Kako da oporavite kožu posle boravka na suncu

Leta su sve toplija, a UV indeksi sve viši, što se negativno odražava na stanje naše kože ukoliko smo neadekvatno izloženi sve „agresivnijim” sunčevim zracima.

Zato je potrebno da se edukujemo kako da oporavimo kožu posle boravka na suncu jer posledice mogu biti veoma štetne po zdravlje.

Leti je najbitnije umereno se izlagati sunčevim zracima jer u suprotnom možemo dobiti opekotine ili fleke od sunca. A ako smo baš fanatični zaljubljenici sunčanja – ni sunčanica nije daleko, pa kako god okrenuli, ovoj aktivnosti treba pristupiti oprezno.

S obzirom na to da je sezona letovanja i izlaganja suncu u jeku, u tekstu koji sledi pravimo razliku između opekotina i fleka nastalih od sunca i sa vama delimo šta može biti prva pomoć u kući ako se zaboravite i ipak izgorite.

Kako nastaju opekotine od sunca?

Ne reagujemo svi isto na sunce, niti koža jednako podnosi sunčeve zrake; neko satima može biti izložen bez ozbiljnog oštećenja, a neko svega nekoliko minuta.

Koža može da izgori već nakon jednog sata izlaganja, a dermatolozi kažu da opekotine nastaju i bole naredna tri dana. Kada se izgori na suncu, koži je potrebno tri do pet dana neizlaganja da bi se oporavila, a ako su u pitanju teške opekotine, simptomi mogu da potraju dve nedelje. Stepen opekotine ćete lako razlikovati, ona ide od crvenila do plikova ispunjenih tečnošću.

Simptomi opekotina

Ako ste dehidrirani ili osetite groznicu, obavezno posetite lekara jer ste bili predugo izloženi suncu.

Takođe, ako se pojave mehurići na koži, to su prvi znaci stvaranja vodenih plikova, koji su simptomi opekotina. Ove simptome često prate povraćanje i glavobolja. Najpre treba da se sklonite u hladovinu i konzumirate dosta tečnosti.

Kako nastaju fleke od sunca?

Fleke od sunca se javljaju kao posledica izlaganja sunčevim zracima i mogu se pojaviti i mnogo kasnije nakon izlaganja suncu, i to na licu, ramenima i grudima.

Fleke od sunca se često javljaju kod ljudi koji lako tamne, tamnog su tena i nikada ne izgore na suncu. UV zraci podstiču našu kožu da stvara melanin, a upravo je on zaslužan za tamnjenje kože. Međutim, često se desi da zbog nepravilnog izlaganja suncu koža stvori više melanina nego što je potrebno za zaštitu.

Kada novi sloj kože zamenjuje stari, često se desi da bude tamniji od ostatka kože, jer je koža neposredno pre toga izgorela na suncu; tako nastaju fleke od sunca. One su jedan od načina na koji se ispoljava fotostarenje kože.

 

Pomoć kada se izgori na suncu

Prva pomoć kad izgorimo na suncu

 • Jogurt je odlična prva pomoć za opekotine od sunca jer mlečne kiseline iz jogurta pomažu da se smanji crvenilo. Jogurt možemo naneti kao masku i nakon nekog vremena isprati mlakom vodom.
 • Crni čaj je odličan u saniranju opekotina, a tanini, koji se u njemu nalaze, prirodni su adstringenti koji sprečavaju kožne infekcije i pomažu u lečenju opekotina.
  Dovoljno je skuvati čaj, ohladiti kesice i staviti ih direktno na opekotine.
 • Na izgorelu kožu stavite 100 g sode bikarbone koju ste prethodno otopili u vodi, jer će već nakon 15 minuta delovati antiinflamatorno.
 • Iscedite tečnost iz ovsene kaše običnom cediljkom, natopite krpu i prekrijte opekotine. Rastvor ovsene kaše veoma umiruje kožu sa opekotinama.
 • Za zarastanje kože iz prirode se najbolje pokazalo ulje nevena jer ima antiupalno i analgetsko dejstvo. Koža će vrlo brzo zarasti i oporaviti se ako na bolna mesta mažete ulje od nevena. Ako imate cvet nevena, napravite kupku i umirite kožu.
 • Jabukovo sirće pomešano sa hladnom vodom vam takođe može pomoći kada izgorite. U boci sa raspršivačem pomešajte 200 ml hladne vode sa 2 supene kašike jabukovog sirćeta i prskajte na delove kože koji su izgoreli.

Kako se otarasiti fleka od sunca

Verovali ili ne, lakše je sanirati opekotine od UV zraka nego fleke. Naravno, to ne znači da tek tako treba odustati. I u ovoj misiji vam dobar saveznik može biti ovsena kaša. Ovsene pahuljice pomešajte sa mlekom i ostavite da odstoje preko noći. Sutradan smešu nanesite na delove kože na kojima su se pojavile fleke i ostavite je tu dok se ne osuši. Ponavljajte ovaj postupak svaki dan dok ne primetite razliku.

Bonus saveti koji će pomoći oporavku kože

 • Ne izlažite se dodatno suncu
 • Unosite dovoljno tečnosti
 • Jedite hranu koja je bogata likopenom, npr. paradajz i lubenicu
 • Nosite odeću od lana i pamuka
OZNAKE: flekenega kože

NEWSLETTER

Moj Wiener portal