Kako da se naspavate čak i tokom letnjih vrućina

Letnje vrućine mogu biti izazov za mnoge kada je u pitanju kvalitetan san, а posebno za one koji nemaju klima-uređaje u domovima ili se nalaze negde gde nema mogućnosti za rashlađivanje.

Međutim, postoji nekoliko jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da se i tokom letnjih noći dobro naspavate i osveženi dočekate svako jutro.

Najpre treba shvatiti koliko je san važan za fizičko i mentalno zdravlje. Kvalitetan san obnavlja organizam, pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava pamćenje i koncentraciju, a takođe doprinosi i boljem raspoloženju. Zbog toga je ključno pronaći načine da se osigura dobar san tokom cele godine, bez obzira na spoljašnje uslove.

Uprkos tome koliko vam je vruće napolju, ovih nekoliko trikova pomoći će vam da očuvate miran san i preživite vrele noći.

Provetravanje prostorija

Provetravanje spavaće sobe je ključno kada su temperature visoke. Najbolje vreme za provetravanje je rano ujutru i kasno uveče zato što su tada temperature prijatnije.

Otvorite prozore i vrata kako biste vazduhu omogućili da procirkuliše. Ako je moguće, postavite ventilatore nasuprot otvorenih prozora kako biste povukli svež vazduh unutra. To će pomoći da se prostorija osveži i stvori se prijatno okruženje za spavanje.

Zatamnite prostoriju

Sunčeva svetlost može dodatno zagrejati vašu spavaću sobu tokom dana. Držite zavese, roletne ili žaluzine zatvorenim kako biste sprečili direktan ulazak sunčevih zraka. Takođe, razmislite o tamnijim nijansama zavesa, roletna ili žaluzina, koje će bolje blokirati svetlost. Na ovaj način vaša spavaća soba ostaće hladnija i prijatnija tokom noći.

Pijte dovoljno vode

Visoke temperature tokom leta mogu povećati dehidrataciju, a osećaj žeđi tokom noći može vas buditi i ometati vaš san. Pre odlaska na spavanje popijte čašu vode kako biste nadoknadili tečnost i obezbedili hidrataciju organizma tokom noći. Izbegavajte da pijete mnogo vode neposredno pre spavanja kako noću ne biste često išli u toalet.

Hladni oblozi i peškiri

Pre odlaska na spavanje možete koristiti hladne obloge ili vlažne peškire kako biste se rashladili. Stavite ih na čelo, zglobove i vrat da biste snizili telesnu temperaturu. Ovaj jednostavni trik pomoći će vam da se opustite i brže zaspite, čak i kada su napolju velike vrućine.

Laganija posteljina

Teška posteljina zadržava toplotu i može ometati spavanje tokom letnjih noći. Umesto toga, koristite lagane pamučne ili lanene materijale, koji omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha. Ovakva posteljina će vam omogućiti da ostanete hladniji tokom noći i bolje se odmorite.

Hladna kupka pre spavanja

Pre nego što legnete, možete se okupati hladnom vodom. Hladna voda će vam pomoći da se osvežite i smanjite telesnu temperaturu pre spavanja. Takođe, kupanje hladnom vodom opušta telo i um, što može poboljšati kvalitet sna.

Planirajte aktivnosti

Tokom najtoplijeg dela dana, kada su temperature najviše, pokušajte da izbegavate naporne fizičke aktivnosti. Intenzivno vežbanje može povećati telesnu temperaturu i otežati da se rashladite. Ako imate obaveze koje zahtevaju fizičku aktivnost, obavljajte ih u ranim jutarnjim satima ili po podne.

Takođe, koliko god vam se činilo da nakon napornog treninga lepo spavate jer ste se premorili, to nije idealan recept za savršen san tokom letnjih noći. Ako želite lepo da se naspavate, potrebno je da izbegavate stresne situacije i naporne aktivnosti tokom večeri. U toplijim mesecima idealno bi bilo da trenirate ujutru, a ako baš želite da trenirate uveče, onda neka to budu neki laganiji treninzi ili neke opuštajuće vežbe, kao što je, na primer, večernja joga.

Smanjite upotrebu elektronike

Toplota koju emituju elektronski uređaji može dodatno povećati temperaturu u prostoriji. Pre spavanja izbegavajte korišćenje telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja. Pokušajte da se opustite bez ekrana kako biste omogućili svom mozgu da se pripremi za san.

Izbegavajte teške obroke pre spavanja

Generalno, trebalo bi da izbegavate obroke tik pre spavanja i odlično bi bilo kada bi vaš poslednji obrok bio oko 20 časova ili čak i ranije ukoliko idete ranije na spavanje. Postavlja se sledeće pitanje: da li je dobro ići na spavanje gladan? U slučaju da ne možete da se izborite sa glađu u toku večernjih sati, najbolje bi bilo da pojedete neku laganiju salatu kako biste utolili glad bez opterećivanja stomaka.

Nemojte piti previše alkohola četiri sata pre spavanja

Sa alkoholom bi uvek trebalo da ste umereni. Čak i onda kada pijete, trudite se da ne pijete odmah pre spavanja, a idealno bi bilo da to ne radite četiri sata pre nego što odete na spavanje. Ako konzumirate alkoholna pića tik pred odlazak u krevet, to vam može značajno poremetiti san, posebno u letnjim noćima.

Spavajte goli

Možda vam se ovo čini čudno, ali mnogim ljudima spavanje bez odeće pomaže da brže zaspe i da duže spavaju. Spavanje bez odeće može pomoći vašem telu da održi nižu temperaturu. Pošto je protok vazduha slobodan i niste obučeni, vaš san će biti mnogo kvalitetniji.

Koristite ventilatore

Ako nemate klima-uređaje, ventilatori vam mogu mnogo pomoći. Postavite ih na strateška mesta kako bi vazduh strujao kroz sobu. Ovo će vam omogućiti da se rashladite, a vlažnost vazduha u prostoriji biće manja.

Zaključak

Nadamo se da će vam ovi saveti za bolje spavanje pomoći da se dobro naspavate čak i tokom najvrelijih letnjih noći.

Zapamtite da je dobar san ključan za održavanje zdravlja i dobro raspoloženje celog dana. Ako primetite da problemi sa spavanjem traju ili postaju ozbiljni, obratite se stručnjaku kako biste pronašli adekvatno rešenje.

NEWSLETTER