Gljivice na koži

Svuda oko nas se nalaze gljivice. Mogu se naći u zemlji, vodi, pa i u vazduhu, nekada su vidljive golim okom, a nekada nemate uopšte predstavu da su tu. I da, gljivice na koži su takođe naša svakodnevnica.

Po svojoj prirodi, gljivice su individualna grupa organizama koji nemaju sposobnost sintetisanja hranljivih sastojaka pa zbog toga su prinuđeni da žive kao paraziti životinja, biljaka i ljudi.

osoba sa zadignutom kosom pokazuje gljivice na koži iza uha

Pojava gljivica na koži se smatra gljivičnom infekcijom i u nekim slučajevima može značajno da naruši kvalitet života pojedinca.

Ovo kožno oboljenje je i dalje značajno rasprostranjeno kod ljudi prvenstveno zbog neznanja i nedovoljne informisanosti o nastanku i prevenciji.

Odakle gljivice na koži?

Gljivice na koži (dermatomikoze) se javljaju u momentu kada se određeni organizmi, najčešće iz grupe trihosporona, dermatofita ili kandida, previše razmnože na koži.

Ono što je bitno znati je da gljivice inače žive na ljudskom telu u minimalnim količinama, ali u određenim povoljnim uslovima može doći do njihovog razmnožavanja i sistemskih gljivičnih infekcija.

Povoljni uslovi za razvoj gljivica na koži su mnogi i obično povezani sa lošim životnim navikama. Loša ishrana, prekomerna konzumacija šećera, stres, loša higijena, preterana upotreba ili zloupotreba antibiotika su samo neki od uzročnika pojave gljivica na koži.

Kako se manifestuju gljivice na koži

Kod gljivičnih infekcija kože bitno je razlikovati infekcije koje se javljaju isključivo na koži u odnosu na one koje se javljaju na kosmatom delu tela ili noktima. Razlog tome je različit način i trajanje lečenja.

Kako prepoznati gljivičnu infekciju?

Gljivična infekcija kože se lako može prepoznati ako:

 • Na određenom delu kože pojavljuje se kružno crvenilo sa naglašenim ivicama
 • Vremenom crvenilo se širi
 • Deo kože sa crvenilom se peruta
 • Dolazi do svraba, pečenja ili bolova na koži
 • Dolazi do vlaženja i perutanja kože između nožnih prstiju – atletsko stopalo
 • Na određenom delu kože pojavljuju se svetlo braon i crvene fleke
 • Dolazi do pojave plikova na koži
 • Javlja se neprijatan miris kože

Pored ovih postoje i drugi simptomi koji se javljaju kao posledica gljivične infekcije, a oni su:

 • Umor
 • Problemi sa koncentracijom i pamćenjem
 • Izuzetna želja i žudnja za šećerom

Da biste bili sigurni da je u pitanju gljivična infekcija potrebno je da vam dijagnozu da stručno lice, odnosno dermatolog. Do dijagnoze se dolazi nakon kliničkog i mikološkog pregleda, a u nekim slučajevima je potrebna i biopsija.

Rizici za dobijanje

Svaka osoba potencijalno može da dobije gljivičnu infekciju. Smatra se da čak 50% populacije ima neku vrstu gljivične infekcije.

Ipak, postoje određeni faktori koji utiču na pojavu ovog neprijatnog stanja.

Kao što smo već pomenuli stil života utiče na pojavu gljivica na koži. Ukoliko pojedinac ima izuzetno nezdrav način života veće su šanse da će se razviti gljivična infekcija.

Gljivične infekcije nastaju u slučaju pada imuniteta kod osobe, pa je stoga bitno voditi računa o celokupnom zdravlju organizma i jačati imunitet svakodnevno.

Ishrana bazirana na namirnicama koje sadrže veliku količinu šećera je jedan od faktora rizika.

Stres je veliki problem savremenog čoveka, pa pored psihičkih teskoba on može uzrokovati i fizičke problema, kao što su u ovom slučaju prekomerno razmnožavanje gljivica na koži.

Loša higijena stvara vrlo povoljne uslove za razmnožavanje gljivica i u većini slučajeva je najčešći razlog zašto se pojedine gljivične infekcije javljaju.

Višak kilograma može da bude uzrok razvitka gljivične infekcije, pogotovo u predelu prepona. Razlog tome je deo kože koji je zbog gojaznosti više izložen vlažnoj sredini i teže dostupan za održavanje higijene.

Takođe, pojedinac može da se zarazi i dobije gljivičnu infekciju i preko druge zaražene osobe, direktnim ili indirektnim putem preko zaražene odeće ili određenih predmeta.

Gljivice na koži i njihovo lečenje

Lečenje gljivičnih infekcija zavisi od više faktora, a oni su:

 • Vrsta gljivica
 • Mesto na kome su se razmnožile
 • Starost pacijenta
 • Prethodno lečenje

Gljivice na koži se u većini slučajeva leče uz pomoć antimikotika, a u zavisnosti od zaraženog mesta oni su u vidu kreme ili šampona.

U nekim slučajevima se koriste i lekovi, a to je najčešće u slučaju gljivica na noktima.

Lečenje može usporiti upotreba kortikosteroida jer oni mogu uticati na povlačenje, ali ne i na nestanak infekcije. Posledica ovog se javlja u kasnijem širenju infekcije i zahvatanju drugih delova kože.

Gljivice na koži – preventiva

Za prevenciju bilo kakve infekcije, pa i gljivične je bitno smanjiti ili ako je moguće potpuno eliminisati faktore rizika.

To se najlakše postiže uz:

 • Zdraviju ishranu
 • Redovnu i adekvatnu higijenu kože i tela
 • Nošenje kvalitetne, čiste i pamučne odeće (posebno donjeg veša i čarapa)
 • Nošenje prijatne i šire odeće leti
 • Nošenje otvorene obuće leti
 • Održavanje kože suvom
 • Sprečavanje povećanog znojenja kože
 • Nošenje svoje obuće na javnim mestima kao što su sportske svlačionice, javni tuševi, bazeni i sl.

Kako smo ustanovili da se gljivične infekcije lako prenose sa osobe na osobu, vrlo je bitno i izbegavati korišćenje i nošenje tuđe obuće i odeće.

Uloga ishrane i smanjenje šećera

Kako bi borba protiv gljivičnih infekcija na koži bila uspešna ili kako bi prevenirali pojavu istih bitno je obratiti pažnju na svoju ishranu.

Gljivice se hrane šećerima pa ukoliko ih prekomerno konzumirate možete usporiti svoj oporavak i lečenje. Ako trenutno imate problem sa gljivicama na koži i ne možete da ih se rešite i pored pridržavanja terapiji, moguće je da je problem upravo taj.

Namirnice sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, odnosno prostih šećera su namirnice koje bi trebalo da koristite u svojoj ishrani.

Dok vam traje lečenje trebalo bi da izbacite ili maksimalno smanjite upotrebu šećera u svojoj ishrani, jer na taj način ćete pomoći terapiji, a potencijalno i ubrzati lečenje. Poželjno je smanjiti sve oblike šećera, pa čak i one koje dobijate iz voća.

Tokom trajanja terapije potrudite se da vaša ishrana bude što zdravija, a nakon završetka lečenja bilo bi poželjno da usvojite neke od principa zdrave ishrane jer će vam to poslužiti kao prevencija od neke buduće infekcije.

PREPORUKA: Ukoliko ste prezauzeti i nemate vremena za pripremu zdravih obroka, predlažemo Vam How2Fit koncept zdravih i izbalansiranih obroka koji se donose na kućnu adresu.

Vrlo je bitno da ukoliko primetite bilo kakvu promenu na koži, crvenilo, svrab ili perutanje, da se javite dermatologu, kako bi vam on uspostavio adekvatnu dijagnozu i terapiju. On će vas takođe i savetovati po pitanju ishrane i kakvu bi najpoželjnije ishranu trebalo da imate.

Kako ne bi došlo do komplikacija i širenja infekcije bitno je da istu ne tretirate sami, niti da koristite kreme sa kortikosteroidima na svoju ruku.

OZNAKE: bolesti kožegjivicekandidakoža