Povišen krvni pritisak za vreme leta

Mnogi jedva čekaju duge i tople letnje dane kako bi konačno uživali u suncu i brojnim letnjim aktivnostima. Međutim, leto nije idealno godišnje doba za sve, postoje i oni kojima letnje vrućine ne prijaju previše. Visoke temperature mogu biti izazovne za neke osobe, posebno za one koje već imaju povišen krvni pritisak.

Povišen krvni pritisak leti

Kada temperature rastu, organizam se suočava sa različitim promenama koje mogu uticati na zdravlje, a među njima je i povećanje krvnog pritiska.

Ako ni vama ne prijaju letnje vrućine i imate problem sa povišenim krvnim pritiskom, na pravom ste mestu, jer ćemo u ovom članku istražiti zašto se krvni pritisak povećava tokom letnjih vrućina i kako to može uticati na vaše zdravlje. Takođe, daćemo vam i nekoliko saveta kako da držite krvni pritisak pod kontrolom u predstojećim toplim mesecima.

Zbog čega se krvni pritisak povećava tokom leta

Više razloga utiče na to da se krvni pritisak poveća leti, a navešćemo najčešće.

Dehidratacija

Kada je vruće, telo se više znoji kako bi regulisalo temperaturu, a kroz proces znojenja može se izgubiti dosta tečnosti, pa se često desi da osoba dehidrira. Zbog dehidratacije krvni pritisak može da se poveća jer se volumen krvi smanjuje, a srce mora da radi jače kako bi pumpalo krv kroz organizam. Zato je važno piti dovoljno vode i izbegavati prekomerno izlaganje suncu.

Aktivnosti na otvorenom

Leti mnogi ljudi provode više vremena napolju u aktivnostima poput šetnje, vožnje bicikla ili trčanja. Fizička aktivnost može uticati povoljno na krvni pritisak, ali u vrelim uslovima može biti opterećenje za srce. Trudite se da budete aktivni u hladnijem delu dana i izbegavajte prekomerno izlaganje suncu.

Uticaj soli na krvni pritisak

Unos prevelike količine soli može biti loš za krvni pritisak, posebno kod osoba koje su već sklone hipertenziji, a naročit problem može se javiti tokom leta. Obratite pažnju na to koliko soli unosite i ishranu bazirajte na voću, povrću i proteinima.

Kako visok pritisak utiče na zdravlje

Visok krvni pritisak ili hipertenzija može biti ozbiljan problem za sveopšte zdravlje i kvalitet života. Visok krvni pritisak može povećati rizik od različitih bolesti srca, moždanog udara, oštećenja bubrega i drugih zdravstvenih problema.

Tokom leta, kada je telo već izloženo stresu zbog visokih temperatura, povišen krvni pritisak može dodatno opteretiti srce i krvne sudove. Zato je važno da osobe sa visokim krvnim pritiskom redovno prate vrednosti pritiska i pridržavaju se preporuka lekara.

Merenje krvnog pritiska

Saveti za zaštitu od visokog krvnog pritiska u letnjim mesecima

  • Hidrirajte se redovno: Kao što je pomenuto, dehidratacija može povećati krvni pritisak, pa je važno da pijete dovoljno vode. Izbegavajte gazirane napitke, energetska pića i previše kofeina. Uvek nosite flašicu vode i pijte je redovno.
  • Izbegavajte da budete napolju u najtoplijem delu dana: Tokom letnjih meseci temperatura je najviša u podne i rano popodne. Izbegavajte duže izlaganje suncu i aktivnosti na otvorenom u tim periodima.
  • Nosite adekvatnu odeću: Odaberite lagane i prozračne materijale poput pamuka ili lana, koji omogućavaju koži da diše. Nosite šešir ili kačket kako biste zaštitili lice od sunca, a naočare za sunce da biste zaštitili oči od jakog sunčevog zračenja.
  • Kontrolišite unos soli: Pošto znamo da so povećava krvni pritisak, trudite se da je unosite samo onoliko koliko treba. Kako bi vam obrok bio ukusniji, koristite biljne začine i limunov sok.
  • Budite fizički aktivni: Fizička aktivnost drži krvni pritisak pod kontrolom. Međutim, u letnjim mesecima treba se paziti jakog sunca. Zato izaberite lakše aktivnosti kao što su šetnja u hladovini, plivanje u bazenu ili vežbe u klimatizovanom prostoru.
  • Redovno merite krvni pritisak: Osobe sa visokim krvnim pritiskom redovno treba da kontrolišu svoje stanje. Ako primetite bilo kakve promene ili nepravilnosti, odmah se konsultujte sa lekarom.
  • Ostanite u hladnom i klimatizovanom okruženju: Provodite više vremena u hladnijem i klimatizovanom okruženju u najtoplijim delovima dana. Održavajte temperaturu u svom domu na prijatnom nivou kako biste izbegli pregrevanje i dodatni stres za organizam.
  • Ne preskačite terapiju: Ako koristite lekove za regulaciju krvnog pritiska, ne preskačite doze tokom leta. Redovno uzimajte propisanu terapiju i konsultujte se sa lekarom ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili primetite neželjene efekte.

Zaključak

Iako letnje vrućine mogu uticati na povećanje krvnog pritiska, to nije razlog da ovo ili bilo koje naredno leto provedete u strahu, jer se uz odgovarajuće mere predostrožnosti možete zaštititi od negativnih efekata. Redovna hidratacija, izbegavanje prekomerne soli, adekvatno vežbanje tokom toplih dana i redovno praćenje krvnog pritiska ključni su faktori za očuvanje zdravlja tokom letnjih meseci.

Budite pažljivi prema svom telu i ne oklevajte da potražite medicinsku pomoć ako imate bilo kakve nedoumice ili simptome koji vas brinu. I ne zaboravite da uživate u letu odgovorno i bez bojazni za svoje zdravlje!

NEWSLETTER