Prirodni saveznici sna: 8 biljnih čajeva protiv stresa i nesanice

Čajevi za spavanje: Stres i nesanica često idu ruku podruku, stvarajući začarani krug koji mnogima uskraćuje miran san. Za stres nije potreban neki veliki razlog, dovoljne su svakodnevne sitnice: tenzije na poslu, u prevozu ili u komunikaciji s bližnjima.

Žena uživa u šolji biljnog čaja za spavanje u svojoj spavaćoj sobi.

I tako, dan za danom, stres se povećava i prerasta u noći ispunjene nemirnim okretanjem i besomučnom potragom za snom. Ovakvi prekidi sna samo pojačavaju već preveliku napetost u našim životima, ostavljajući nas nervoznima u danima koji slede.

Kako se besane noći nižu jedna za drugom, tako raste i akumulirani stres, zajedno s učestalošću nesanice, stvarajući razne probleme u organizmu (javljaju se loše varenje, ubrzani rad srca, podrhtavanje tela). Ova situacija često navodi ljude da posegnu za farmaceutskim rešenjima, odnosno lekovima, koji, nažalost, u mnogim slučajevima imaju niz neželjenih posledica. Šta na kraju dobijemo? Stres i nesanicu „pod maskom”, sa dodatkom nekoliko neželjenih efekata. Nimalo prijatno, zar ne?

Biljni čajevi za spavanje

No, postoji izlaz iz ovog začaranog kruga. Umesto da se oslanjate na lekove koji mogu imati štetne posledice, nudimo vam osam proverenih biljnih čajeva. Ovi čajevi ne samo da će vam pomoći da neutrališete dobar deo dnevnog stresa već će vam i omogućiti da uživate u blagotvornom, neometanom snu – baš kao beba. Sve to, naravno, bez brige o mogućim neželjenim efektima. Ipak, važno je upozoriti da svaki čaj ima određena uputstva i potencijalna ograničenja u upotrebi, stoga vam savetujemo da pažljivo pročitate preporuke za svaki čaj.

Većina čajeva za spavanje deluje na centralni nervni sistem i trebalo bi ih konzumirati 30 do 60 minuta pre spavanja kako bi pomogli u opuštanju tela i uma. Važno je pridržavati se zdrave rutine spavanja prilikom uzimanja ovih čajeva kako bi se maksimalno iskoristili umirujući efekti.

Biljke korišćene u ovim čajevima za spavanje mogu se koristiti pojedinačno ili kombinovano sa dve ili tri biljke.

Čaj od kamilice sa svežim cvetovima, idealan za opuštanje pre spavanja.

1. Kamilica: čuvar mira i sna

Čaj od kamilice se često koristi u umirujuće svrhe i preporučuje se protiv stresa, kao i protiv nesanice. U nekim studijama se ova biljka pokazala veoma efikasno u izazivanju pospanosti zbog sedativnih svojstava. Iako tačan mehanizam delovanja nije potpuno poznat, veruje se da deluje na benzodiazepinske receptore (kao popularni bensedin/diazepam), koji stišavaju delovanje nervnog sistema.

Udisanje pare kamilice prilikom inhaliranja takođe može pomoći u smanjenju stresa.

Sastojci

 • 1 puna kafena kašičica sušenog cveta kamilice
 • 1 šolja (250 ml) ključale vode

Kako pripremiti

Stavite u ključalu vodu kamilicu i ostavite poklopljeno 5–10 minuta. Procedite, sačekajte da se ohladi, pa pijte.

Naše biljne apoteke obiluju kvalitetnim sušenim čajevima, a kamilica je jedan od njih. Preporučujemo da je kupujete u cvetu, a ne u kesicama radi značajno većeg učinka.

2. Valerijana: kraljica čajeva za spavanje

Valerijana je jedna od najviše proučavanih biljaka za lečenje nesanice i poboljšanje kvaliteta sna. Prema nekoliko studija, valerijana oslobađa supstance koje povećavaju nivoe GABA. Ovaj neurotransmiter je odgovoran za inhibiciju nervnog sistema i pomaže da se opustite.

Neke studije pokazuju da kada se valerijana uzima protiv nesanice, može povećati trajanje sna i smanjiti broj buđenja tokom noći.

Sastojci

 • 1 kašika sušenog korena valerijane
 • 1 šolja (250 ml) ključale vode

Kako pripremiti

Stavite koren valerijane u vodu i ostavite 10–15 minuta. Zatim procedite, sačekajte da se ohladi i pijte 30 minuta do dva sata pre spavanja.

Čaj od valerijane treba oprezno da koriste trudnice i osobe koje imaju probleme sa jetrom.

Pregled različitih biljnih čajeva za spavanje na drvenom stolu.

3. Matičnjak: tihi iscelitelj duše i tela

Slično kamilici, matičnjak se često preporučuje za lečenje prekomernog stresa i nesanice. Prema nekim studijama, ova biljka sprečava razgradnju GABA u mozgu, što pojačava efekat ovog neurotransmitera da opusti nervni sistem.

Sastojci

 • 1 kašika sušenih listova matičnjaka
 • 1 šolja (250 ml) ključale vode

Kako pripremiti

Stavite listove u ključalu vodu i ostavite 5–10 minuta. Zatim procedite, sačekajte da se ohladi i pijte 30 minuta pre spavanja.

Čaj od matičnjaka treba da izbegavaju trudnice i dojilje.

4. Pasiflora: tropski biser protiv anksioznosti i nemira

Pasiflora je cvet koji raste iz marakuje. Prema većem broju studija, nudi odlično umirujuće delovanje na nervni sistem i može pomoći u lečenju stresa, anksioznosti i nesanice.

Sastojci

 • 1 kašika sušenih cvetova pasiflore ili 2 kašike sveže pasiflore
 • 1 šolja (250 ml) ključale vode

Kako pripremiti

Stavite pasifloru u vodu i ostavite 5–10 minuta. Zatim procedite, sačekajte da se ohladi i pijte 30 do 60 minuta pre spavanja.

Čaj od pasiflore ne treba da piju trudnice ni deca mlađa od 12 godina. Ovaj čaj može da ometa efekat nekih lekova, poput aspirina ili varfarina (antikoagulanata), stoga bi trebalo da se konsultujete sa lekarom pre konzumiranja ovog čaja ako pijete pomenute lekove.

Priprema čaja od lipe, biljni lek za opuštanje i bolji san.

5. Kantarion: biljna oaza za um i telo

Kantarion je biljka koja se često koristi za lečenje depresivnih stanja, ali se može koristiti i protiv anksioznosti i nesanice. Kantarion sadrži supstance poput hipericina i hiperforina, koji deluju na nervni sistem i umiruju um i telo.

Sastojci

 • 1 kašičica sušenog kantariona
 • 1 šolja (250 ml) ključale vode

Kako pripremiti

Stavite kantarion u ključalu vodu i ostavite ga 5 minuta. Zatim procedite, sačekajte da se ohladi i pijte pre spavanja.

Kantarion ne treba da koriste trudnice i dojilje, niti žene koje uzimaju kontraceptivna sredstva (jer može uticati na efikasnost leka). Deca mlađa od 12 godina trebalo bi da piju čaj od kantariona samo kako je uputio lekar.

Ovaj čaj ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje uzimaju antidepresive iz klase SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina).

Šolja čaja od kantariona sa suvim cvetovima, biljka za umirenje.

6. Zelena salata: čajevi za spavanje imaju moćnu zelenu podršku

Iako može izgledati čudno, čaj od zelene salate može imati jak sedativni i umirujući efekat na bebe. Ovaj čaj se smatra sigurnom opcijom za bebe starije od 6 meseci. Osim toga, ovaj čaj se može koristiti i u trudnoći.

Sastojci

 • 3 iseckana lista zelene salate
 • 1 šolja vode

Kako pripremiti

Prokuvajte vodu i listove salate 3 minuta. Zatim procedite, sačekajte da se ohladi i pijte tokom noći.

7. Lavanda: aromatični čuvar spokojnog sna

Lavanda je lekovita biljka sa sedativnim, opuštajućim, umirujućim i anksiolitičkim svojstvima koja pomažu protiv anksioznosti, nemira i agitacije. Takođe može smanjiti stres i boriti se protiv depresije, koja može biti značajan uzrok nesanice.

Lavanda može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, borbi protiv nesanice i poboljšanju opšteg raspoloženja.

Sastojci

 • 30 g iseckanih cvetova lavande
 • 1 litar vode

Kako pripremiti

Prokuvajte vodu, zatim dodajte cvetove lavande i sklonite sa vatre. Pokrijte lonac i ostavite da se ohladi. Procedite i pijte.

Čaj od lavande ne bi trebalo da konzumiraju trudnice ili deca, niti oni sa čirevima na želucu.

Lavanda se takođe može koristiti kao esencijalno ulje za aromaterapiju. Dodajte 3–4 kapi u difuzor ili direktno na jastučnicu ili posteljinu da se opustite i poboljšate kvalitet sna.

Priprema čaja od lipe, biljni lek za opuštanje i bolji san.

8. Lipa: nežni šapat prirode za miran noćni odmor

Čaj od lipe, pripremljen od lekovite biljke Tilia cordata, sadrži umirujuća, sedativna i opuštajuća svojstva koja olakšavaju delovanje GABA. Ovaj neurotransmiter smanjuje delovanje centralnog nervnog sistema, što pomaže u umirivanju nerva i smanjenju simptoma napada anksioznosti. Često se konzumira za borbu protiv nesanice uzrokovane anksioznošću.

Sastojci

 • 1,5 g sušenih cvetova i listova lipe
 • 150 ml ključale vode

Kako pripremiti

Stavite lipu u ključalu vodu, pokrijte i ostavite 5–10 minuta. Zatim procedite, sačekajte da se ohladi i pijte 2–4 puta dnevno.

Deci između 4 i 12 godina trebalo bi smanjiti količinu lipe na 1 g za svakih 150 ml vode. Čaj od lipe ne bi trebalo da konzumiraju deca mlađa od 4 godine, trudnice ili dojilje, niti bilo ko sa kardiološkim problemima.

Čajevi za spavanje: Završna reč

U potrazi za mirnim snom i olakšanjem od stresa važno je imati na umu da postoje kvalitetne prirodne alternative farmaceutskim lekovima. Biljni čajevi koje smo predstavili pružaju nežno ali efikasno rešenje za poboljšanje kvaliteta sna i smanjenje stresnih stanja bez rizika od neželjenih efekata koje lekovi često nose sa sobom.

Međutim, iako je eksperimentisanje ovim čajevima korisno i može biti veoma efikasno, neophodno je slušati preporuke lekara i stručnjaka farmaceuta. Svaka osoba je jedinstvena, a samim tim i reakcija na određene biljke može varirati. Stručni saveti mogu vam pomoći da na bezbedan način istražite koje biljke najbolje deluju na vaš organizam, omogućavajući vam da nađete svoj put do zdravijeg sna i smanjenja stresa.