Menstrualni bolovi i kako ih ublažiti

S menstruacijom je normalna i pojava neprijatnog osećaja i bola u predelu stomaka i donjem delu leđa. Nekada bolovi znaju biti blagi i gotovo neprimetni, dok ponekad mogu biti i izuzetno neprijatni.

Mlada žena sedi na ivici kreveta i drži se za stomak jer je muče menstrualni bolovi

Uobičajeno rešenje su tablete protiv bolova, ali one nisu i jedino rešenje. Postoje i drugi načini da ublažite menstrualne bolove i danas ćemo ih podeliti s vama.

Zašto se javljaju menstrualni bolovi?

Uobičajeni menstrualni bolovi javljaju se zato što se tokom menstruacije mišići materice konstantno naprežu i opuštaju. Blaži bol praćen grčevima je sasvim normalna pojava i može se ublažiti na više jednostavnih načina.

Kada treba zatražiti pomoć lekara?

Nepodnošljiv i konstantan bol mogu biti znak da je u pitanju neki ozbiljniji ginekološki poremećaj ili bolest, kao što je endometrioza.

Znaci da je vreme da potražite pomoć lekara:

 • ne možete da obavljate svakodnevne aktivnosti zbog bola,
 • bol i krvarenje se pojačavaju tokom vremena,
 • imate više od 25 godina i prvi put se susrećete sa izuzetno bolnim menstruacijama,
 • bol ne prestaje nakon uzimanja tableta protiv bolova.

Ukoliko imate bilo koji od navedenih problema tokom menstruacije, vrlo je bitno da se konsultujete sa svojim ginekologom kako biste mogli da utvrdite razlog bola, kao i na koji je način najbolje da taj bol ublažite, ali i rešite uzrok.

Kako ublažiti menstrualne bolove?

Ako ne želite da pijete lekove za ublažavanje menstrualnih bolova, možete probati neku od ovih metoda za ublažavanje bolova.

 • masaža eteričnim uljima,
 • tople obloge,
 • izbegavanje određene hrane,
 • joga.

Masaža eteričnim uljima

Jednostavna masaža eteričnim uljima može značajno ublažiti bolove izazvane menstruacijom. Potrebno je masirati stomak, donji deo leđa i krsta kako bi se osetilo olakšanje. Masažu treba raditi nekim baznim uljem, kao što je bademovo ulje, u koje je dodato nekoliko kapi eteričnog ulja.

Odlična eterična ulja koja mogu pomoći u ovom slučaju su eterična ulja lavande, ruže i nane. U oko 20 ml bademovog ulja dodajte po 5 kapi nekog od ova tri eterična ulja i tom mešavinom masirajte delove stomaka ili leđa gde najviše osećate neprijatnost.

Mlađa žena zgrčena na kauču drži se za stomak

Tople obloge

Opšte je poznato da tople obloge mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova i grčeva, ali često mnogi zaboravljaju na to. Najjednostavniji način da se koriste tople obloge je pomoću termofora u koji se sipa topla voda. Termofor možete držati na stomaku ili u predelu donjih leđa onoliko vremena koliko vam bude prijatno.

Ako nemate termofor, jednostavan način da napravite toplu oblogu je da malo veću čarapu napunite suvim, nekuvanim pirinčem, zavežete je i ugrejete u mikrotalasnoj ili u običnoj rerni. Vrlo je bitno da ne pregrejete ovako napravljenu oblogu i ako je grejete u običnoj rerni, da to radite na niskoj temperaturi.

Izbegavanje određene hrane

Iako se tokom menstruacije često javlja poriv za različitom hranom, a pogotovo za brzom hranom, grickalicama i slatkišima, najbolje bi bilo da se takva hrana izbegava. Hranu koja izaziva nadutost, masnu i preterano slanu hranu, alkohol, gazirana pića i pića bogata kofeinom trebalo bi izbegavati.

Tokom trajanja menstruacije je poželjno piti što više vode i čajeva bez kofeina, kao što su čaj od đumbira ili nane.

Joga

Mnogima vežbanje nije omiljena aktivnost tokom onih dana u mesecu, ali pojedine vežbe mogu pomoći pri ublažavanju bolova i grčeva u stomaku. Praktikovanje joge je najpogodniji način vežbanja za vreme menstruacije, a ovo su neke od poza koje su poznate da pomažu:

 • mačka poza,
 • mačka-krava poza,
 • dečja poza,
 • kobra poza.

Istraživanja su pokazala da praktikovanje joge može da ima i dugoročan pozitivan uticaj na menstrualne simptome i bolove.

Zaključak

Menstrualni bolovi i ostali simptomi nekada stvarno mogu biti naporni i frustrirajući. Ako i vi ne znate kako da se izborite sa njima, preporučujemo vam da isprobate neki od ovih saveta. Ipak, ono što je možda i najbitnije tokom tih dana jeste da dopustite sebi da usporite i da se odmorite. Napravite pauzu, skuvajte čaj i posvetite se sebi, pa makar to bilo na samo pola sata u toku dana.

 

Članak medicinski odobrio:
Specijalista ginekologije i akušerstva
 

NEWSLETTER

Moj Wiener portal