Sinusitis i magla u glavi

Osećate pritisak iza očiju, otežano dišete, usporeno mislite, magla u glavi… Jedva završavate svakodnevne obaveze, a najradije bi ste se povukli u neku tamnu prostoriju, zatvorili oči i odmarali. Sve ovo su uobičajeni znaci koji ukazuju da imate sinusitis koji će vam nekoliko dana (kod nekoga i nedelja) itekako kvariti kvalitet života.

Fizički simptomi su vam uglavnom poznati, a da li ste se ikad zapitali na koji je način sinusitis povezan sa maglom u glavi?

To je onaj čudan osećaj da vam se smanjila sposobnost razmišljanja, mentalni fokus i promenila percepcija okruženja u kome se nalazite. Veoma neprijatan osećaj koji senzibilnije osobe doživljavaju kao nagoveštaj neke teške bolesti ili čak „ludila“.

Mnogi anksiozni pacijenti su inicijalno imali upravo ovaj osećaj koji im je bio okidač za povećan stepen anksioznosti i potrebu za lečenjem. Sinusitis nije jedini „krivac“ da se pojavi magla u glavi, ali je veoma čest i zato ga treba pažljivo razmotriti.

sinusitis i magla u glavi

Šta je sinusitis?

Sinusitis je upala sluznice sinusa. Upala može da se pojavi sa infekcijom ili bez i da utiče na sluzokožu u sinusnim šupljinama nosa, iza očiju i čelu. Ako ova upala potraje duže – može preći u hronični stadijum.

Hronični sinusitis obično traje duže od tri meseca i često ga izazivaju alergije ili osetljivost na okruženje u kojem ima prašine i / ili polena. Hronični sinusitis takođe može biti uzrokovan fizičkom blokadom u nosnim šupljinama zbog devijacije septuma (opnaste pregrade između dve nosne šupljine) ili neke druge fizičke prepreke. Mogu se razviti i nazalni polipi.

Najčešći simptomi sinusitisa su:

 • Gust sekret iz nosa
 • Začepljen nos
 • Post-nazalno slivanje sekreta
 • Poteškoće sa disanjem
 • Bol u očima
 • Glavobolja
 • Oticanje lica
 • Bol u vratu
 • Groznica
 • Kašalj

Zašto pored svega i magla u glavi?

Magla u glavi (eng. brain fog) je termin koji se koristi da opiše  privremeno mentalno stanje koje karakteriše nedostatak mentalne bistrine, nemogućnost koncentracije i rada na više zadataka, kao i različit stepen gubitka kratkotrajne i dugoročne memorije.

Simptomi koji prate stanje magle u glavi su:

 • Zamor i nizak nivo energije
 • Odsustvo motivacije
 • Anksioznost i depresija
 • Iritabilnost
 • Poremećaj spavanja
 • Glavobolja ili migrena
 • Teškoće u sprovođenju fizičkih aktivnosti (vežbanje, ples…)

I došli smo do centralnog pitanja: Kako to sinusitis utiče na mentalnu bistrinu?

rtg snimak sinusa - sinusitis

 

1. Nedostatak kiseonika

Kada je nos zapušen, dišete kroz usta pa vazduh nije pravilno filtriran i to ugrožava disanje. Vaš mozak jednostavno ne dobija dovoljno kiseonika, što dovodi do slabljenja koncentracije.

Savet: tretirajte začepljen nos i fokusirajte se na disanje kroz nos tokom dana.

2. Upotreba lekova

Tretiranje lekovima je čest način suzbijanja simptoma sinusitisa. Neki sastojci u tim lekovima mogu ugroziti mentalnu bistrinu.

Uobičajeni lekovi koji se izdaju bez recepta sadrže antihistaminike, kao što je hlorfeniramin, i mogu izazvati pospanost. Ostali sastojci, poput pseudoefedrina, mogu izazvati nemir i držati vas budnima noću, što nepovoljno utiče na sposobnost koncentracije sledećeg dana.

Ako lek koji uzimate utiče na mentalnu bistrinu, obratite se svom farmaceutu ili lekaru da proverite mogućnost zamene leka.

3. Upala

Sinusitis uključuje upalu, što znači da vaše telo prelazi u režim borbe i mora da radi više i jače nego inače na štetu nekih „mirnodopskih“ funkcija. Jedna od tih funkcija je vaša mentalna jasnoća! U časopisu Frontiers in Neuroscience objavljena je jasna veza između hronične upale sinusa i prisustva magle u glavi. I ne samo ova veza već su navedene i druge bolesti potencionalni generatori magle u glavi kao što su: fibromialgija, sindrom hroničnog zamora, celijakija…

Sinusitis - problem koji muči veliki broj ljudi

4. Sinusitis ponekad može izazvati zapaljenje mozga

Pre nego što počnete da paničite, imajte na umu da će hronični sinusitis retko izazvati infekciju mozga (bakterijski meningitis). Ako vam magla u glavi i nedostatak koncentracije značajno ometaju svakodnevno funkcionisanje, najbolje je da se obratite lekaru da biste odbacili sumnju u postojanje neke ozbiljnije infekcije.

5. Nedostatak sna

Ako vas simptomi sinusitisa sprečavaju da imate kvalitetan san,  mentalna jasnoća će, naravno, biti ugrožena. Davno je uočen uticaj hroničnog sinusitisa na san i potvrđena promena u kvalitetu spavanja koja je, naravno, negativno uticala na dnevne aktivnosti mnogih pacijenata.

Zato, ako i vas muči loš san potrudite se da imate mirnu noć i izbegavajte lekove koji utiču na normalan san kasno popodne ili uveče.

6. Sinusitis i alergijska stanja često idu zajedno

Ako je vaš hronični sinusitis povezan sa alergijom, histamin ili mastociti u mozgu prouzrokovaće nedostatak mentalne bistrine i osećaj magle u glavi. Histaminska intolerancija je čest uzrok ove bolesti.

Povezanost histamina i magle u glavi prvi put je potvrđena klinički 1986. godine i objavljena u časopisu Psichosomatic Medicine. Jedan od načina uklanjanja histamina uzrokovanih osnovnom alergijom je uzimanje antihistaminika. Ako ipak utvrdite da vam izazivaju pospanost, probajte prirodni antihistaminike.

Zaključak

Da biste sprečili neprijatna stanja sa sinusima u kombinaciji sa maglom u glavi, preventivno se potrudite da održavate sinuse u dobrom stanju – bez infekcija i sa zdravom sluzokožom. Dobro je povremeno uraditi ispiranje sinusa adekvatnim rastvorom ali i čuvati ih od alergena, duvanskog dima i različitih hemijskih agenasa kojima smo danas, na žalost, na sve strane izloženi.

Preventivno se može raditi i akupresurni tretman – stimulisanje tačaka za sinuse kako bi se otklonila stagnacija. Izbegavanje zagađenih sredina i prostorija i boravak na svežem čistom vazduhu će prijati ne samo sinusima već i vašim plućima i mozgu. Svakako je jeftinije, lakše i bolje sprečiti nego lečiti.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal