Prolećni umor: kako povratiti energiju posle zime

PROLEĆNI UMOR: Da li i vi početkom marta počnete da odbrojavate dane do početka proleća i neprestano proveravate vremensku prognozu kako biste videli kada će konačno dani biti duži i topliji? Ako je tako, niste jedini.

Prolećni umor

Proleće je jedno od omiljenih godišnjih doba mnogima jer se posle duge i hladne zime priroda ponovo budi, dani su duži, a vreme sve lepše. Ali i pored toga, ovo godišnje doba nije idealno. Sa prvim znacima otopljavanja mnogi se susreću i sa prolećnim umorom.

Ako se i vi čudno osećate ovih dana, neobično ste umorni i nemate energije, u ovom tekstu ćemo vas posavetovati kako da se izborite sa prolećnim umorom i povratite energiju posle zime.

Šta je prolećni umor i kako ga prepoznati

Prolećni umor je stanje organizma koje se često javlja na početku ovog godišnjeg doba. Ako se osećate pospano, malaksalo, brzo se zamarate, nemate dovoljno energije, ne možete da se usredsredite na obavljanje svakodnevnih obaveza, velika je verovatnoća da patite od prolećnog umora.

Za prolećni umor je specifično što traje znatno kraće od hroničnog umora, koji je dosta ozbiljnija pojava. Ako ste neobično umorni nedeljama i ništa vam ne pomaže, nemojte to ignorisati jer u pitanju može biti nešto ozbiljnije.

Uzroci prolećnog umora

Ne postoji konkretan uzrok prolećnog umora, već je to spoj više faktora. Međutim, glavni razlog zbog kog se neke osobe svakog proleća osećaju čudno i umorno jeste prosto prilagođavanje novim vremenskim uslovima.

Prilikom smene godišnjih doba menja se i temperatura, a u proleće temperatura raste, pa se krvni sudovi šire, ali krvni pritisak prirodno pada. Neke osobe ovu promenu uopšte ne primete, dok druge imaju problem sa malaksalošću, pospanošću, vrtoglavicom, slabom koncentracijom, pa čak u nekim slučajevima i sa glavoboljom, razdražljivošću i osećajem depresije.

Pored nagle promene u krvnom pritisku, još jedan od uzroka prolećnog umora kod mnogih je nedostatak određenih vitamina, kao što su vitamini D, C i B. Ovo se dešava zbog manjka izlaganja sunčevoj svetlosti, kao i zbog često monotone i nezdrave ishrane tokom zime.

Mlađa žena sedi na klupi u prirodi ogrnuta ćebetom i gleda u telefon

Kako prolećni umor može uticati na vaše raspoloženje, san i produktivnost

Pored toga što prolećni umor utiče na to da se osećate umorno, on može negativno uticati i na vaše raspoloženje, san i produktivnost.

Ovaj sezonski umor često pravi probleme sa koncentracijom, što direktno utiče na produktivnost i mogućnost obavljanja svakodnevnih obaveza i aktivnosti. Pojedine osobe mogu imati i manji apetit, što može negativno uticati na imuni sistem i izazvati iznenadne glavobolje.

Problemi sa snom su takođe česta pojava, jer se mnogi sa umorom bore tako što praktikuju spavanje preko dana, bez znanja o tome kako efikasno dremati, pa tako često poremete san i kasno idu na spavanje.

Sve gorenavedeno može negativno uticati na raspoloženje i izazvati sezonsku depresiju, koja nije tipična samo za zimski period.

Saveti za borbu protiv prolećnog umora

Iako prolećni umor „nestane sam od sebe” posle nekog vremena, čak i bez ikakve intervencije, preporučuje se da posebno povedete računa o navikama u ovom periodu.

 • Bavite se nekom fizičkom aktivnošću svakodnevno, bar 20 minuta.
 • Hranite se zdravo, a usredsredite se na sveže i sezonske namirnice.
 • Jedite dovoljno voća i povrća kako biste nadomestili nedostatak određenih vitamina u organizmu.
 • Pijte bar 1,5 l vode dnevno, a idealno bi bilo dva litra.
 • Provodite što više vremena napolju i u prirodi.
 • Idite na spavanje pre 23 časa i spavajte bar osam sati.
 • Smanjite dnevni unos kofeina.
 • Izbegavajte konzumaciju alkoholnih i duvanskih proizvoda, kao i boravak u zadimljenim prostorijama.
 • Smanjite stresne situacije koliko god je to moguće.

Hrana koju bi trebalo da uvrstite u ishranu

Ako tokom zime niste preterano obraćali pažnju na to šta unosite u organizam, proleće je pravo vreme da se posvetite zdravoj ishrani, a slede namirnice koje su preporučljive ako rešite da se hranite zdravo:

 • brokoli
 • karfiol
 • kupus
 • rotkvice
 • celer
 • špargla
 • sremuš
 • maslačak
 • kopriva
 • spanać
 • blitva
 • crni i beli luk

Ove namirnice će vam pomoći da unesete dovoljno vitamina i minerala u organizam i tako pobedite umor ovog proleća.

Alternativne terapije koje mogu pomoći u prevazilaženju prolećnog umora

Pored pomenutih saveta, za borbu protiv prolećnog umora postoje i određene alternativne metode koje vam mogu pomoći u tome.

Aromaterapija znatno može pomoći u borbi protiv letargije i pospanosti. Najbolji način da je uvrstite u svoju dnevnu rutinu jeste korišćenjem eteričnih ulja u difuzeru. Najviše se preporučuju eterična ulja od ruzmarina, bosiljka, nane, eukaliptusa i grejpfruta.

Fitoterapija, odnosno lečenje lekovitim biljkama, predstavlja još jedan odličan način da uz prirodu pobedite umor i povratite energiju posle zime. Za ovaj problem stručnjaci preporučuju čaj od matičnjaka i biljni ekstrakt ginsenga. S obzirom na to da je preporučljivo smanjiti unos kofeina i izbaciti kafu, zeleni čaj je odlična alternativa onda kada vam je zaista potrebna doza kofeina.

Drevna terapeutska veština akupunktura poznata je po mnogobrojnim blagodetima, a mnogi ovu tehniku koriste i kako bi se izborili sa pospanošću i malaksalošću.

Iako nije lako smanjiti svakodnevni stres, to možete pokušati pomoću masaže. Različite vrste masaža dokazano mogu uticati na smanjenje stresa, kao i na poboljšanje sna, pa vam toplo preporučujemo da odete na masažu ili da probate samomasaže.

Za kraj vam predlažemo da se oprobate u meditaciji jer tako možete dodatno ublažiti svakodnevni stres, a time pobediti i prolećni umor.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal