Novembar – mesec svesnosti o zdravlju muškarca

Kakav je po vama idealan muškarac? Da li je on lep, zgodan, snažan, sposoban? Da li ima dovoljno novca, dobar posao i može da izdržava porodicu?

U većini slučajeva u današnje vreme ovo je slika idealnog muškarca i stavke koje jedan muškarac mora da ispuni kako bi u očima društva bio dovoljno dobar. Ali ono što zaboravljamo i zapostavljamo je nešto što je mnogo bitnije od svega ostalog, a to je zdravlje.

Muškarcima često nije dozvoljeno da pokazuju slabosti, niti imaju vremena da brinu o svom zdravlju i idu na redovne preglede i kontrole.

Pritisak koji muškarci doživljavaju od strane svoje okoline bi trebalo da se promeni u ohrabrenje da svaki muškarac redovno ide na preglede, da brine o svom zdravlju i da ne čeka poslednji momenat kada već može biti kasno.

Zašto je sve ovo toliko bitno? Zato što postoje dve specifične bolesti, koje napadaju samo muškarce, a o njima se ne priča dovoljno – rak testisa i rak prostate.

Novembar je već godinama unazad mesec u toku kog se borimo protiv stereotipa i pokušavamo da podignemo svest o ove dve opake bolesti i objasnimo svima, ne samo muškarcima koliko je bitno na vreme voditi računa o zdravlju.

Sjajan primer podsticanja preventivnog ponašanja i zdravih životnih navika muškaraca je tradicionalna akcija koju i ove godine sprovodi Wiener Städtische osiguranje, u toku meseca novembra ova osiguravajuća kompanija organizovala je besplatne utrazvučne preglede prostate za svoje osiguranike.

Šta je rak testisa, a šta rak prostate?

Ukoliko se ne otkriju na vreme i ne tretiraju, oba ova oboljenja mogu imati vrlo opasne, pa čak i smrtne posledice. Ipak, jedno oboljenje je opasnije, podmuklije, a i češće od drugog.

Rak testisa

Rak testisa je dosta ređi od raka prostate i ono po čemu je specifičan je to da od njega najčešće oboljevaju muškarci od 15 do 40 godina. Ukoliko do ovog malignog oboljenja dođe, vrlo lako ga je primetiti jer se najčešće javlja u obliku izrasline na jednom testisu.

Zato je za rano otkrivanje ovog oboljenja vrlo bitno da muškarci redovno obavljaju samopregled, koji ne traje duže od 5 minuta, a može vam spasiti život.

Ako se desi da tokom samopregleda osetite neke promene ili pronađete izraslinu koja ranije nije bila tu obavezno se javite svom lekaru.

Rak testisa koji se otkrije na vreme u ranoj fazi u većini slučajeva je kompletno i trajno izlečiv.

Rak prostate

Rak prostate je maligno oboljenje koje nastaje u mišićno-žlezdanom organu kod muškaraca, vrlo sporo napreduje i u početnoj fazi često se desi da se ne jave nikakvi simptomi.

Ova vrsta malignog oboljenje je najčešće oboljenje koje se javlja kod muškaraca, a po smrtnosti je na drugom mestu.

Rak prostate je mnogo ozbiljnije oboljenje od raka testisa upravo zbog svoje podmuklosti i činjenice da većina muškaraca nije ni svesna da ima problem do momenta kada je već možda i kasno.

Ali kao i većina drugih malignih oboljenja, prognoze mogu biti odlične, kao i šansa za izlečenje, ako se otkrije na vreme i u ranoj fazi.

S obzirom na to da u većini slučajeva simptomi su nepostojeći vrlo je bitno da muškarci stariji od 50 godina svake godine obavljaju preglede kod urologa, kao i analizu krvi i prostata specifičnog antigena (PSA).

Tužna statistika

  • Na svaka 3 minuta negde u svetu jednom muškarcu se saopšti da ima rak prostate
  • Na svakih 13 minuta negde u svetu jedan muškarac izgubi život od posledica raka prostate
  • 2018. godine u svetu je registrovano 1,3 miliona muškaraca sa dijagnozom raka prostate
  • U Srbiji godišnje od raka prostate oboli oko 2.800 muškaraca
  • Oko 900 muškaraca u Srbiji izgubi život od posledica raka prostate

Šta vi možete uraditi?

Prva stvar koju možete, odnosno morate da uradite je da brinete o svom zdravlju, o svom životnom stilu, o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Zdrav stil života vam može pomoći u borbi i prevenciji mnogih bolesti, pa i ove dve.

Druga stvar koju bi trebalo da radite je da pričate o ovoj temi. Pričajte sa svojim prijateljima, širite svest, ohrabrujte ih da redovno obavljaju samopreglede i da redovno posećuju lekare, da ne čekaju momenat kada može biti prekasno.

I ono što je najbitnije, stavite sebe na prvo mesto; zaboravite na stereotipe o jakim muškarcima koji ne mogu i ne smeju biti bolesni i potrudite se da sledite ove smernice. I zapamtite da vam redovni pregledi stvarno mogu spasiti život i nikada nemojte svoje zdravlje da prepuštate slučaju.

Pet minuta samopregleda ili pola sata pregleda kod lekara vam mogu obezbediti mnogo dodatnih godina života.

Zaštite se i od finansijskih posledica mogućih malignih bolesti sa Wiener Doctors PLUS osiguranjem, koje nudi pokriće do 2.000.000 eura tokom trajanja osiguranja. Informišite se više na https://wiener.co.rs/za-stanovnistvo/osiguranje-zivota/wiener-doctors-plus/.

OZNAKE: kancernovembarprostataraksvesnosttestisi

NEWSLETTER