Kako koža lica reaguje na stres

„Ma to ti je od stresa!”

Koliko ste samo puta čuli ovu rečenicu kada ste se požalili na neki problem? Čini se kao da u poslednje vreme uzrok svih problema mora biti stres.

Nažalost, u mnogim slučajevima stres stvarno i jeste uzrok iako vam se možda čini da je nešto drugo u pitanju.

Hronični stres može nepovoljno uticati na vaše psihičko zdravlje, imunitet, pa čak biti i uzrok razvoja određenih kardiovaskularnih bolesti.

Koža lica i stres

Ali da li ste znali da i vaša koža reaguje na stres, posebno koža lica? Tako je, velike ili male nepravilnosti na koži lica mogu biti posledica stresa. I možda baš zbog toga, i pored mnogobrojnih preparata koje koristite, ne primećujete poboljšanje.

Pomoći ćemo vam da prepoznate da li je nepravilnosti na vašem licu izazvao stres, ali i da se izborite sa njim.

Kako da prepoznate stres na svom licu

Hronični stres može uticati na kožu vašeg lica na dva načina.

Kada ste pod stresom, vaše telo otpušta određene hormone koji mogu voditi do fizioloških promena i negativno uticati na vašu kožu.

PREPORUKA: Uz Wiener Städtische dobrovoljno zdravstveno osiguranje ostvarujete posebne pogodnosti u SkinLab Beauty centru, koji koristi najnovije metode u tretiranju problematične kože lica i tela.

Takođe, zbog stresa nesvesno radite mnogo toga što škodi vašoj koži. To može biti preterano pipanje kože lica, čačkanje i stiskanje bubuljica, grickanje usana i slično.

Akne

Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi znatno veću količinu hormona kortizol, koji je poznat i kao hormon stresa. Kortizol utiče na proizvodnju drugog hormona koji stimuliše preterano lučenje sebuma.

Prevelike količine sebuma mogu zapušiti pore i izazvati stvaranje akni. A kada se pojave akne, mnogi zbog stresa ne mogu da prestanu da čačkaju lice, što može pogoršati stanje i stvoriti dodatne upale.

Suva koža

Kod nekih osoba stres može biti razlog zbog kojeg im je koža lica u poslednje vreme previše suva.

Gornji sloj kože sadrži proteine i lipide, koji kožu održavaju vlažnom. Ako taj gornji sloj kože ne funkcioniše kako bi trebalo, što je moguće zbog stresa, koža može postati suva i iritirana.

Osip i iritirana koža

Opšte je poznato da stres nepovoljno utiče na imunitet i da ga slabi. Oslabljen imunitet može stvoriti disbalans u organizmu, a posledice mogu biti vidljive na koži u vidu osipa ili crvenila.

Stres takođe može biti okidač za pojavu mnogih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, ekcem i kontaktni dermatitis.

Tamni podočnjaci i nadutost

Tamni i veliki podočnjaci mogu biti znak neispavanosti kao posledice stresnog perioda. Takođe, manjak sna može izazvati prerano starenje kože, smanjenu elastičnost i pojavu hiperpigmentacije.

Koža lica i stres

Bore

Stres utiče na proteine u vašoj koži i može znatno smanjiti njenu elastičnost. Zbog te smanjene elastičnosti bore se mogu javiti mnogo brže nego inače.

Pored toga, i vi sami možete uticati na pojavu bora ako ste pod stresom. Ako ste često mrzovoljni, iznervirani ili tužni, nesvesno se mrštite, što može izazvati bore na čelu.

Kako izaći na kraj sa stresom

U današnje vreme nije lako, zapravo, čak je i nemoguće osloboditi se svakodnevnog stresa. Međutim, postoje mnogi načini koji vam mogu pomoći da ublažite ili sprečite pojavu hroničnog stresa.

Zahvaljujući određenim navikama vaše telo će biti zdravije, manje ćete biti pod stresom, a to će se primetiti i na vašoj koži.

  • Hranite se zdravo;
  • Budite fizički aktivni;
  • Spavajte dovoljno;
  • Priuštite sebi opuštajuće momente;
  • Pronađite hobi koji vas ispunjava;
  • Razgovarajte sa drugima o svojim problemima;
  • Izbegavajte konzumaciju alkohola i cigareta.

Zaključak

Pre nego što potrošite previše novca na nove kozmetičke preparate i procedure zbog određene promene na koži lica, razmislite kako se osećate.

Da li ste skoro bili izloženi nekoj stresnoj situaciji ili se trenutno nalazite u poprilično stresnom periodu? Ako je tako, vrlo je moguće da je upravo to uzrok promena na vašoj koži.

Zato je bitno da se prvo pozabavite uzrocima stresa i fokusirate se na njihovo smanjenje. Vaša koža će biti zahvalna ako je pustite da diše i da se odmara, jer od previše preparata i procedura možete sebi napraviti još veći problem.

Usredsredite se na promenu životnih navika i potrudite se da živite kvalitetnije. Vodite računa o higijeni kože, ali ne preterujte sa kozmetičkim preparatima. Aktivno radite na smanjenju svakodnevnog stresa i vaša koža će blistati.

OZNAKE: kožalicestres

NEWSLETTER

Moj Wiener portal