Porođaj u doba korone

Naš stručni saradnik najbolji ginekolog po izboru mama za 2019. godinu, ass. dr sci. med Dejan Dimitrijevic iz GAK „Narodni front“ u Beogradu daje odgovore na pitanja o porođaju u doba pandemije korona virusa.

Porođaj u doba korone

Kakva je procedura za ulazak trudnica u porodilište od početka pandemije?

Dr Dimitrijević: Trudnicama se na ulasku u porodilište kao i svima ostalima prvo meri temperatura, dok se trudnicama koje se primaju u porodilište radi obavezan antigenski test čiji se rezultati dobijaju za 15 do 20 minuta ako je sve u redu tj. ako je test negativan, trudnica ide da se porađa kao i obično što se radilo ranije, s tim da u toku porođaja koristi masku.

Šta je potrebno da ponesu trudnice u porodilište?

Dr Dimitrijević: Prilikom dolaska na porođaj trudnice treba da ponesu što manje stvari: samo neseser sa neophodnim stvarima kao što su ulošci, papuče, pribor za higijenu, telefon…

Posle porođaja, po dolasku na odeljenje uvek mogu od svog partnera da zatraže ostatak neophodnih stvari.

Zbog trenutne situacije sve stvari se ostavljaju na portirnici gde se ostavljaju podaci o porodilji, ime porodilje i br sobe. Nakon toga portir odnosi stvari porodilji. Tako da nema bojazni da li će neophodne stvari stići na vreme.

Šta se dešava u slučaju kada je trudnica kovid pozitivna?

Dr Dimitrijević: Kada se antigenskim testom utvrdi da je trudnica pozitivna, ona dolazi u kovid odeljenje. Klinika je oslobodila ceo jedan sprat za kovid pacijente sa porođajnim krevetom, operacionom salom i ležećim mestima…

Kako i na koji način se osloboditi straha i stresa u doba korone?

Dr Dimitrijević: Postoji dežurna ekipa na kovid odeljenju koja se bavi kovid trudnicama. Maksimalno se radi na psihičkoj podršci trudnica koje su pod stresom zbog kovida.

Kada se trudnica primi na odeljenje radi se PCR test čiji rezultat dobijamo u roku od 12 do 24 sata.

Ukoliko je PCR test negativan, trudnica se vraća na regularno odeljenje, a u suprotnom kada je trudnica kovid pozitivna, ona se zadržava na kovid odeljenju do otpusta.

Šta je nephodno da znaju trudnice koje su zaražene kovidom?

Dr Dimitrijević: Ako trudnica ima blage simptome kovida (poput izmenjenog  čula mirisa i ukusa, povišene temperature…) potrebno je koristiti propisane terapije od strane lekara:

  • Obaranje temperature paracetamolom,
  • Uzimanje neophodnih vitamina,
  • Jačanje imuniteta i naravno
  • Izolacija.

Kod trudnica kod kojih je ugrožena trudnoća obavezan je odlazak u porodilište.

Kako se vrši porođaj kod kovid pozitivnih trudnica?

Dr Dimitrijević: Ukoliko kovid pozitivna trudnica može da se porodi vaginalno, porodiće se vaginalno. U slučaju da postoji indikacija za carski rez onda će svaki porođaj biti urađen carskim rezom.

Da li je poželjno davati epidural kovid pozitivnim trudnicama?

Dr Dimitrijević: Tokom vaginalnog porođaja poželjno je kovid pozitivnim trudnicama dati epidural. To će omogućiti da trudnica nema bolova samim tim neće imati napinjanja jer ukoliko trudnica ima neke respiratorne simptome tokom napinjanja za porođaj to može samo pojačati simptome. Uz epidural trudnica će lakše podneti porođaj jer neće imati bolove. I neće hiperventilirati.

Da li mama koja je zaražena korona virusom može/sme da doji bebu?

Dr Dimitrijević: Ako je porodilja kovid pozitivna, beba se takođe proverava na korona virus, jer je dokazana vertikalna transmisija virusa sa trudnice na bebu. Nakon toga beba se izoluje od svoje majke ali i od ostalih beba koje su rođene od zdravih porodilja.

Dojenje se preporučuje i od strane Svetske zdravstvene organizacije kao i od strane naših pedijatara tako da se bebe i kod kovid pozitivnih majki dovode na podoje.

Važno je napomenuti da se vodi računa da se beba ne zarazi kapljičnim putem od strane majke, zato su majke u obavezi da nose zaštitnu masku – tako se sprečava prenos virusa na bebu.

Za kraj preporuka našeg sagovornika i jednog od najboljih ginekologa u Srbiji jeste

Dr Dimitrijević: Opreznost u ovoj pandemiji je svakako obavezna i neophodna ali treba zadržati vedar duh. Treba uvek tražiti nesto pozitivno jer kao i sve u životu i ova situacija je samo jedna lekcija više koju ćemo savladati i jednom prepričavati ono što smo preživeli. Doći će vreme kada će i ova epidemija biti završena, zato pogled samo napred!

. . .

Intervju sa ass. dr sci. med Dejanom Dimitrijevićem (IG profil @dimmidr) iz Gak „Narodni front“
vodila Lidija Rovčanin

OZNAKE: koronaporođajtrudnoća

NEWSLETTER