Oktobar – Mesec borbe protiv raka dojke

Za teške teme izgleda baš nikada nije pravo vreme, iako se svakodnevno „zagađujemo“ sadržajima iz različitih crnih hronika. Opet, postoje one, ne tako lagane, kojima je neophodno posvetiti pažnju i ne skretati pogled i pokrivati uši. Jedna od njih je i rak dojke.

Svi znamo za rak. Znamo i za one koji su se sa njim borili ili se i dalje bore, a nažalost i neke koji su ovu bitku izgubili.

Ipak, većina osoba koje nisu trenutno ugrožene – pasivno posmatra obolele (ali i sebe i svoje bližnje), zatvara oči pred slikom realne situacije i realnih mogućnosti, pred slikom koja im se ne sviđa i na taj način ostavljaju prostora ovoj bolesti da nastavi svoj crni statistički trend.

„To ne može meni da se desi… nije moguće da neko moj oboli… Ne želim da razmišljam o tome i prizivam zlo!“ – nije dobar stav, jer bolest ne bira i apsolutno svakoga može da pogodi.

Zato je važno barem pokušati da učinimo nešto i napravimo razliku.

Poražavajuće brojke

Poražavajuće je da rak dojke u svetu, pa i u Srbiji nastavlja da muči i odnosi živote devojaka i žena. Još veći poraz je to što preventivni pregledi i dalje predstavljaju nešto čega se mnoge žene plaše i nerado o tome razgovaraju.

Svake godine se zabeleži 1.38 miliona novih slučajeva obolelih od raka dojke, dok 458 000 rezultira smrću.

Šta je rak dojke i kako nastaje

Karcinom dojke je zloćudno oboljenje koje nastaje kada normalne ćelije dojke promene svoja svojstva i počnu nekontrolisano da se razvijaju i uništavaju okolno zdravo tkivo.

Postoje i promene u tkivu, tzv. dobroćudni tumori građeni od ćelija koje izgledaju normalno i ne šire se u okolno tkivo. Zloćudni tumor koji nastaje u tkivu dojke nazivamo karcinom dojke. Ako on metastazira, odnosno proširi se i na druge organe i dalje se naziva karcinom dojke. Metastaza karcinoma dojke može biti u limfnim čvorovima, jetri, plućima, kostima i mozgu.

Nažalost, ne može se sa sigurnošću reći šta uzrokuje karcinom dojke. Postoje mnoge teorije o tome kako i zašto nastaje. Sve žene su u riziku da obole, ali i određeni procenat muškaraca.

Rak dojke se može pravovremeno otkriti

Zato je od izuzetne važnosti da se redovno odlazi na preventivne preglede. Devojkama posle dvadesete godine se preporučuje odlazak na ultrazvuk dojki svake tri godine, ženama posle četrdesete godine, jednom godišnje.

Kako ultrazvuk ne koristi štetne zrake, to je dobra metoda i za pregled dojki trudnica. Nije potrebno mnogo truda da bi se žene sačuvale od ove bolesti. Redovni pregledi nisu nešto čega bi se trebale plašiti, posebno zato što su apsolutno bezbolni!

​Oktobar – mesec svesnosti

Oktobar je međunarodni mesec svesnosti – mesec borbe protiv raka dojke. Ukoliko ste osoba ženskog pola ili neko kome je stalo do bilo koje ženske osobe, budite svesni toga. Naša briga i odgovornost se ne završavaju na nama samima.

Širenjem inspirativnog i edukativnog uticaja na druge iz našeg okruženja podstičemo svesnost o važnosti ove borbe i na taj način aktivno učestvujemo u obeležavanju ove akcije.

OZNAKE: kancerrak dojke

NEWSLETTER

Moj Wiener portal