Zimski trening kod kuće

8 ideja za vežbanje zimi – bez dodatne opreme

Nekih dana je zaista teško izaći napolje, posebno u zimskim mesecima. Može biti kišno, snežno, klizavo ili hladno, a sunce će možda već zaći kada izađete sa posla.

Dakle, šta ćete da uradite da biste malo ali redovno vežbali, posebno ako nemate članstvo u teretani ili želite da ostanete zdravi i da vežbate kod kuće?

Zimski trening kod kuće

Evo 8 ideja za načine na koje možete da vežbate u zatvorenom kod kuće besplatno ili jeftino. Ne zaboravite da su ovo vežbe namenjene da ostanete u formi tokom zime – zato pratite svoje telo i signale koje vam šalje i ne preterujte! Umerenost pre svega.

1. Preskakanje konopca

Iako se čini da je preskakanje vijače dečija zanimacija, u pitanju je ozbiljna fizička aktivnost koju upražnjavaju i – bokseri!

Ukoliko niste utrenirani, vrlo brzo možete da ostanete bez daha. Zato u početku dozirajte vreme preskakanja da izbegnete veća zapaljenja koja su neminovna kod početnika.

izađite ispred svoje kuće ili zgrade i odradite ovu vežbu. Em ćete provesti malo vremena na vazduhu, em ćete se dobro zagrejati.

2. Stepenice

Кoračanje stepenicama je odlična vežba koja se može obavljati u vašem domu, čak i ako nemate na raspolaganju stepenice! Pronađite najveću knjigu koju posedujete (ili čvrstu stolicu), stavite je ispred televizora i idite gore-dole dok gledate svoju omiljenu emisiju.

Možda se nećete znojiti kao sa konopcem za preskakanje, ali ćete održavati svoje telo aktivnim i zdravim.

3. Planк

Ako nemate puno vremena, ali želite da ojačate mišiće jezgra, ovo je vežba za vas. Zauzmite položaj za sklekove, ali umesto da savijate ruke i krećete se prema podu, zadržite položaj sa ispruženim rukama.

Počnite da držite položaj 30 sekundi i dodajte dodatnih 10 sekundi svaki dan. Pogledajte koliko dugo možete da idete – definitivno nije lako!

Ovo je jedna od najizazovnijih vežbi, ali je takođe jedna od najboljih za mišiće stomaka.

Mlađa žena radi plank

4. Ples

Jednom nedeljno izaberite različitu muziku i igrajte do mile volje.

Ples je odličan način da sagorite kalorije i ubrzate rad srca dok se zabavljate. Ako ste u privatnosti svog doma, nema potrebe da izgledate kao profesionalac ili impresionirate bilo koga.

5. Čišćenje

Čišćenje zahteva pristojnu kalorijsku potrošnju, posebno usisavanje i brisanje. Ako jednog dana niste u mogućnosti da izađete napolje da biste vozili bicikl, šetali ili trčali, stavite u svoj raspored čišćenje stana i umesto toga očistite prostor u kome živite.

Time vaš zimski trening kod kuće može da „ubije“ dve muve jednim udarcem: vi u formi a kuća čista!

6. Flašice vode kao tegovi

Ako želite vežbe snage za mišiće ruku, ramena i leđa, možete napraviti sopstvene tegove tako što ćete napuniti boce sa vodom.

Ako vam upotreba manjih flaša za vodu postane previše laka, koristite veće. Vežbu možete prilagoditi svom nivou tako što ćete napuniti flaše tačno onom težinom koja vam je potrebna.

Za veći izazov, povećajte količinu vode samo malo svaki put kada vežbate.

7. Marširanje u mestu

Umesto da trčite u mestu, opredelite se za marširanje u mestu jer ova vežba može značajno da vam pokrene celo telo i ubrza puls (čak i više nego trčanje u mestu!). Da biste uradili ovu vežbu, marširajte u mestu a kolena podižite što više možete.

8. YouTube treninzi

Na YouTube-u postoji mnogo rutina za vežbanje. Možete pretraživati uopšteno „vežbanje“ ili prema određenom tipu vežbanja koji želite.

YouTube je takođe odličan ako želite da radite tradicionalni trening sa sklekovima, čučnjevima i trbušnjacima, ali niste sigurni kako da pravilno radite ove vrste vežbi. Postoji mnoštvo video snimaka koji vas upućuju kako da na brz i lak način savladate ove vežbe.

Članak stručno odobrio:
Personalni trener i savetnik za ishranu
OZNAKE: treningvežbanje

NEWSLETTER

Moj Wiener portal