Krpelji i kako se zaštititi od njih

Pandemija je donela mnogo loših stvari – i poneku dobru! Vratili smo se prirodi i druženju na otvorenom. To je dobro za naš um i telo, ali i u tome treba biti pažljiv. Danas govorimo o potencijalnoj opasnosti, koja izgleda naizgled bezazleno, ali itekako može da nam upropasti dan (a nekada i zdravlje).

U nastavku teksta, upoznajte se sa krpeljima i načinima na koje se možete zaštititi od njih.

Krpelj na dlanu

Pre nego što spakujete sve neophodne stvari za sledeći izlet ili pešačenje po prirodi pročitajte ovaj tekst do kraja kako biste saznali kako se zaštititi od krpelja, ali i šta je potrebno uraditi ako do ujeda ipak dođe.

Šta su krpelji?

Krpelji su sitni paukoliki paraziti koji se hrane krvlju domaćina. Krpelji ujedaju i ljude i životinje i poznati su kao izazivači i prenosnici mnogih bolesti.

Srećom, nisu svi krpelji zaraženi u momentu ujeda, niti je svaka bolest koju prenose opasna po zdravlje čoveka. A najpoznatija bolest koju krpelji prenose i kojom ljudi mogu da se zaraze je Lajmska bolest.

Gde krpelji žive?

Krpelje možete naći svuda u prirodi: u drveću, visokoj travi, žbunju, kao i u nagomilanom lišću. Guste livade sa visokom travom, gusti šumski predeli, pa čak i plaže su neka od mesta gde se možete sresti sa krpeljima.

Ovih parazita ređe ima u urbanim gradskim sredinama, kao što su parkovi sa redovno košenom travom. Naravno mogućnost da vas krpelj ujede i dok sedite u parku na travi nije isključena, stoga uvek budite na oprezu.

Kada planirate svoj boravak u prirodi obratite pažnju gde želite da idete i da li tamo potencijalno ima krpelja, kako biste znali kako da se pripremite i šta da radite kada se vratite kući.

Prevencija ujeda

Sada kada znate šta su krpelji i gde oni žive, vreme je i da naučite kako da se zaštitite od njih. Kao što smo već napomenuli, najbitnije je dobro isplanirati svoj boravak u prirodi, a to prvenstveno podrazumeva dobro se obući.

Ako planirate šetnju šumom ili planinarenje kroz gusto rastinje najbolje bi bilo da nosite duge pantalone i duže čarape. Idealno bi bilo da pantalone upašete u čarape ili ako imate dublje planinarske cipele. Koliko god da je toplo bilo bi dobro da obučete majicu dugih rukava koja nije neke drečave boje, kako ne bi privlačili krpelje.

Pored toga, dobro je koristiti neki repelent za insekte, odnosno sprej za zaštitu od insekata i krpelja.

Prirodni repelenti

Vrlo lako možete i sami napraviti svoj sprej za zaštitu od krpelja uz pomoć nekoliko prirodnih sastojaka. Pojedina eterična ulja su odlična za odbijanje krpelja i kombinacija istih pomaže u prevenciji ujeda.

Biće vam potrebno:

 • 30 ml jabukovog sirćeta
 • 90 ml destilovane vode
 • 30 kapi eteričnog ulja kedra
 • 15 kapi eteričnog ulja geranijuma
 • 10 kapi eteričnog ulja belog luka

Sve sastojke pomešajte i sipajte u tamnu bočicu sa sprej pumpicom. Sprej promućkajte pre svakog korišćenja, a možete ga prskati direktno na kožu, ali i na odeću pre nego što se zaputite negde u prirodu.

Imajte na umu da ovaj sprej, kao ni bilo koji drugi, nisu potpuna zaštita od krpelja i da je i dalje potrebno obratiti pažnju šta oblačite i gde boravite dok ste u prirodi.

Krpelj na pregibu lakta - krpelji

Šta uraditi kada se vratite kući iz prirode?

Kada se vratite kući iz svoje avanture u prirodi potrebno je da se detaljno pregledate kako biste utvrdili da vas krpelj nije ujeo.

Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da skinete svu odeću koju ste nosili i ukoliko je to moguće iznesete je na terasu, protresete i ostavite da se dobro osuši.

Sledeći korak je pregled od glave do pete. Krpelji su sitni i često mesto ujeda u početku ne boli, ne svrbi, niti se javlja crvenilo, pa je detaljan pregled neophodan. Obratite pažnju na sitne tamne tačkice i da li imate neobične sitne izbočine na koži. Najbolje bi bilo ako imate nekog da vam pomogne pri pregledu, ali i ako nemate možete kao prvu pomoć koristiti ogledalo.

Najčešće ćete krpelje naći na sledećim mestima:

 • Iza ušiju
 • Na skalpu
 • Iza vrata
 • Ispod pazuha
 • Između prstiju
 • U pupku
 • Iza kolena
 • Na preponama

Ako ste u prirodi boravili sa svojim kućnim ljubimcem obavezno i njega pregledajte kada dođete kući, jer krpelji vole da se kače za životinje.

Šta raditi ako vas ujedu krpelji?

Ako tokom pregleda naiđete na krpelja za početak je bitno da ne paničite. Možete ga lako ukloniti sami uz pomoć pincete koja ima špicasti vrh.

Nežno uhvatiti krpelja tako što ćete pincetu primaknuti koži što bliže. Polako povucite pincetu ka vama izbegavajući bilo kakvo cimanje kako se krpelj ne bi pokidao ili delimično ostao u koži. Potrebno je izvaditi celog krpelja i telo i glavu, a mesto ujeda odmah dezinfikovati alkoholom.

Krpelja bi bilo poželjno da sačuvate u dobro zatvorenoj teglici, za slučaj da se jave neki simptomi, kako bi se mogli uraditi testovi i utvrditi da li je krpelj bio zaražen ili ne.

Ako niste sigurni da možete ovo sami da uradite ili se krpelj nalazi na nepristupačnom mestu, potražiti pomoć lekara.

Uživajte u prirodi pažljivo

Želimo vam ovog proleća da uživate u prirodi i lepom vremenu i svemu što dolazi sa tim. Bilo da ste ljubitelj planinarenja, rekreativnog šetanja po prirodi, planirate izlet u parku ili roštilj pored obližnjeg jezera ne zaboravite da se zaštitite protiv krpelja i pregledate sebe, svoje voljene i svoje ljubimce čim stignete kući.

Članak stručno odobrio:
dipl. ing. ratarstva

NEWSLETTER

Moj Wiener portal