Kako se rešiti celulita: mali trikovi za velike rezultate

Celulit predstavlja izazov za mnoge žene, a njegovo uklanjanje često izaziva frustraciju i dugotrajnu borbu. Pojavljuje se u obliku neprijatne „narandžine kore“ ili sitnih izbočina na koži, zbog čega mnoge žene postavljaju pitanje: Kako se rešiti celulita?

Kako se rešiti celulita

Bez obzira na način na koji ga opisujemo, jedno je sigurno – celulit može biti veoma uporan i teško ga je ukloniti.

U ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta kako se efikasno boriti protiv njega.

Šta je celulit?

Celulit zapravo predstavlja nakupljanje masnih naslaga ispod kože, što se manifestuje kroz izbočine i neravnine na koži. Ovaj problem se obično javlja kod žena, jer one imaju drugačiju strukturu kože i masnog tkiva od muškaraca.

Celulit može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući:

 • genetiku
 • hormonsku neravnotežu
 • lošu ishranu
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • stres

Kako se rešiti celulita na najbolji način?

Vežbajte redovno

Vežbanje je jedan od ključnih faktora u borbi protiv „narandžine kore“. Kako biste se oslobodili celulita, potrebno je da praktikujete vežbe koje će vam pomoći u sagorevanju masnoća i jačanju mišića. Bitno je da pronađete vežbe koje vam najviše odgovaraju i koje će vam poboljšati cirkulaciju i čvrstoću kože.

Kardio vežbe su veoma korisne jer povećavaju srčani ritam i poboljšavaju cirkulaciju krvi. One mogu pomoći u uklanjanju viška tečnosti i toksina iz tela, što takođe može smanjiti celulit.

Neke od najboljih kardio vežbi su:

 • trčanje
 • brzi hod
 • vožnja bicikla
 • plivanje

Vežbe snage vam mogu pomoći u toniranju mišića i smanjenju masnih naslaga, što će smanjiti celulit i poboljšati izgled vaše kože.

Žena pore prozora smeška se i masira četkom butine

Neke od vežbi snage koje možete isprobati su:

 • čučnjevi
 • iskorak
 • vežbe sa tegovima

Važno je napomenuti da vežbanje ne mora biti naporno i intenzivno da bi bilo efikasno. Čak i lagane vežbe, poput hodanja ili joge, mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije, smanjenju stresa i poboljšanju izgleda kože.

Izbegavajte šećer i nezdravu hranu

Ishrana igra važnu ulogu u prevenciji i borbi protiv celulita. Hrana koju unosite može uticati na vaše zdravlje i izgled kože, a određeni sastojci u hrani mogu pomoći u smanjenju celulita.

Jedan od najvažnijih saveta za ishranu u borbi protiv celulita je smanjenje unosa šećera i prerađenih ugljenih hidrata. Ove namirnice mogu podići nivo šećera u krvi, kao i proizvodnju insulina, što može povećati masne naslage i pogoršati celulit. Umesto toga, usredsredite se na zdrave izvore ugljenih hidrata, poput voća, povrća i celih žitarica.

Kako se rešiti celulita uz pomoć kvalitetnih nutritiva

Proteini su važni u borbi protiv celulita, jer pomažu u izgradnji mišića i smanjenju masnih naslaga.

Hrana bogata antioksidansima, poput voća i povrća, može pomoći u smanjenju upala i poboljšanju izgleda kože. Hrana bogata vitaminom C može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i elastina u koži, što će smanjiti celulit.

Postoji mnogo namirnica koje su bogate proteinom i antioksidansima i možete ih uvrstiti u ishranu. Evo nekih:

 • Jaja: bogata su proteinima i sadrže antioksidanse poput luteina i zeaksantina.
 • Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, brazilski orasi, semenke lana i semenke suncokreta su odlični izvori proteina i antioksidanasa.
 • Bobičasto voće: borovnice, maline, kupine i jagode su bogate antioksidansima i proteinima.
 • Tamnozeleno lisnato povrće: spanać, kelj, blitva i zelena salata su bogati proteinima i antioksidansima.
 • Meso: piletina, ćuretina, govedina i jagnjetina su takođe bogati proteinima i sadrže antioksidanse kao cink i selen.
 • Riba: losos, tunjevina i sardine su bogati proteinima i omega 3 masnim kiselinama, koje su takođe antioksidansi.
 • Mahunarke: pasulj, sočivo i grašak su bogati proteinima i antioksidansima poput flavonoida.

Takođe, izbegavajte preteranu konzumaciju kofeina i alkohola, jer ove supstance mogu dehidrirati kožu i pogoršati celulit.

Uz kombinaciju zdrave ishrane, vežbanja i drugih zdravih navika možete smanjiti vidljivost celulita i poboljšati zdravlje kože.

Mezoterapija

Masaža

Masaža je korisna za smanjenje celulita, jer poboljšava cirkulaciju i limfni tok u telu. To može pomoći u razbijanju masnih naslaga i uklanjanju toksina iz tela.

Postoje različite tehnike masaže koje se koriste u borbi protiv celulita:

 • Dubinska masaža tkiva uključuje primenu pritiska na duboke slojeve tkiva kako bi se razbile masne naslage i poboljšala cirkulacija.
 • Limfna drenaža je tehnika masaže koja se koristi za poboljšanje protoka limfe, čime se eliminišu toksini iz tela i smanjuje se vidljivost celulita.
 • Masaža vakuumom koristi poseban aparat koji stvara vakuum na koži, pomažući u razbijanju masnih naslaga i poboljšanju cirkulacije.
 • Masaža pomoću valjka i oklagija koristi valjak i različite vrste oklagija kojima se kreće preko kože, što razbija masne naslage i poboljšava cirkulaciju.

Važno je napomenuti da masaža sama po sebi neće potpuno ukloniti celulit, već bi je trebalo kombinovati s drugim zdravim navikama, poput zdrave ishrane i vežbanja.

Masažu takođe treba koristiti s oprezom i uz stručnu pomoć. Pre nego što se upustite u bilo koju tehniku masaže, obratite se stručnjaku za masažu kako biste bili sigurni da vam tehnika odgovara i da se pravilno izvodi.

Dodatni saveti za uspešno smanjenje celulita

Hidratacija

Dovoljan unos vode je ključan za zdravlje kože. Voda pomaže u održavanju hidratacije kože i poboljšanju cirkulacije.

Pored toga, hidratacija kože takođe može pomoći u smanjenju celulita. Na suvoj koži se mnogo lakše mogu uočiti izbočine i neravnine, dok hidrirana koža deluje glatko i čvrsto. Zato je važno da pijete dovoljno vode tokom dana i koristite hidratantnu kremu za telo.

Kako se rešiti celulita: smanjite stres

Stres može biti uzrok hormonske neravnoteže, koja može pogoršati celulit. Zato je važno da smanjite stres, bilo da je to kroz meditaciju, jogu ili jednostavno opuštanje uz omiljenu knjigu ili film.

Zaključak

Borba protiv celulita je teška, ali kombinacija zdrave ishrane, vežbanja i masaže može biti korisna u smanjenju vidljivosti celulita.

Zdrava ishrana, koja podrazumeva sveže voće i povrće, nemasno meso i ribu, kao i unos dovoljne količine vode, može poboljšati zdravlje kože i pomoći u smanjenju celulita. Vežbanje takođe može poboljšati cirkulaciju i limfni tok u telu, smanjiti masne naslage i popraviti tonus mišića. Masaža može biti korisna u poboljšanju cirkulacije i limfnog toka, što će unaprediti uklanjanje masnih naslaga, kao i izbacivanje toksina iz organizma.

Međutim, ovi koraci ne deluju odmah i zato je važno imati realna očekivanja i biti uporan u primeni zdravih navika kako bi se postigao željeni rezultat.

NEWSLETTER

Moj Wiener portal