, alkohol će uticati na dehidrataciju vašeg organizma, a i loše će uticati na vaše raspoloženje.

Pijte više tečnosti

Umesto soka popijte čašu vode. Umesto alkoholnog pića popijte čašu kisele vode. Umesto još jednog parčeta torte popijte čaj.

Sigurno razumete šta pokušavamo da vam kažemo. Tečnost, a pre svega voda vam mogu pomoći u izbegavanju prejedanja i konzumiranja previše alkohola za vreme praznika i slavlja. A uz pijenje više tečnosti činite vašem organizmu duplo dobro – hidrirate ga i istovremeno izbegavate hranu koja opterećuje telo.

Smanjite šećer

Tokom praznika kolači, keksići i torte kao da se svuda razmeste, i stvarno ih je teško izbeći. Ako svi jedu, pa kako i vi da ne pojedete bar jedan kolač? Ipak se neko potrudio da ga napravi tako lepog i slatkog. Sve je to istina, ali ono što u tim trenucima samoopravdavanja zaboravljate je umerenost.

Niko vam ne brani da pojedete jedan kolač ili dva, ali nemojte da se prejedate. Ako već planirate da jedete kolače tokom praznika, izbacite onda šećer koji stavljate u kafu i čaj ili ga zamenite nekim drugim, zdravijim prirodnim zaslađivačem.

Ako sami pravite kolače onda možete ove godine da isprobate neki zdraviji recept, tako da beli prerađeni šećer zamenite zaslađivačem po svom izboru. Ima više opcija, na vama je samo da se odlučite. I da, nemojte pored prazničnih kolača još i slatkiše da kupujete, to je već previse.

Umesto sedenja plešite

Ove godine koncept slavlja je drugačiji. Slavlja se održavaju u krugu porodice i bliskih ljudi. Velikih zabava možemo samo sa nostalgijom da se prisećamo, ali to ne znači da ne možemo da plešemo.

Ples je odlična fizička aktivnost koja će probuditi svaki mišić u vašem telu. Odlična ideja je da se tokom ovih praznika posvetite učenju nekog novog plesa, možete čak organizovati i takmičenje među ukućanima, a za najbolje izvođenje plesne tačke smislite specijalnu nagradu. Mogućnosti je mnogo, na vama je samo da se pokrenete.

Ako vežbate ne pravite pauzu

Pauze su nekada potrebne, ali nikako ne bi trebalo da su preduge. Ako inače vežbate nemojte prekidati tokom praznika, jer će vam posle biti teško da ponovo počnete.

Normalno je da želite da odmorite i to uradite, ali pametno – ako obično radite naporne kardio vežbe, tokom praznika radite nešto laganije vežbe.

Sjajan način da vam telo ne zaspi tokom praznika je praktikovanje joge. Na taj način ćete se odmoriti od standardnih vežbi koje inače radite, a telo i um će se opustiti i odmoriti.

. . .

Sve u svemu praznici i slavlja su prijatni trenuci koje treba na pravi način iskoristiti imajući na umu da se i posle njih život nastavlja. Mudro birajući kako ćete da organizujete svoja slavlja – birate izbegavanje kasnije griže savesti ali i ne dozvoljavate da temelj vaših zdravih navika i promišljenih odluka – bude ugrožen.

OZNAKE: prazniciprejedanjeslavlja

NEWSLETTER