Nokti – ogledalo zdravlja

Ako vam se desi da vaši nokti budu iskrzani, lako pucaju ili čak promene boju, verovatno pomislite da je u pitanju samo nedostatak nege. U nekim slučajevima to može biti tačno, ali postoje i situacije kada je razlog za loš izgled vaših noktiju sasvim druge prirode.

Mnoge zdravstvene promene i oboljenja unutrašnjih organa mogu se videti na površini noktiju. Takođe, određen izgled noktiju može biti i pokazatelj loše ishrane, neuhranjenosti ili nekih bolesti digestivnog trakta.

Nokti

Kako izgledaju zdravi nokti?

Zdravi nokti su obično glatki bez bilo kakvih izbočina, ne listaju se, ne pucaju lako, nemaju na sebi nikakve čudne promene, niti pojavu diskoloracije.

Kako biste sa sigurnošću znali o čemu se radi ako primetite neku promenu na svojim noktima, podelićemo s vama kratak vodič o različitim promenama na noktima i šta one mogu značiti.

Šta određene promene na noktima znače

Zavisno od promene na vašim noktima, možda ćete morati da povedete više računa o nezi ili će biti potrebno da se konsultujete sa svojim izabranim lekarom.

Krti nokti

Nokti koji su krti, lako se lome ili krune jedan su od najčešćih problema i najčešće se javljaju kod žena. U većini slučajeva razlog ove pojave je često kvašenje i sušenje ruku i noktiju.

Ipak, u nekim slučajevima ovo može biti znak hipertiroidizma, odnosno preterane proizvodnje tiroidnih hormona, kao i znak nedostatka gvožđa.

Slabi i mekani nokti

Mekani nokti takođe lako pucaju i lako se savijaju. Mogu biti posledica preterane izloženosti vodi i hemikalijama kao što je deterdžent za pranje suđa. Isto tako, mogu biti i posledica preteranog korišćenja laka za nokte, acetona, kao i raznih vrsta nadogradnje noktiju.

Takođe, ovakvi nokti mogu biti i znak nedostatka vitamina B, kalcijuma ili gvožđa.

Nokti koji se ljušte

U većini slučajeva ako se nokti ljušte u pitanju je spoljašnja trauma, a razlog može biti i neprofesionalno skidanje akrilnog laka za nokte ili nadogradnje.

Ova pojava može biti i posledica nedostatka gvožđa. Najlakši način da znate da li je u pitanju spoljašnja trauma ili je problem unutrašnje prirode jeste da proverite i nokte na stopalima. Ako vam se ljušte i oni, onda je problem unutrašnje prirode.

Zadebljani nokti i izbočine na noktima

Vertikalne izbočine na noktima obično se javljaju kasnije u životu i ako ih ne prate drugi simptomi, kao što je diskoloracija nokta, ne predstavljaju ozbiljan problem. Međutim, nekad mogu biti i znak nedostatka gvožđa. Ako su u pitanju horizontalne izbočine, one mogu ukazivati na ozbiljan problem.

Horizontalne izbočine mogu biti simptom bolesti bubrega, pa je bitno javiti se izabranom lekaru odmah nakon što ih primetite.

Zadebljani nokti ili izbočine mogu biti i simptom psorijaze.

Nokti

Žuti nokti

Promena boje noktiju u žuto česta je pojava i može imati dva uzroka. Žuta boja se može javiti zbog infekcije ili reakcije na neki kozmetički proizvod koji koristite, kao što je lak za nokte.

Ako je u pitanju infekcija, potrebno je sprovesti lečenje, a u tome vam mogu pomoći vitamin E i eterično ulje čajevca. Ako se javi reakcija na lak za nokte, najbolje bi bilo prestati s korišćenjem lakova na neko vreme i pustiti nokte da se odmore.

Plavi nokti

Ako se desi da vam nokti poplave, to može biti zbog nedostatka kiseonika u tkivu, a najčešće se javlja zbog ozbiljnih srčanih problema.

Bele tačke na noktima

Pojava belih tačkica na noktima može ukazivati na nedostatak cinka, alergijsku reakciju, kao i na gljivičnu infekciju. Ako tačkica ima previše, to može biti posledica anemije, ciroze jetre, ulceroznog kolitisa, pa čak i čira na želucu.

Crvene tačke na noktima

Pojava crvenih tačkica na noktima može biti znak neke vrste srčanog oboljenja.

Nedostatak belog polumeseca u dnu nokta

Zdravi nokti bi trebalo da imaju beli polumesec pri dnu nokta, ali je moguće i da se on nalazi ispod kože ili da se ne vidi dovoljno dobro ako ima zanoktica.

Ipak, ako primetite da uopšte nemate taj beli deo ili da je nestao, da su nokti roze boje, to može ukazati na lošu ishranu, anemiju, pa čak i depresiju.

Ako uz to vaši nokti počnu da crvene i počnete da osećate vrtoglavicu, anksioznost, iznenada počnete da gubite kilograme ili da se gojite, obavezno se javite svom izabranom lekaru.

Kako da pomognete svojim noktima

Svrha noktiju je da štite vrhove prstiju. A kao što ste mogli da primetite, pored fizičke zaštite, oni služe i kao vrsta alarma koji nas upozorava na određena dešavanja i bolesti unutar našeg organizma.

Uredni i lepi nokti jesu deo dobre higijene, ali noktima je potrebno da dišu, da se odmaraju i regenerišu. Stoga, najbolje bi bilo da ne radite nadogradnju noktiju i da ne stavljate trajne akrilne lakove. Prilikom takvih tretmana skida se vrlo bitan sloj nokta, a i koriste se razne agresivne hemikalije koje štete noktu,  slabe ga i mogu izazvati alergijsku reakciju.

Takođe, ako sami lakirate nokte, poželjno je s vremena na vreme napraviti pauzu s lakiranjem noktiju bar na pet dana i za to vreme nokte dodatno negujte hranljivim uljem, kao što je arganovo ulje.

Nokti ne postoje samo da bi nam ruke delovale lepo i uredno već i da nam pomognu, ali prvo mi moramo pomoći njima tako što ćemo ih negovati i brinuti o njima.

OZNAKE: noktizdravi nokti

NEWSLETTER

Moj Wiener portal