r

Mislite na svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas! #OstaniteOdgovorni

Novembar – Mesec posvećen muškarcima i njihovom zdravlju

Od muškaraca se ne očekuje da pokazuju bilo kakve slabosti. Oni moraju biti snažni, sposobni i spremni da reše svaki problem. Zbog raznih pritisaka ovog tipa sa kojima se muškarci u današnje vreme svakodnevno sreću, jedna stvar je zapostavljena. Jedna jako bitna stvar – zdravlje.

Odlazak na redovne kontrole kod lekara nije praksa i većina se odlučuje na taj korak tek kad zagusti, a tada obično bude kasno.

Većina muškaraca veruje da im se ništa neće desiti, da sve mogu da istrpe, da sve može da se pregura i uopšte ne razmišljaju o podmuklom neprijatelju koji najčešće napada muškarce, a taj neprijatelj je rak prostate i testisa.

Svi su čuli za ove bolesti, ali se većina pravi kao da nikad nije čula za njih. Ili misle da su to bolesti koje napadaju samo starije muškarce. To je daleko od istine.

Statistika je poražavajuća

Možda ovo niste znali, ali rak prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca i čak drugo po smrtnosti. U svetu svaka tri minuta jedan muškarac dobije dijagnozu raka prostate, a na svakih 13 minuta od ove bolesti jedan muškarac premine.

Godišnje se u svetu pojavi čak 1,2 miliona novo dijagnostifikovanih slučajeva raka prostate i ta brojka raste iz godine u godinu.

U Srbiji godišnje od ove bolesti oboli oko 2.800 muškaraca, a oko 900 muškaraca premine.

Rak testisa je znatno ređi od raka prostate, ali je i dalje ozbiljno oboljenje i javlja se u 9 muškaraca na 100.000 muškaraca.

Šta je rak prostate

To je rak koji nastaje u prostati, mišićno-žlezdanom organu muškaraca koji se nalazi u maloj karlici ispred završnog dela debelog creva. Rak prostate sporo napreduje i ono što je najgore, u početnoj fazi često ne postoje nikakvi simptomi koji bi ukazali na njegovo postojanje.

Kao i svako drugo oboljenje ovog tipa, ukoliko se rano detektuje veća je verovatnoća i šansa za izlečenje. Zbog izostanka simptoma u početnoj fazi vrlo je bitno da muškarci koji uđu u petu deceniju životu, svake godine redovno odlaze na pregled kod urologa i svake godine urade pregled krvi i prostata specifičnog antigena (PSA).

Šta je rak testisa

Rak testisa je rak koji se javlja na testisima i najčešće od njega oboljevaju muškarci u dobi od 15 do 40 godina. Ovaj vid malignog oboljenja je vrlo lako primetiti jer se obično javlja u vidu kvržice na testisima, stoga je bitno da muškarci redovno vrše samopregled. Samopregled traje svega 5 minuta, a može pomoći da se spase život.

Rak testisa koji se rano otkrije je potpuno i trajno izlečiv. Ukoliko tokom samopregleda osetite neke promene obavezno se javite urologu.

​Prevencija

Najbitnije je da brinete o svom zdravlju, jer ukoliko to zaista radite šanse za neko od ova dva oboljenja su znatno manje. Trudite se da izbegavate masnu hranu i da ishranu obogatite voćem i povrćem i hranom bogatom vitaminima i mineralima.

Ukoliko ste u mogućnosti vežbajte redovno, jer postoje podaci da muškarci koji redovno vežbaju imaju manje šanse da obole od ovog tipa raka.

I najbitnije, redovno posećujte lekara, redovno obavljajte preglede i samopreglede, jer rana dijagnostika raka je od izuzetne važnosti za izlečenje.

Nadamo se da su Vas ove crne brojke i podaci iznenadili, ali i inspirisali da vodite računa o svom zdravlju i da posavetujete svoje prijatelje da urade isto.

NEWSLETTER