Proširene vene na nogama

Više od polovine odrasle populacije širom sveta suočava se sa pojavom proširenih vena, kao zdravstvenim i estetskim problemom. Praktično, možemo reći da su proširene vene na nogama najmasovnije oboljenje savremenog sveta.

Žena se drži za noge jer je muče proširene vene na nogama

Iako se ne smatra ozbiljnim zdravstvenim problemom, ova bolest je progresivna i može dovesti do različitih komplikacija. Pravovremenim lečenjem sprečavaju se posledice koje mogu biti i medicinski i socijalni problem.

S obzirom na učestalost pojave proširenih vena na nogama, uočavanje simptoma, prepoznavanje faktora rizika, kao i preventivne mere su od velikog značaja za očuvanje zdravlja i bolji kvalitet života svih ljudi.

Kako nastaju proširene vene na nogama

Vene kao deo našeg krvotoka imaju zadatak da vensku krv sa periferije tela vraćaju ka srcu. Zdrave vene, uz pomoć zalizaka, savladavaju dejstvo sile gravitacije, tako da se hemodinamski proces podizanja krvi iz nogu ka srcu odvija bez većih problema.

Na zaliscima mogu vremenom da nastanu degenerativne promene koje izazivaju funkcionalne smetnje i venski krvotok se usporava, a krv zadržava u venama i stvara proširenja. Iako mogu da se pojave bilo gde na telu, najčešće se javljaju na nogama, vene se šire i poprimaju zadebljan, grudvast izgled. Tada govorimo o proširenim ili varikoznim venama.

Ovi otečeni, uvrnuti krvni sudovi plave ili ljubičaste boje nalaze se tik ispod površine kože nogu, stopala, gležnjeva. Neugodne i nepoželjne, posebno za žensku populaciju, proširene vene nisu opasne za većinu ljudi.

Žene su ugroženije

Rizik od dobijanja proširenih vena povećava se kako starimo. Degenerativne promene na zaliscima u venama učestalije su kod starije populacije, a elastičnost krvnih sudova je manja.

Takođe, žene su sklonije dobijanju proširenih vena na nogama od muškaraca. Žene tokom života prolaze kroz česte promene nivoa hormona, tokom menstrualnog ciklusa, menopauze, trudnoće, zbog čega teže opuštaju zidove vena.

Posebno veliki rizik za dobijanje proširenih vena žene imaju tokom trudnoće. Trudnice imaju znatno više krvi u telu, pa je pritisak na njihov krvotok veći. Materica koja raste vrši veći pritisak na krvne sudove u karlici. Sve to, uz izmenjen nivo hormona, doprinosi pojavi proširenih vena koje, srećom, u većini slučajeva nestaju sa završetkom trudnoće.

Nasledni faktor može biti značajni faktor rizika za pojavu proširenih vena. Često se dešava da su i majke žena koje imaju proširene vene na nogama imale isti problem.

Nedovoljna fizička aktivnost, uz još neke životne navike, može uticati na pojavu proširenih vena. Slaba fizička aktivnost uz povećano statičko opterećenje, dugo sedenje ili stajanje, utiču na oslabljen protok kroz vene nogu koje se zatim pod opterećenjem šire, čime se oštećuju zalisci.

Gojaznost, kao i kod nekih drugih zdravstvenih rizika, može povećati mogućnost pojave proširenih vena na nogama.

Šematski prikaz proširenih vena na nogama

Proširene vene na nogama i simptomi koji ih prate

Treba reći da su proširene vene na nogama kao zdravstveni i estetski problem već od samog početka sasvim jasno uočljivi i prepoznatljivi, jer se promene vide ispod same kože na nogama, a vene se ukažu u vidu vrećica cilindričnog ili zmijolikog oblika.

U početku samo estetski problem, proširene vene na nogama vremenom su praćene osećajem teških, bolnih nogu, posebno posle fizičkih napora, teškom pokretljivošću nogu, a gležnjevi su otečeni. Koža u zahvaćenom delu postaje crvena, suva i svrbi, a pri iznenadnom ustajanju nastaju grčevi u nogama. U uznapredovaloj fazi nastaje dermatitis, rane na koži, a česte su i infekcije.

Nije neobično da osobe koje ima vidljive proširene vene na nogama takođe imaju i trombozu.

Dijagnostikovanje oboljenja

Kako su odmah ispod površine kože, proširene vene na nogama je lako uočiti. Tako lekar može uz uzimanje detaljne anamneze, tokom fizičkog pregleda dijagnostikovati stanje.

Ultrazvučni pregled, takozvani kolor dopler krvnih sudova nogu, je najznačajniji pregled za utvrđivanje vaskularnog statusa. Tako je moguće utvrditi koje su to promene na venskom sistemu i na kojem nivou su odgovorne za nastanak proširenih vena na nogama.

Kako se leče proširene vene na nogama

Iako ne postoji lek za proširene vene na nogama, raznovrsnim tretmanima moguće je uticati na smanjenje  niihove pojave i ublažavanje nelagodnosti koje ih prate.

Neoperativne metode lečenja

  1. Terapija lekovima – primenjuju se lekovi kojima se jačaju zidovi vena, popravlja oticanje venske krvi i tako smanjuju otoci, težina u nogama, proređuju grčevi.
  2. Kompresivna terapija – pravilna upotreba elastičnih zavoja, čarapa smanjuje zastoj krvi u venama, a izvodi se tako što se postavlja na noge pre nego što pacijent ustane iz kreveta, dok su površne vene prazne.
  3. Skelozantna terapija – cilj ove tarapije je da se određenim lekovima izazove prolazna hemijska upala zida vene, koja se završava izlečenjem, stvaranjem ožiljka i zapušenjem vene. Ovom terapijom se mogu tretirati površne vene i kapilari.

Operativne metode lečenja

Kada ostale metode ne daju rezultata, proširene vene na nogama leče se primenom hirurških metoda lečenja. Smatra se najuspešnijim metodom lečenja.

Operacije se izvode tako da rešavaju i funkcionalni i estetski problem sa kojim su suočeni pacijenti sa proširenim venama na nogama.

Laserska terapija je minimalno invazivna procedura prilikom koje hirurg koristi laser i kateter da zatvori oštećenu venu.

Ipak treba napomenuti da polovina pacijenata lečena hirurškim metodama, u roku od pet godina ponovo dobija proširene vene na nogama.

Možemo li i kako da sprečimo proširene vene na nogama?

Imajući u vidu specifične faktore rizika, možda nećemo uspeti da sprečimo pojavu proširenih vena na nogama poštujući preventivne mere. Ali, aktivnim, zdravim načinom života svakako ćemo smanjiti šanse da se one razviju.

Između ostalih, zdravstveni radnici  preporučuju i sledeće:

Redovne šetnje

Ovaj vid rekreacije od neprocenjivog je značaja za podsticanje venskog krvotoka. Vrlo je važno  odabrati udobnu odeću i obuću, kako se ne bi narušio tok krvi. Naravno, pored šetnje, i aktivnosti poput vožnje bicikla, plivanja, gimnastike su dobrodošli.

Izbegavanje dugih perioda stajanja

Ako zbog posla ili drugih aktivnosti dugo stojite u mestu ili sedite, veoma je bitno da povremeno hodate i kad god je moguće istegnete se, pomerite noge. Isto treba činiti i prilikom dugih putovanja. A kada prilike to dozvoljavaju, treba podići noge iznad nivoa srca.

Održavanje zdrave telesne težine

Prekomerna telesna težina je, uz opstipaciju, najvažniji uzročnik povećanog venskog pritiska. Tako izbalansirana ishrana, bogata vitaminima i vlaknima reguliše telesnu težinu, a time se smanjuje pritisak u krvnim sudovima.

Prestanak pušenja

Pušenje oštećuje krvne sudove, smanjuje protok krvi i stvara čitav niz zdravstvenih problema. Zato je prestanak pušenja osnovna preporuka kod mnogih bolesti pa i kod proširenih vena.

I još…

Očuvanje zdravlja vena na nogama treba da bude deo svakodnevne brige o sebi. Raznovrsne okolnosti tokom dana pružaju uslove za to. Tako pre spavanja, dok ležimo na leđima, možemo da vežbamo kao da vozimo bicikl! A za vreme spavanja bi noge trebalo da budu uzdignute.

Zaključak

Milioni ljudi širom sveta žive sa problemom proširenih vena na nogama. Za većinu njih to nije ozbiljan zdravstveni problem, već više kozmetička smetnja. Promene načina života i lekovita sredstva mogu značajno ublažiti simptome i sprečiti pogoršanja.

Konsultacije sa lekarom pomoći će da se odaberu sigurni, minimalno invazivni tretmani koji će smanjiti bol i poboljšati izgled vena. Ukoliko, pak, vena pukne i krvari, a hodanje postane bolno, lekaru se treba odmah obratiti.

 

Članak medicinski odobrila:
Specijalista interne medicine, kardiolog
 
OZNAKE: kapilariproširene venevene

NEWSLETTER