Bubuljice od sunca i kako se izboriti sa njima

Sunce je neizostavan deo letnjih radosti, ali izlaganje suncu može izazvati i neželjene posledice poput bubuljica na koži. Bubuljice od sunca često se nazivaju „sunčane bubuljice” i javljaju se kada koža reaguje na duže izlaganje UV zračenju. Bez obzira na to da li ste skloni aknama ili imate normalnu kožu, izloženost suncu može uzrokovati ove neželjene iritacije.

Bubuljice od sunca

Da bismo izbegli ove probleme i uživali u suncu, potrebno je da preduzmemo odgovarajuće korake kako bismo zaštitili i negovali svoju kožu.

U ovom članku objasnićemo zašto nastaju bubuljice od sunca, a sa vama ćemo podeliti i korisne savete o prevenciji i nezi kože nakon sunčanja. Ukoliko želite da naučite kako da se zaštitite od ovih iritacija, nastavite sa čitanjem i otkrijte koje su naše preporuke za lepu i zdravu kožu tokom celog leta.

Zašto nastaju bubuljice od sunca?

Bubuljice od sunca su posledica izloženosti kože produženom UV zračenju, posebno tokom letnjih meseci, kada je sunce jače.

Ovaj fenomen nije neobičan, a javlja se iz više razloga:

 • Upala folikula dlake: UV zračenje može izazvati upalu folikula dlake na koži, što rezultira crvenilom i oteklom bubuljicom. Ova vrsta bubuljica je slična onima koje se javljaju kod drugih upalnih kožnih stanja;
 • Prekomerno lučenje sebuma: Sunčeva svetlost može povećati aktivnost lojnih žlezda na koži, što izaziva prekomerno lučenje sebuma. Višak sebuma može začepiti pore i stvoriti idealno okruženje za nastanak bubuljica;
 • Zatvaranje pora: UV zračenje može izazvati privremeno zatvaranje pora na koži, zbog čega se otežava normalno izlučivanje sebuma i drugih nečistoća iz pora. Kao rezultat toga bakterije i prljavština mogu se zadržati unutar pora i izazvati bubuljice;
 • Osetljivost kože: Neke osobe imaju osetljiviju kožu, koja burnije reaguje na sunčevu svetlost i to može izazvati pojavu osipa, urtikarije ili crvenila, uključujući i bubuljice od sunca;
 • Reakcija na kozmetičke proizvode: U kombinaciji sa sunčevim zračenjem određeni kozmetički proizvodi ili sastojci u njima mogu izazvati iritacije kože i bubuljice.
 • Osetljivost na sunčevu svetlost nakon određenih tretmana: Nakon određenih kozmetičkih tretmana ili terapija koža može postati osetljivija na sunčevu svetlost, što povećava rizik od pojave bubuljica.

Kako sprečiti bubuljice od sunca?

Znate li za onu poznatu „Bolje sprečiti, nego lečiti”? I u ovom slučaju je tako. Mnogo je lakše sprečiti pojavu bubuljica od sunca nego posle rešavati problem. U nastavku izdvajamo najbolje strategije koje će vam pomoći da sprečite bubuljice od sunca.

Mlađa žena nanosi zaštitnu kremu na lice

Redovno koristite adekvatni SPF

Ključna preventivna mera je korišćenje kvalitetne kreme sa SPF-om (zaštitni faktor od sunca) pre izlaska napolje. Odaberite proizvod sa SPF-om koji odgovara vašem tipu kože i nanesite ga ravnomerno na izložene delove tela. Tako ćete smanjiti štetno dejstvo UV zračenja i sprečiti pojavu bubuljica.

Postoji i prirodni SPF u namirnicama, koji možete uneti u organizam ako jedete određeno voće i povrće.

Izbegavajte sunce u najjačem periodu

Sunce je najagresivnije između 10 i 16 časova. Pokušajte da izbegavate direktno izlaganje suncu u ovim satima i opredelite se za šetnje rano ujutro ili kasnije u popodnevnim časovima. Ukoliko morate biti napolju u tom periodu, ne zaboravite na adekvatnu zaštitu kože od letnjeg sunca.

Nosite zaštitnu odeću

Kako biste zaštitili kožu od sunca, nosite lagane i svetle pamučne odevne predmete, koji će delimično pokriti izložene delove tela. To će smanjiti kontakt sunčevih zraka sa kožom i smanjiti mogućnost pojave bubuljica.

Negovanje lica posle sunčanja

Negovanje kože nakon sunčanja

Ukoliko se bubuljice ipak pojave, dodatnu pažnju treba staviti na oporavak kože posle sunčanja kako biste umanjili posledice:

 • Hladni oblozi: Stavite hladne obloge na zahvaćene delove kože kako biste smanjili otok i crvenilo. To možete postići potapanjem peškira u hladnu vodu ili upotrebom lekovitih krema koje umiruju kožu;
 • Hidriranje kože: Nakon sunčanja redovno nanosite hidratantnu kremu koja će koži pružiti potrebnu vlagu. To će ubrzati proces zarastanja i sprečiti perutanje kože;
 • Izbegavajte ceđenje: Iako je iskušenje da cedite bubuljice veliko, izbegavajte ovu praksu jer može izazvati infekciju, a mogu vam ostati i upadljivi ožiljci.

Prirodni načini za umirivanje kože

 • Aloja vera: Gel iz lista aloje vere ima izuzetna umirujuća svojstva. Nanesite ga na zahvaćena područja i dopustite koži da upije blagodeti ove biljke;
 • Krastavac: Tanke kolutove svežeg krastavca stavite na kožu kako biste je osvežili i smanjili iritaciju;
 • Kokosovo ulje: Laganim pokretima nanesite kokosovo ulje na kožu. Ono će nahraniti i zaštititi kožu od isušivanja.

Bubuljice od sunca – zaključak

Bubuljice od sunca mogu biti jako neprijatna pojava nakon izlaganja suncu, ali uz pravilnu preventivu i negu možete smanjiti njihovu pojavu i ublažiti simptome.

Zapamtite da je prevencija najbolji put ka zdravoj i negovanoj koži, pa zato koristite adekvatne proizvode sa zaštitnim faktorom i izbegavajte sunce u najjačem periodu.

Ipak, ukoliko se bubuljice pojave, ne očajavajte, rešenje postoji. Negujte kožu prirodnim sastojcima i tako joj omogućite da se lakše oporavi. Uživajte u suncu, ali budite pažljivi prema svojoj koži kako biste sačuvali njenu lepotu i zdravlje.