9 namirnica koje vam mogu popraviti raspoloženje

Koliko ste samo puta posegnuli za nekom hranom kada ste bili neraspoloženi ili kada vam energija nije bila na zavidnom nivou? Sigurno i više nego što biste želeli da priznate. To je sasvim normalno jer hrana zaista može uticati na naše raspoloženje i nivo energije.

Namirnice koje popravljaju raspoloženje

Međutim, problem nastaje ako uglavnom posežete za nezdravom hranom, punom aditiva i rafinisanih šećera i ulja. Slatkiši, grickalice i brza hrana samo kratkoročno mogu rešiti problem koji imate, a posle ćete se osećati još gore.

Ipak, postoji hrana koja vam može pomoći i popraviti vam raspoloženje, a u tekstu koji sledi saznajte kojih bi to 9 namirnica trebalo da uvrstite u ishranu ako želite da budete dobro raspoloženi i puni energije.

Banane

Ako ste neraspoloženi i jede vam se nešto slatko, može vam pomoći jedna banana. Banane sadrže dosta šećera, pa će vam zadovoljiti poriv za slatkim. Za razliku od slatkiša, imaju i dosta vlakana, koja utiču na to da nivo šećera u krvi bude stabilan. Pored toga, banane su bogate i vitaminom B6, koji pomaže u sintetisanju neurotransmitera, kao što su dopamin i serotonin, poznati kao hormoni sreće.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato antioksidansima, koji su odlični saveznici u borbi protiv oksidativnog stresa i depresije. Najbolje je jesti borovnice, ribizle i brusnice.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke imaju visok nivo zdravih masti, vlakana i proteina. Brazilski orasi i bademi su bogati cinkom, selenom i magnezijumom, koji pospešuju funkcije mozga i smanjuju rizik od depresije. Orasi, indijski orasi, kikiriki, seme bundeve, suncokreta i susama odlični za podizanje raspoloženja jer imaju amino-kiselinu triptofan, koja je zadužena za proizvodnju serotonina.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice imaju pregršt vlakana, koja stabilizuju nivo šećera u krvi i podižu raspoloženje. Takođe, bogate su gvožđem, što može pomoći ljudima sa anemijom.

Crna čokolada

Poznato je da je crna čokolada bogata mnogim jedinjenjima koja su odlična za podizanje raspoloženja. Ona sadrži gvožđe, mangan, magnezijum, cink i selen, kao i zdrave masti. Stoga, ako niste do sada znali zašto je dobro jesti čokoladu, sada znate. Naravno, uvek je bitno izabrati kvalitetnu crnu čokoladu, sa što većim procentom kakao delova i što manje šećera.

Masna riba

Kada govorimo o masnoj ribi, prevashodno mislimo na ribu koja ima visok nivo dobrih, zdravih masti, kao što su omega 3 masne kiseline. Omega 3 igra ključnu ulogu u razvoju mozga i smanjenju rizika od pojave depresije. Najbolje vrste ribe koje možete da uvrstite u ishranu su losos, skuša, sardine, tunjevina, pastrmka, bakalar i haringa.

Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo imaju visok nivo proteina, kao i vlakana, ali i dosta vitamina koji utiču na poboljšanje raspoloženja, kao što su B vitamini. Ovi vitamini pomažu u poboljšanju raspoloženja tako što povećavaju nivo neurotransmitera kao što su serotonin, dopamin i norepinefrin. Pored toga, sadrže i značajne količine cinka, magnezijuma i selena.

Fermentisana hrana

Fermentisana hrana je odličan dodatak ishrani jer pomaže i u poboljšanju i očuvanju crevne flore, ali i raspoloženja jer se do 90% serotonina u telu proizvodi u crevima. Fermentisana hrana poput jogurta, kefira, kombuhe i kiselog kupusa bogata je probioticima, koji pospešuju zdravlje creva.

Kafa

Sigurno ste već i sami iskusili kako i koliko kafa može da vam poboljša raspoloženje. Najveći razlog za to je kofein koji se nalazi u kafi, ali i mnoga druga jedinjenja, na primer, B vitamini. Ako ste se pitali da li je kafa dobra za zdravlje, zapamtite da je najbitnije da ne preterujete. Iako postoje ljudi koji ne mogu da se izbore sa dnevnim obavezama bez pet-šest kafa dnevno, opšta preporuka je da pijete šolju-dve, pa zato vodite računa i o tome.

Zaključak

Kada sledeći put budete bili neraspoloženi, razmislite pre nego što pojedete grickalice ili slatkiše. Setite se da će vam ova hrana samo trenutno popraviti raspoloženje, a da se od većih količina možete osećati još gore (možete ove namirnice jesti ponekad, ali samo ponekad). Zato je veoma pametno da u ishranu uvedete neke od pomenutih namirnica i tako budete zdravi i dobro raspoloženi.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal