Prirodni načini za poboljšanje probave: ishrana, vežbanje i suplementi

Zdrava probava je vitalna funkcija našeg organizma koja nam omogućava da pravilno iskoristimo hranljive materije iz hrane.

Međutim, loša probava može izazvati razne probleme: poput nadutosti i gasova, grčeva, zatvora, dijareje i drugih tegoba. Srećom, postoji mnogo načina da poboljšate probavu na prirodan način, bez korišćenja lekova.

Zdrava probava

U ovom članku objasnićemo kako pravilnom ishranom, vežbanjem i upotrebom prirodnih suplemenata možete poboljšati probavu i izbeći mnoge zdravstvene probleme.

Važnost zdrave probave

Zdrava probava je važna iz nekoliko razloga.

 • Dobra apsorpcija hranljivih materija: Probava omogućava telu da razgradi hranu na hranljive sastojke, koji se mogu apsorbovati u telu i koristiti za rast i obnovu ćelija, kao i za energiju. Ako probava ne funkcioniše dobro, telo neće imati dovoljno hranljivih sastojaka, zbog čega vam mogu faliti hranljive materije, a samim tim vam se može pogoršati zdravstveno stanje.
 • Prevencija problema sa varenjem: Zdrava probava sprečava probleme sa varenjem, kao što su nadimanje, gasovi, dijareja, zatvor i gastritis. Ti problemi nisu samo neprijatni već i negativno utiču na kvalitet života.
 • Održavanje zdrave telesne težine: Dobra probava može pomoći u održavanju zdrave telesne težine jer telu omogućava da efikasno razgradi hranu i apsorbuje hranljive sastojke, čime se smanjuje rizik od gojaznosti.
 • Podrška imunološkom sistemu: Zdrava probava može pomoći u jačanju imunološkog sistema, jer se većina imunoloških ćelija nalazi u crevima. Ako creva ne rade dobro, to može oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od infekcija.

Zdrava probava je ključna za održavanje opšteg zdravlja i dobrobiti, a uvođenje zdravih navika ishrane i načina života može pomoći u poboljšanju zdravlja probave i prevenciji problema sa varenjem.

Najbolji načini da poboljšate probavu

Ishrana za zdravu probavu

Prvo i osnovno pravilo za poboljšanje probave je pravilna ishrana. To znači da bi trebalo da jedete manje obroke, ali češće tokom dana. Takođe, važno je da jedete hranu koja je bogata vlaknima, poput svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova. Vlakna pomažu u održavanju zdrave crevne flore i olakšavaju kretanje hrane kroz creva.

Drugi savet je da pijete dovoljno vode tokom dana. Voda pomaže u održavanju hidratacije creva i olakšava prolaz hrane kroz digestivni sistem. Takođe, možete piti čajeve koji su poznati po probavnim svojstvima, poput čaja od kamilice, nane ili đumbira.

Vežbanje i probava

Ako se pitate zašto je bitno da redovno vežbate, znajte da je vežbanje je vrlo važno za poboljšanje probave. Redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave telesne mase i ubrzava metabolizam. Ovo može pomoći u ubrzavanju prolaska hrane kroz creva i smanjenju problema sa zatvorom.

Joga može biti posebno korisna za poboljšanje probave. Određene asane (pozicije) poput „pada hastasana” i „pavanamuktasana” poznate su po probavnim svojstvima. Osim toga, joga može pomoći u smanjenju stresa, koji je takođe povezan sa problemima u probavnom sistemu.

Prirodni suplementi za poboljšanje probave

Pored pravilne ishrane i vežbanja, postoje i neki prirodni suplementi koji mogu pomoći u poboljšanju probave.

 • Probiotici: poznati su po tome što poboljšavaju zdravlje creva. Probiotici su žive bakterije koje žive u crevima i pomažu u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima. Probiotici se mogu naći u obliku tableta, kapsula, praška ili u određenim namirnicama kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus.
 • Enzimi: enzimi su supstance koje pomažu u razgradnji hrane i olakšavaju proces probave. Mogu se uzimati kao suplementi i obično sadrže enzime poput amilaze, proteaze i lipaze.
 • Biljni suplementi: neki biljni suplementi poput đumbira, kurkume i anisa poznati su po probavnim svojstvima. Đumbir, na primer, pomaže u ublažavanju mučnine i smanjenju upala u crevima.

Međutim, važno je da se pre uzimanja bilo kakvih prirodnih suplemenata konsultujete sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako bolujete od nečega ili uzimate druge lekove.

Dodatni saveti za zdravu probavu

Pored ishrane, vežbe i suplemenata, postoje još neki saveti koji će vam pomoći da prirodno poboljšate probavu:

 • Jedite polako: temeljno žvakanje hrane i sporo jedenje pomažu u boljoj razgradnji hrane i sprečavaju prejedanje. Prejedanje može stvoriti probleme sa varenjem i nadutosti.
 • Izaberite pravu hranu: odabir hrane bogate vlaknima poput celog zrna žitarica, povrća i voća pomaže u održavanju redovne probave. Vlakna pomažu u stvaranju meke stolice, koja se lako izbacuje iz creva.
 • Izbegavajte određenu hranu: neke namirnice mogu biti teške za varenje i mogu izazvati probleme sa probavom. Na primer, mlečni proizvodi, prerađena hrana, masna hrana i alkohol mogu stvoriti nadutost, gasove i druge probleme sa varenjem. Pazite na ishranu i vodite dnevnik hrane kako biste utvrdili koja vam hrana ne odgovara.
 • Smanjite stres: stres može negativno uticati na probavu. Kada ste pod stresom, vaše telo može proizvesti hormone koji usporavaju probavu i mogu izazvati probleme poput zatvora. Redovna fizička aktivnost, meditacija i duboko disanje mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju probave.
 • Spavajte dovoljno: nedovoljno sna može uticati na probavu. Kada ne spavate dovoljno, vaš probavni sistem može biti usporen, što može izazvati probleme sa varenjem. Pokušajte da spavate najmanje sedam-osam sati noću kako biste poboljšali probavu.

Zaključak

Održavanje zdrave probave ključno je za opšte zdravlje i blagostanje. U ovom članku istakli smo važnost pravilne ishrane, redovnog vežbanja i upotrebe prirodnih suplemenata za poboljšanje probave. Takođe, bitno je biti svestan sopstvenog tela i pratiti signale koje ono šalje. Ukoliko primetite bilo kakve probleme sa probavom, važno je da se obratite lekaru.

Pridržavajući se pomenutih saveta, možete poboljšati probavu i uživati u boljem zdravlju i kvalitetu života.

NEWSLETTER