7 načina za poboljšanje motivacije

Motivacija je nešto za čim u današnje vreme mnogi tragaju i pokušavaju da nađu najbolji način da je dosegnu i zadrže. Ipak, ona nije nešto što se tek tako pronalazi, niti je nešto što se tako lako zadržava, a neophodna nam je za sve što radimo.

Na motivaciju utiču mnogi spoljašnji faktori kojih uglavnom nismo ni svesni. U većini slučajeva na nju utiču negativni događaji iz života, od svakodnevnog stresa na poslu, u porodici, preko nepredvidivih situacija koje se dešavaju na globalnom nivou.

Čovek preskače ponor između dve stene - Motivacija

Ako se osećate bespomoćno i kao da već neko vreme ne možete da pronađete motivaciju, muče vas pandemija, koja traje već dve godine, ili novonastale nestabilnosti, znajte da niste sami. Mnogi se tako osećaju i dobro je što baš vi možete uticati na pozitivnu promenu.

Uz nekoliko lakih koraka moguće je da pronađete, povećate i održavate svoju motivaciju, a mi ćemo vam pokazati kako.

7 načina na koje možete povećati svoju motivaciju

Iako često ne izgleda tako, vi ste odgovorni za svoju motivaciju i utičete na nju. A na vama je da izaberete da li ćete uticati pozitivno ili negativno. Ako želite da pozitivno utičete na svoju motivaciju i povećate je, ovo su neki od načina koji vam mogu pomoći.

1. Izgradite samopouzdanje

Bez samopouzdanja nema ni motivacije. Osobe koje veruju u sebe motivisanije su da rade i ispunjavaju svoje ciljeve jer veruju da neće podbaciti. Ako vaše samopouzdanje nije na zavidnom nivou, potrudite se da poradite na njemu, jer se ono uči i gradi.

2. Ne opterećujte se nedostižnim ciljevima

Često mnogi izgube motivaciju kada vide da je nešto nedostižno ili preteško. A kada izgubite motivaciju za nešto nedostižno, gubite je i za svakodnevne male aktivnosti.

Zbog toga je najbolje da postavite sebi više malih i jasnih ciljeva do kojih znate da je lakše doći nego jedan veliki cilj koji je skoro pa nedostižan. Kako budete ispunjavali sitnije ciljeve, tako će rasti i vaša motivacija, te ćete biti spremni i za onaj cilj koji se u početku činio tako ogroman.

3. Uspostavite dobru rutinu

Iako rutinu mnogi koriste u negativnom kontekstu i kao nešto dosadno, ona je zapravo ključ uspeha. Potrebno je da uspostavite dnevnu rutinu, koja će vam pomoći da obavljate sve zadatke koje želite.

To može biti ustajanje ranije pre svih i uživanje u kafi ili u trčanju, uživanje u hobiju ili večernja rutina čitanja. Bitno je da se pridržavate svoje dnevne rutine ako primećujete da vam pomaže u obavljanju vaših dnevnih zadataka.

Pikado strelica pogađa centar

4. Više čitajte, provodite manje vremena na mreži

Danas je korišćenje društvenih mreža mnogima svakodnevica, ali to nikako nije zdrava navika. Društvene mreže i boravak u onlajn svetu oduzimaju dosta vremena, smanjuju motivaciju i produktivnost.

Različit sadržaj i često uznemirujuće vesti mogu vrlo štetno uticati na životnu energiju i zbog toga je poželjno da boravak na društvenim mrežama svedete na minimum. Umesto toga, dozvolite sebi da se ispunite pozitivnom energijom i smirenošću tako što ćete čitati neku knjigu koja vam prija i koja vas opušta.

5. Okružite se ljudima koji će vas motivisati

Vi ste prosek pet osoba sa kojima najčešće provodite svoje vreme, stoga je bitno da se okružite ljudima koji će vas motivisati. Osobe koje sa vama dele isti sistem vrednosti, imaju slične ciljeve i interesovanja mogu vam pomoći da postanete motivisaniji.

One ljude koji negativno utiču na vašu energiju potrebno je da isključite iz svog života.

6. Ne odlažite obaveze

Jedna odložena obaveza dovešće do druge odložene obaveze sve dok ne upadnete u začarani krug odloženih obaveza. U tom začaranom krugu postaćete lenji i bezvoljni, a motivacija će biti na nuli.

Ne odlažite ništa i ne započinjite ništa novo dok ne završite ono što ste započeli. Naučite kako da uspešno isplanirate svoje obaveze i svoje vreme kako nikada ne biste došli u situaciju da morate da odlažete određene obaveze. Kada uspostavite uspešnu rutinu, sa njom će doći i motivacija za rad.

Žena sa ruksakom hoda po visoravni

7. Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost je vrlo značajna za mnoge sfere života, pa tako i za motivaciju. I da, nekada je teško pronaći motivaciju i za fizičku aktivnost. Ali ako fizičku aktivnost uvrstite u svakodnevnu rutinu, biće vam lakše.

Neka vam bude navika da se svakodnevno prošetate, da neke dane u nedelji odvojite za vežbanje, a neke za boravak u prirodi. Uz takve navike imaćete više energije, bićete pozitivniji, vaš um će biti bistriji, a samim tim, povećaće vam se i motivacija.

Zaključak

Motivacija ne dolazi iz nepresušnog ćupa i potrebno je svakodnevno raditi na njoj. Ali kad jednom počnete da primenjujete ove savete, shvatićete da možete upravljati svojom motivacijom čak i ako ste okruženi svakodnevnim stresnim i neizvesnim situacijama.

 

NEWSLETTER