Kurje oko i žuljevi na stopalima

Kurje oko (Clavus) i žuljevi na stopalima (Callus) predstavljaju česte promene na koži stopala.

Kurje oko se obično manifestuje u vidu manje i tvrde kružne izbočine na nožnim prstima ili na donjem delu stopala. Najčešće se javlja na „mršavijim” stopalima, s izraženim kostima.

Žuljevi na stopalima se javljaju kao grubi i tvrdi delovi kože na peti ili u predelu stopala ispod nožnih prstiju. Žuljevi na stopalima su česta pojava i obično su veći od kurjeg oka.

Kurje oko i žuljevi na stopalima

Kurje oko i žuljevi na stopalima u nekim slučajevima mogu biti vrlo bolni i uticati na kvalitet svakodnevnog života. Pored toga, mnogima ova dva problema mogu smetati i iz estetskih razloga.

Kurje oko i žuljevi na stopalima: u čemu je razlika?

Žuljevi na stopalima su zadebljanja rožastog dela epiderma, a kurje oko je zadebljanje s jezgrom.

Kurje oko je dosta tvrđe i ispupčenije od običnog žulja, pa samim tim može predstavljati i veći problem prilikom hodanja.

Zašto nastaje kurje oko i žuljevi na stopalima?

Kurje oko, ali i žulj na stopalu obično su posledica pritiska i trenja.

Obuća koja je mala, tesna ili neudobna može izazvati pojavu kurjeg oka ili žulja. Takva obuća će, više nego inače, dovesti do toga da se koža stopala iritira i stvarati dodatni pritisak i trenje.

Pojava kurjeg oka ili žulja zapravo je reakcija tela i vid zaštite kako se ne bi pojavili plikovi ili ozbiljna oštećenja kože.

Ipak, nije isključivo neudobna obuća uzrok kurjeg oka i žulja, već to može biti i način života. Čak i ako nosite udobnu obuću, kurje oko ili žulj mogu se javiti ako radite sledeće:

 • mnogo hodate,
 • mnogo trčite,
 • radite posao u toku kog dugo stojite i
 • često nosite visoke potpetice.

Kurje oko ili žuljevi na stopalima mogu se javiti ako radite nešto od onog što sledi:

 • hodate bosi,
 • nosite obuću s postavom od iritirajućeg materijala (tada nastaje zbog pritiska i trenja gde koža trpi) ili
 • nosite čarape od iritirajućeg materijala.

Veća je verovatnoća za pojavu kurjeg oka ili žulja na stopalima u nekim od sledećih slučajeva:

 • ako ste profesionalni sportista,
 • ako ste fizički radnik,
 • ako imate koščata stopala,
 • ako ne hodate pravilno,
 • ako imate problem sa znojnim žlezdama i
 • ako imate bradavice na stopalima.

Ženska ruka razmazuje kremu za negu po stopalima

Lečenje (tretman)

Ako se na stopalima pojave žulj ili kurje oko, bitno je utvrditi uzrok nastanka.

Ukoliko je u pitanju neudobna ili tesna obuća, savet je da je promenite i pronađete onu koja je udobna i više odgovara stopalu.

Kada su žulj ili kurje oko bolni, ponekad je potrebno dodatno lečenje, a posebno ako se žulj ili kurje oko inficiraju. Osobe koje pate od dijabetesa ili nekih drugih bolesti koje povećavaju rizik od infekcija moraju potražiti pomoć lekara ukoliko žulj ili kurje oko postanu bolni.

Zavisno od simptoma i uzroka, lekar će preporučiti dalje lečenje i terapiju. U nekim slučajevima lečenje je potrebno nastaviti uz pomoć ortopeda ili hirurga ortopedije.

Tretman u kućnim uslovima

Lakše slučajeve kurjeg oka ili žuljeva na stopalima moguće je rešiti u kućnim uslovima, i to pomoću dobrih starih bakinih recepata. Lečenje u kućnim uslovima za cilj ima da ublaži bol i pritisak a koža stopala oporavi.

Tretman kurjeg oka u kućnim uslovima

Najčešća pomoć u borbi protiv kurjeg oka su flasteri za uklanjanje kurjeg oka, koji se stavljaju direktno na kurje oko. Ovi flasteri ublažavaju bol jer u sebi obično imaju preparat s keratolitičkim dejstvom, kao što su salicilna kiselina ili urea.

Ono što sami možete uraditi jeste da potopite stopala u toplu vodu na 20 minuta. Kako bi ova metoda bila što učinkovitija, u toplu vodu dodajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta i nekoliko kapi esencijalnog ulja čajevca. Nakon 20 minuta izmasirajte kurje oko i blago ga isturpijajte kamenom za pete.

NAPOMENA: Bitno je da ne budete grubi i ni slučajno nemojte seći kurje oko makazicama ili žiletima, jer rizikujete da se sve inficira.

Stari recept naših baka koji se pokazao kao vrlo učinkovit je i korišćenje smokve. Potrebno je koristiti svež plod, koji se preseče napola i unutrašnji deo se prisloni i pričvrsti na kurje oko. Kako bi što bolje delovalo, potrebno je tako pričvršćeno parče smokve nositi tokom noći, a sutradan potopiti stopala u toplu kupku.

Tretman žuljeva u kućnim uslovima

Slično kao i za kurje oko, i za žuljeve na stopalima postoje flasteri, koji se mogu kupiti u apotekama ili drogerijama. Ovi flasteri mogu smanjiti trenje i pritisak, pa samim tim i bol koji žuljevi izazivaju.

I u ovom slučaju poželjno je napraviti toplu kupku za stopala s jabukovim sirćetom i esencijalnim uljem čajevca, koje ima antibakterijska svojstva.

Medicinski pedikir

Čak i ako vam kurje oko ne predstavlja fizički problem, postoji mogućnost da vam smeta iz estetskih razloga. U tom slučaju rešenje vašeg problema može biti medicinski pedikir.

Vrlo je važno da medicinski pedikir obavlja kvalifikovani profesionalac kako bi se izbegle potencijalne infekcije i komplikacije kože.

Medicinski pedikir uključuje negu kože stopala, kao i mehaničko uklanjanje kurjeg oka, žuljeva na stopalima i ostalih zadebljanja (bradavica i sl.)

Pedikirka uklanja sa maskom na licu uklanja stvrdnutu kožu sa stopala klijentkinji koja sedi

Operacija

U retkim slučajevima, ukoliko ne postoji nijedan drugi način da se kurje oko ukloni, a ono otežava svakodnevni život, može se ukloniti operacijom.

Operacija se izvodi samo u slučajevima ekstremnog bola ili nemogućnosti hoda.

Operacija ovog tipa nije opasna, niti bolna i rezultati, kao i olakšanje, primetni su odmah nakon procedure.

Kako se mogu prevenirati kurje oko i žuljevi na stopalima

Postoji više načina na koje možete sprečiti pojavu kurjeg oka ili žuljeva na stopalima, a mi izdvajamo najvažnije.

 • Udobna obuća – Prilikom kupovine obuće više obratite pažnju na udobnost nego na izgled. Takođe, u kupovinu uvek idite posle podne, jer su vam tada stopala najšira, pa ćete izbeći kupovinu preuske obuće.
 • Negujte svoja stopala – Vodite računa o svojim stopalima tako što ćete ih uvek brisati nakon tuširanja, mazati hidratantnim losionom i po potrebi koristiti kamen za pete ili turpiju kako biste uklonili početna zadebljanja na koži stopala. Potrebno je uvek voditi računa o kamenu za pete ili turpiji koju koristite tako što ćete ih posle svakog korišćenja oprati i osušiti.

Zaključak

Najbolji lek je uvek prevencija. Potrebno je stopalima pružiti negu koju zaslužuju, jer se ipak uz njihovu pomoć svaki dan krećemo kuda želimo.

Uz pravilnu negu i higijenu stopala u većini slučajeva moći ćete da izbegnete pojavu kurjeg oka i žuljeva, a ako se ipak oni pojave, nikako ih nemojte ignorisati.

Promenite obuću koja vam predstavlja problem, napravite kupku za stopala, a ukoliko vas kurje oko ili žulj budu nesvakidašnje boleli ili se javi infekcija, obavezno se obratite svom izabranom lekaru.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal