Novembar – mesec posvećen muškarcima i njihovom zdravlju

Od muškaraca se ne očekuje da pokazuju bilo kakve slabosti. Oni moraju biti snažni, sposobni i spremni da reše svaki problem. Zbog različitih pritisaka ovog tipa sa kojima se muškarci u današnje vreme svakodnevno sreću, jedna stvar je zapostavljena – zdravlje.

Odlazak na redovne kontrole kod lekara nije praksa i većina muškaraca se odlučuje na taj korak tek kada „zagusti“, a tada obično bude kasno.

Većina pripadnika „jačeg pola“ veruje da im se ništa neće desiti, da sve mogu da istrpe, da sve može da se pregura i uopšte ne razmišljaju o podmuklom neprijatelju koji najčešće napada muškarce, a taj neprijatelj je rak prostate i testisa. I upravo zbog velike učestalosti oboljevanja od ove dve vrste karcinoma, Svetska zdravstvena organizacija je mesece NOVEMBAR posvetila muškarcima i muškom zdravlju – pre svega borbi protiv raka prostate i testisa.

Mnogi su čuli za ove bolesti, ali većina ne želi da razmišlja o njima i njihovoj preventivi. Ili misle da su to bolesti koje napadaju samo starije muškarce. A to je daleko od istine.

Statistika je poražavajuća

Možda ovo niste znali, ali rak prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca i čak drugo po smrtnosti. U svetu svaka tri minuta jedan muškarac dobije dijagnozu raka prostate, a na svakih 13 minuta od ove bolesti jedan muškarac premine.

Godišnje se u svetu pojavi preko 1,2 miliona novo dijagnostifikovanih slučajeva raka prostate i ta brojka raste iz godine u godinu.

U Srbiji godišnje od ove bolesti oboli preko 2.800 muškaraca, a oko 900 muškaraca premine.

Rak testisa je znatno ređi od raka prostate, ali je i dalje ozbiljno oboljenje i javlja se u 9 muškaraca na 100.000 muškaraca.

Šta je rak prostate

To je rak koji nastaje u prostati, mišićno-žlezdanom organu muškaraca koji se nalazi u maloj karlici ispred završnog dela debelog creva. Rak prostate sporo napreduje i ono što je najgore, u početnoj fazi često ne postoje nikakvi simptomi koji bi ukazali na njegovo postojanje.

Kao i svako drugo oboljenje ovog tipa, ukoliko se rano detektuje veća je verovatnoća i šansa za izlečenje. Zbog izostanka simptoma u početnoj fazi vrlo je bitno da muškarci koji uđu u petu deceniju životu, svake godine redovno odlaze na pregled kod urologa i svake godine urade pregled krvi i prostata specifičnog antigena (PSA).

Šta je rak testisa

Rak testisa je rak koji se javlja na testisima i najčešće od njega oboljevaju muškarci u dobi od 15 do 40 godina. Ovaj vid malignog oboljenja je vrlo lako primetiti jer se obično javlja u vidu kvržice na testisima, stoga je bitno da muškarci redovno vrše samopregled. Samopregled traje svega 5 minuta, a može pomoći da se spase život.

Rak testisa koji se rano otkrije je potpuno i trajno izlečiv. Ukoliko tokom samopregleda osetite neke promene obavezno se javite urologu.

​Prevencija

Najbitnije je da brinete o svom zdravlju, jer ukoliko to zaista radite šanse za neko od ova dva oboljenja su znatno manje. Trudite se da izbegavate masnu hranu i da ishranu obogatite voćem i povrćem i hranom bogatom vitaminima i mineralima.

Ukoliko ste u mogućnosti vežbajte redovno, jer postoje podaci da muškarci koji redovno vežbaju imaju manje šanse da obole od ovog tipa raka.

I najbitnije, redovno posećujte lekara, redovno obavljajte preglede i samopreglede, jer rana dijagnostika raka je od izuzetne važnosti za izlečenje.

Nadamo se da su Vas ove crne brojke i podaci iznenadili, ali i inspirisali da vodite računa o svom zdravlju i da posavetujete svoje prijatelje da urade isto.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal