Vežbe koje pomažu u borbi protiv konstipacije

Verovatno ste do sada bar jednom imali problem sa konstipacijom (zatvorom) i sigurno ste u tom momentu najviše želeli da se skupite i ne pomerate se dok problem ne prođe sam od sebe. Međutim, problem sa konstipacijom najlakše možete rešiti na totalno suprotan način – vežbanjem.

Vežbe koje bi trebalo da radite ako imate problem sa konstipacijom

Fizičkom aktivnošću ćete na najbolji način opustiti i pokrenuti creva i dovesti probavu u red. Sa vama ćemo podeliti najefikasnije vežbe koje vam mogu pomoći ako vas muči konstipacija, ali zapamtite da svaki vid fizičke aktivnosti može imati učinka.

Kardio vežbe

Bilo koja fizička aktivnost koja spada u kardio vežbe efikasno će vam pomoći da rešite problem sa konstipacijom. To se dešava jer ovakve vežbe podstiču dodatno pumpanje krvi u organizmu i stimulaciju creva.

Sa kardio vežbama je odlično što niste ograničeni na jednu fizičku aktivnost i možete izabrati koju god želite, u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti.

Kardio vežbe koje biste mogli da radite ako imate problem sa zatvorom su sledeće:

 • brza šetnja
 • trčanje
 • vožnja bicikla
 • ples
 • plivanje

Ovakav vid vežbi odličan je način da se oslobodite stresa, koji često može biti uzrok hronične konstipacije. Za bilo koji vid vežbi da se odlučite, nije potrebno da radite iscrpljujuće treninge koji će vam oduzeti previše vremena, sasvim je dovoljno 25-30 minuta dnevno. A ako ponavljate neku od ovih aktivnosti bar triput nedeljno, vaš stomak će vam biti zahvalan.

Joga

Još jedan odličan način da pokrenete creva i izborite se sa konstipacijom jeste da praktikujete jogu. Različite joga vežbe mogu pozitivno uticati na vaš digestivni trakt i pomoći vam u regulisanju probave i nadutosti stomaka.

Joga vežbe koje pomažu u ove svrhe jesu sve one koje su posebno fokusirane na masažu stomaka, kao i one vežbe koje fokus stavljaju na istezanje trupa. Takođe, pored klasičnih vežbi, jogičke vođene meditacije i duboko i svesno disanje mogu dosta pomoći sa neprijatnom situacijom kao što je hronična konstipacija.

Vežbe za jačanje mišića karličnog dna

Mišići karličnog dna se nalaze na dnu karlice i pod njima se podrazumevaju i vaša bešika i creva. Ukoliko su ovi mišići slabi, možete imati problem sa radom creva, a samim tim i sa konstipacijom.

Zato je bitno vežbati i jačati ove mišiće, pa će vaša creva funkcionisati kako treba. Ove vežbe su lake i ne traju dugo, pa uvek možete naći vremena za njih u toku dana.

Jedna od najjednostavnijih vežbi za jačanje mišića karličnog dna je sledeća vežba:

 • Sedite na pod i udobno se smestite.
 • Kolena bi trebalo da su u širini ramena.
 • Stisnite mišiće oko anusa što čvršće možete.
 • Zadržite stisnute mišiće 5 sekundi, pa ih odmorite 10 sekundi.
 • Ponovite ovo 5 puta.
 • Nakon toga uradite isto, ali mišiće stiskajte slabijim intenzitetom.
 • Ponovite to 5 puta.
 • Za kraj stiskajte mišiće brzo i što čvršće što više puta, sve dok se ne umorite.

Dodatni saveti kako da se izborite sa konstipacijom

Konsultujte se sa izabranim lekarom o tome da počnete da uzimate suplement magnezijum. Ovaj mineral može imati laksativno dejstvo i ublažiće simptome konstipacije.

Svako jutro pojedite jednu kašiku kokosovog ulja kako biste smanjili simptome zatvora i poboljšali probavu. Ako mislite da ne možete da progutate kašiku kokosovog ulja, ne silite se, već je dodajte u jutarnju kafu ili sok.

Zaključak

Zdrav probavni sistem je vrlo važan i neophodno je da funkcioniše kako treba. Ukoliko imate probleme, rešenje je tu i čitav ovaj sistem lako ćete dovesti u red uz fizičku aktivnost i nove zdrave navike.

Isprobajte vežbe koje smo vam preporučili i kada nađete onu koja vam najviše odgovara, praktikujte je redovno kako biste smanjili pojavu konstipacije.

OZNAKE: konstipacijavežbezatvor

NEWSLETTER