Pobedite vetar i vratite sjaj svojoj koži

Možda zima kalendarski još uvek nije počela, ali hladno vreme je tu i svakim danom je sve niža temperatura. Iako zima ima svojih čari i lepota, nikome hladan vetar nije omiljeni deo ovog godišnjeg doba.

Zaštita kože od vetra

Vetar, pored toga što stvara dodatni osećaj hladnoće, negativno utiče na kožu. Čak se i neke osobe koje inače nemaju problema sa kožom zimi bore sa suvom kožom na licu, usnama i ispucalim delovima na šakama i moraju menjati svoju negu tokom zime.

Bilo da imate mali problem sa ispucalim šakama ili ozbiljne probleme sa suvom kožom, koji izazivaju pucanje kože i stvaraju otvorene rane, sa vama ćemo podeliti savete kako da se na najbolji način izborite sa vetrom i vratite sjaj svojoj koži.

Pijte dovoljno vode u toku dana

Verovatno niste očekivali da ćemo vam najpre preporučiti da pijete više vode. Mnogi često zaboravljaju koliko je voda dragocena i koliko zapravo znači našem telu. Pored toga što hidrira naš organizam iznutra, voda ga hidrira i spolja i utiče na stanje naše kože.

Sigurno tokom leta ne zaboravljate da se hidrirate jer telo to prirodno i traži zbog povišenih temperatura. Ali kada temperature padnu, da li se setite da pijete dovoljno vode u toku dana? Budite iskreni prema sebi. Kako biste ovo promenili, trudite se da uvek kada izlazite iz kuće ponesete flašu vode, što više, to bolje.

A i kada ste kod kuće, sipajte sebi vodu u bokal ili flašu od jednog litra i stavite je negde gde je ne možete zaboraviti kako bi vas podsećala da se što češće hidrirate. Idealno bi bilo da popijete oko 2,5 litra vode dnevno.

Dobro se obucite

Ovo će možda zvučati kao da ste dete i da vam govori roditelj, ali obratite pažnju kako se oblačite kada izlazite napolje. Kada su temperature niske, nekada je primamljivo obući se i laganije, pogotovo ako idete na neku proslavu ili u izlazak. Međutim, koliko god da vam je moda bitna, vaša koža bi trebalo da vam bude bitnija.

Obavezno nosite rukavice da zaštitite šake, a ne zaboravite ni da stavite kapu na glavu i da se dobro umotate šalom, pogotovo kada napolju duva jak vetar. Možda ćete izgledati kao da ste krenuli na Severni pol, ali vaša koža će vam biti zahvalna i nećete morati da se borite sa suvom kožom na licu, niti sa ranama.

Uvedite intenzivnu negu

Kožu ćete dodatno zaštititi ako uvedete intenzivnu negu u svoju rutinu. To podrazumeva korišćenje proizvoda koji će vašoj koži pružiti dodatnu vlažnost i hidrataciju. Postoji mnogo proizvoda na tržištu koje možete koristiti da dodatno hidrirate kožu, a mi ćemo sa vama podeliti koje bi to sastojke trebalo da tražite u proizvodima za negu kože.

Hijaluronska kiselina

Iako kiselina zvuči previše grubo i možda vam se čini da nešto što se zove kiselina nije pogodno za hladno vreme i borbu protiv vetra, zapravo je hijaluronska kiselina baš ono što vam je neophodno.

Hijaluronska kiselina se koristi za dodatnu hidrataciju kože i služi kao savršeni ovlaživač jer dopire do najdubljih slojeva kože. Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom će vašoj koži doneti gipkost, jedrinu, bolju hidrataciju i vratiće sjaj koži vašeg lica.

Zaštita kože od vetra

Glicerin

Sigurno vam je poznat glicerin i sigurno ste nekada koristili glicerinski sapun. A da li ste znali da proizvodi sa glicerinom mogu pomoći u formiranju zaštitne barijere na vašoj koži i tako je dodatno zaštititi od nemilosrdnog vetra?

Kreme sa glicerinom su posebno pogodne za negu šaka i ruku, jer će štititi kožu od vetra, a i ukoliko se po koži jave iritacije ili rane, ovaj sastojak će ubrzati proces oporavka.

Aloja vera

Aloja vera je neverovatna biljka koja se u nezi koristi već vekovima, a posebno je blagotvorna kada je reč o hidrataciji kože. Ova biljka je bogata i vitaminima, pa će vašu kožu učiniti nežnijom i lepšom, pored toga što će je zaštititi od vetra.

Možete koristiti sam aloja gel ili proizvode koji sadrže aloju, izbor je vaš.

Uradite piling usana

Usne su najčešće na meti hladnoće i na njima se najlakše primeti negativan uticaj vetra. Kako biste lako oporavili ispucale usne, potrebno je da pre spavanja uradite piling. Nema potrebe da trošite novac na kupovinu pilinga jer ga možete i sami napraviti od sastojaka koje verovatno već imate u kuhinji.

Kašičicu kokosovog ulja pomešajte sa pola kašičice običnog belog šećera i time istrljajte usne. Potom ih dobro isperite toplom vodom, osušite i namažite sa malo kokosovog ulja. Na ovaj  način ćete ukloniti ispucalu kožu, hidrirati usne i pripremiti ih za novi dan.

NEWSLETTER